Κατάληψη ΡΕΞ: Τριήμερο δράσεων από τους καλλιτέχνες – Απάντηση στη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου

Τρεις ημέρες δράσεων από τους καλλιτέχνες που συνεχίζουν και αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση των ζωών τους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με ένα τριήμερο δράσεων με τίτλο «Εθνικό εορτή» απαντά η Κατάληψη Rex στην ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου ότι «η συνέχιση της κατάληψης στο κτήριο ΡΕΞ από πρόσωπα που δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση ή πρακτική αποτελεσματικότητα για τη διεκδίκηση αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας».

Στην επίμαχη ανακοίνωση της διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου γίνεται επίσης λόγος για «ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτηρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του».

Η ανακοίνωση του ΡΕΞ:

Την Πέμπτη 23/3 το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου προχωρούν σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη λήξη των καλλιτεχνικών Καταλήψεων και σε ανακριβή, αποπροσανατολιστική και εκβιαστική δήλωση σχετικά με την Κατάληψη του ΡΕΞ.

Καλούμε το Ε.Θ. να διευκρινίσει τι σημαίνει η φράση «πρόσωπα που δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Ε.Θ.». Το Εθνικό Θέατρο δεν είναι μια ιδιωτική επιχείρηση αλλά ένας κρατικός φορέας όπου εργατικό και έμψυχο δυναμικό είμαστε εν δυνάμει όλοι-ες-α μας. Οι εργαζόμενοι-ες στον χώρο των τεχνών, έχουν άμεση σχέση με το Εθνικό Θέατρο και κάθε κρατικό φορέα του Πολιτισμού. Είναι πρόσωπα που εργάζονται τόσο σε κρατικούς φορείς όσο και στο ελεύθερο θέατρο και θίγονται τόσο από το ΠΔ85/22 όσο και από τις χρόνιες παθογένειες του χώρου. Κυρίαρχη ευθύνη γι’ αυτές τις παθογένειες φέρουνε οι κυβερνήσεις και οι δημόσιοι φορείς. Να σημειωθεί πως η Διοίκηση του Ε. Θ. και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής γνωρίζει από την αρχή τη συμμετοχή εργαζομένων του φορέα στην κατάληψη, οι οποίοι έχουν συνομιλήσει επωνύμως με τους θεσμικούς εκπροσώπους του και με το ίδιο το Δ.Σ. δια ζώσης.

Πώς και για ποιο λόγο «δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση», ένα τόσο ισχυρό μέσο πάλης εργαζομένων στον χώρο των τεχνών; Επειδή αποχωρεί από τη σκακιέρα των καταλήψεων και όχι του αγώνα το κομμάτι των σπουδαστριών και σπουδαστών; Αφενός, σύσσωμο το σπουδαστικό σώμα καταδικάζει την προβληματική ανακοίνωση και δηλώνει την έμπρακτη στήριξή του στην κατάληψη του ΡΕΞ. Αφετέρου, εφόσον δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε οι βασικές μας διεκδικήσεις υπέρ των ακαδημαϊκών και εργασιακών δικαιωμάτων που αφορούν το σύνολο της καλλιτεχνικής κοινότητας, εργαζόμενα σε κρατικούς φορείς και μη, σπουδαστές, άνεργες και άνεργους καλλιτέχνες, δεν αντιλαμβανόμαστε καμία άρση της ηθικής νομιμοποίησης της κατάληψης. Επιπρόσθετα, δεν θεωρούμε δόκιμο να μιλάει για ηθική νομιμοποίηση ένας φορέας με αμφίβολες εργασιακές πρακτικές, κλειστές ακροάσεις και απουσία καθολικής προσβασιμότητας και συμπερίληψης.

