Ενοποιήσεις ταμείων, εξομοίωση ασφαλιστικών εισφορών και προσπάθεια κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο νέο ασφαλιστικό

Με στόχο να ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μια συνολική μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό με δημοσιονομικά ισοδύναμα.

katrougkalos 1

Με στόχο να ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος μια συνολική μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό με δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Το νέο εναλλακτικό σχέδιο πρόκειται να τεθεί προς έγκριση είτε σε κυβερνητική σύσκεψη είτε σε υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να ψηφιστεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, θα προηγηθεί κοινωνικός διάλογος στον οποίο θα λάβει μέρος ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

«Χρειαζόμαστε μία μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αξιοπρεπείς συντάξεις και ότι οι κατώτατες συντάξεις δεν θα μειωθούν», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ σημείωσε ότι «δεν επιδιώκουμε επιστροφή στο παρελθόν, γιατί το σύστημα δεν ήταν δίκαιο ούτε πριν από την εποχή του μνημονίου».

Σε σχέση με τα εργασιακά, το υπουργείο έχει στόχο να παρουσιάσει στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτάσεις της κυβέρνησης. Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι «ο πλήρης εξευρωπαϊσμός του εργασιακού ζητήματος», καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «η απορυθμισμένη Ελλάδα θα γίνει ο καθρέφτης της απορυθμισμένης Ευρώπης». Επιπλέον, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στα εργασιακά να συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ασφαλιστικό που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το Φθινόπωρο στους δανειστές θα περιλαμβάνει:

·         Ενοποιήσεις Ταμείων, κύριας και επικουρικής ασφάλισης

·         Εξομοίωση ασφαλιστικών εισφορών στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία

·         Και διασφάλιση των κατώτερων συντάξεων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να εξουδετερώσουμε την εφαρμογή του μέτρου, με ισοδύναμα».

Ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, ο υπουργός ξεκινά διμερείς επαφές με Ευρωπαίους παράγοντες. Στο ίδιο πλαίσιο φτάνει και στις 28 Αυγούστου, προσκεκλημένος του κ. Κατρούγκαλου, στη χώρα μας, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ.

 «Η επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι στόχος της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας, ενώ ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής ανεξάρτηωτν εμπειρογνωμόνων, που θα επεξεργαστούν μια νέα πρόταση για τα εργασιακά.

Στόχος της επιτροπής που θα είναι υπό την εποπτεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) θα είναι η κατάθεση ενός εναλλακτικού σχέδιο μεταρρύθμισης για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει για τις συντάξεις από τον Σεπτέμρβιο.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Μέχρι να θεσπιστεί ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό, θα εφαρμόζονται οι ισχύοντες (πχ ν. 3863/ 2010, 4093/2012). Παράλληλα όμως θα εκδίδονται υπουργικές εγκυκλίους ή ακόμα και αποφάσεις για την κατά το δυνατόν ευμενέστερη για τους ασφαλισμένους εφαρμογή των συγκεκριμένων νόμων του 2010 – 2012, αλλά και εκείνων που ψήφισε η κυβέρνηση στις 15 Ιουλίου και στις 13 Αυγούστου

 

Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV