Newsroom

Newsroom

Κατάρ: Σύγχρονοι σκλάβοι για χάρη του Μουντιάλ

Άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μεταναστών που εργάζονται στα εργοτάξια του Κατάρ, τη χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο…

Άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μεταναστών που εργάζονται στα εργοτάξια του Κατάρ, τη χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, ζητά μια αποστολή συνδικαλιστών από όλο τον κόσμο.

«Ισχυρά μέτρα είναι απαραίτητο να ληφθούν τώρα και όχι στο μέλλον» για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μεταναστών, αναφέρει η αποστολή σε ανακοίνωσή της.

Η τετραήμερη αποστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην Ξυλεία και τα Κτίρια εκτιμά ότι το εργατικό δίκαιο του Κατάρ δεν περιλαμβάνει «ξεκάθαρα καθορισμένες αρχές, δεν είναι στο επίπεδο των διεθνών προτύπων και δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται», ενώ υπογραμμίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία τις οποίες πρότειναν οι αρχές του Κατάρ στην αποστολή δεν αναφέρουν την «άμεση» βελτίωση της κατάσταση των εργαζόμενων μεταναστών.

Η αποστολή μετέβη στο Κατάρ έπειτα από άρθρα του Τύπου τα οποία ανέφεραν την εκμετάλλευση των μεταναστών στο Κατάρ και «τη σκανδαλώδη κατάσταση των εργαζομένων στα κτίρια στη χώρα αυτή που προετοιμάζεται να υποδεχθεί το Μουντιάλ του 2022» και αναφέρεται σε «έλλειμμα στις συνθήκες εργασίας και σε ένα κλίμα φόβου» μεταξύ των εργατών που συνάντησε.

Η ίδια εκτίμησε ότι τα μέτρα που εξετάζουν οι αρχές κρίνονται ανεπαρκή και έκανε μια σειρά προτάσεων, μεταξύ αυτών ο τερματισμός της πρακτική παρακράτησης των διαβατηρίων των ξένων εργατών και να εξαλειφθεί το σύστημα της «καφάλα», της αναδοχής κάθε αλλοδαπού από έναν υπήκοο Κατάρ, γεγονός που οδηγεί σε πολλές καταχρήσεις.

Πρότεινε επίσης το Κατάρ να περιλάβει στη νομοθεσία του τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στα εργοτάξια και ένα ισχυρό σύστημα επιθεωρήσεων.

Τέλος, η αποστολή υπογράμμισε ότι οι εργάτες θα πρέπει να πληρώνονται τα ποσά που τους έχουν υποσχεθεί τα γραφεία εξεύρεσης εργασίας, να διασφαλιστεί ότι τα συμβόλαια εργασίας έχουν συνταχθεί στη γλώσσα των εργατών και να δημιουργηθεί ένα σύστημα επίλυσης των εργασιακών διαφορών.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα ότι 44 νεπαλέζοι εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια του Κατάρ, κάτι που διαψεύδουν οι αρχές της χώρας.

Νέα αντιπαράθεση Γεωργιάδη και Πολάκη με βαρύ λεξιλόγιο: «Χθες έγινες σαν μελιτζάνα» – «Είσαι ένοχος»

αντιπαράθεση

Νέα αντιπαράθεση Γεωργιάδη και Πολάκη με βαρύ λεξιλόγιο: «Χθες έγινες σαν μελιτζάνα» – «Είσαι ένοχος»

Η λεκτική σύγκρουση του Παύλου Πολάκη με τον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα δεν εκτραχύνθηκε, ωστόσο ο…

Γλυφάδα: Άγριος ξυλοδαρμός επιχειρηματία από πρώην Ισραηλινό συνέταιρο του και συνεργούς του

astynomia skai 1298x864 1

Γλυφάδα: Άγριος ξυλοδαρμός επιχειρηματία από πρώην Ισραηλινό συνέταιρο του και συνεργούς του

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές ο 47χρονος Ισραηλινός συνελήφθη από τις αρχές

Πέτρος Λεύκοβιτς: Ομόφωνα ένοχος και στο εφετείο για τον βιασμό της κόρης του – Ποινή κάθειρξης 15 ετών

lefcovic 1024x677 1

Πέτρος Λεύκοβιτς: Ομόφωνα ένοχος και στο εφετείο για τον βιασμό της κόρης του – Ποινή κάθειρξης 15 ετών

Ο Π. Λεύκοβιτς πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 ετών για τον βιασμό της ανήλικης…

Αναποφάσιστος ο Τσακαλώτος για ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα απάντηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς

tsakalotos

Αναποφάσιστος ο Τσακαλώτος για ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα απάντηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις και το ζήτημα των…

Η κόρη του Ρόμπερτ Ντε Νίρο κάνει coming out ως τρανς γυναίκα: «Ήθελαν η ζωή μου να είναι ιδιωτική»

Ρόμπερτ Ντε Νίρο

Η κόρη του Ρόμπερτ Ντε Νίρο κάνει coming out ως τρανς γυναίκα: «Ήθελαν η ζωή μου να είναι ιδιωτική»

Γεννημένη το 1995, η 29χρονη κόρη του Ρόμπερτ Ντε Νίρο μίλησε ανοιχτά για την ταυτότητά…