Newsroom

Newsroom

Καταστροφική η φωτιά στο τέμενος Βαγιαζήτ – Δείτε φωτογραφίες

Καταστροφική για το τέμενος Βαγιαζήτ ήταν η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα.

58d273dd1dc524f3088b4865

Το ιστορικό μνημείο της πόλης του Διδυμότειχου τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα και πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης οι δυνάμεις τις πυροσβεστικής κατέσβησαν τη φωτιά.

Στο σημείο βρέθηκαν περισσότεροι από 50 πυροσβέστες. Η φωτιά, όπως μεταδίδεται, φέρεται να ξέσπασε εξαιτίας κάποιας σπίθας οξυγονοκόλλησης που προέκυψε λόγω των εργασιών αναστήλωσης που γινόντουσαν στο τέμενος.

Η κινητοποίηση, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης ήταν άμεση.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο του Διδυμοτείχου, με τον διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα να έχει μεταβεί στο σημείο από τις πρώτες στιγμές εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Το τέμενος δεν λειτουργεί ως λατρευτικός χώρος και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη του 14ου αιώνα από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Α’ τον Γιλντιρίμ (Κεραυνό) αλλά ολοκληρώθηκε το 1420, από τον Μωάμεθ Α’ (1420-1421), σε σχέδια του ονομαστού Οθωμανού αρχιτέκτονα Ιβάζ πασά. Λέγεται αλλιώς «Μπουγιούκ» (Μεγάλο) ή «Ουλού» Τζαμί.

Πρόκειται για σχεδόν τετράγωνο κτίσμα, που βρίσκεται κοντά στον παλιό δρόμο Τραϊανούπολης – Αδριανούπολης, ενώ το Μεγάλο Τέμενος καταλαμβάνει μαζί με τους εξωτερικούς του χώρους συνολικό εμβαδόν ενός στρέμματος.

Άμεση αποκατάσταση

Άμεσα θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το τέμενος Βαγιαζήτ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Η θέληση της κυβέρνησης είναι άμεση αποκατάσταση» είπε ο υπουργός συμπληρώνοντας πως στο Διδυμότειχο θα μεταβεί και ομάδα επιστημόνων εκτός από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.

«Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στο μνημείο και αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας των αρμόδιων αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς και την απόδοση των σχετικών ευθυνών», τόνισε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Δείτε φωτογραφίες


















Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…