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση δηλώνει πως «η συνέχιση της κατάληψης δεν έχει καμία πρακτική αποτελεσματικότητα για τη διεκδίκηση αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας». Οι από καθ’ έδρας αφορισμοί του εκάστοτε αγώνα μάς βρίσκουν κάθετα αντίθετες-ους, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από μετριοπαθείς θέσεις. Η κατάληψη του ΡΕΞ όπως και οι άλλες καλλιτεχνικές καταλήψεις αποτελούν εστία αγώνα, ζύμωσης και συνάντησης και εν τέλει προαγωγής της τέχνης προς όλη την κοινωνία. Αποτελούν αιχμή και μοχλό πίεσης ενάντια σε κυβερνητικές λογικές και συντηρητικές θέσεις θεσμικών οργάνων που δεν παίρνουν έμπρακτα ξεκάθαρη θέση υπέρ των εύλογων διεκδικήσεων ολόκληρης της καλλιτεχνικής κοινότητας. Οι καταλήψεις αποτελούν μέσο στήριξης προς όλα τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα από το ΠΔ85/22 μέχρι τις δολοφονίες κράτους και κεφαλαίου, όπως ήταν το τραγικό συμβάν στα Τέμπη.

Πιστεύουμε πως η ανακοίνωση αυτή αποδεικνύει πως η πολιτική βούληση του Δ.Σ. και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή αποτελούν προέκταση της κυβερνητικής ρητορείας, προτείνοντας την επιστροφή στην κανονικότητα παρόλο που κανένα από τα αιτήματά μας δεν έχει ικανοποιηθεί.

Το Εθνικό Θέατρο, όπως και όλοι οι αντίστοιχοι κρατικοί φορείς οφείλουν να είναι θεσμοί ανοιχτοί προς την κοινωνία, άμεσα συνδεδεμένοι με τις αγωνίες και τα ερωτήματά της. Να έχουν ανοιχτές διαδικασίες, καθολικά προσβάσιμες χωρίς καμία διάκριση με βάση την αρτιμέλεια, το φύλο, τη φυλή, την ηλικία. Να έρχονται έμπρακτα ενάντια σε οποιαδήποτε κυβερνητική λογική που υποτιμά την τέχνη, τις σπουδές, τα εργασιακά δικαιώματα και τους αξιοπρεπείς όρους ζωής.

Από αύριο 25/3 έως και Δευτέρα 27/3 στο Κατειλημμένο ΡΕΞ θα πραγματοποιηθεί ένα τριήμερο αλλεπάλληλων δράσεων με τίτλο «ΕΘΝΙΚΟ ΕΟΡΤΗ». Καλούμε όλες, όλους και όλα να συνδημιουργήσουμε την τέχνη που οραματιζόμαστε και να συνδιαμορφώσουμε τους όρους εργασίας που δικαιούμαστε.
Για έναν κόσμο όπου η τέχνη θα είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δημόσιο αγαθό εμείς θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.

Στους δρόμους της πόλης γεννιέται μια μικρή φωτιά εκεί που σιγοκαίει η αγάπη για το μέλλον.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ – ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΡΕΞ

Η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου

Έληξε, σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου, κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, η κατάληψη στο κτήριο Τσίλλερ. Το κτήριο επιθεωρήθηκε από τους υπαλλήλους του Εθνικού Θεάτρου και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν προκληθεί φθορές. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έναυσμα για την άμεση επανεκκίνηση των παραστάσεων και για την ομαλή επαναλειτουργία του διοικητικού και τεχνικού έργου στο κτήριο Τσίλλερ.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι ημέρες και ώρες επανέναρξης των παραστάσεων. Παρόλο που η αναστολή της δραστηριότητάς του υπήρξε οδυνηρή, το Εθνικό Θέατρο αντιμετωπίζει με σεβασμό (όπως άλλωστε επανειλημμένως διατυπώθηκε με τις από 28.12.2022, 09.02.2023 και 24.02.2023 δημόσιες ανακοινώσεις του) τα δίκαια αιτήματα για τη διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και θα συνεχίσει να συμβάλλει προγραμματικά στην αναγκαία θεσμική διαβούλευση για τη νομοθετική κατοχύρωσή της. Ταυτόχρονα, καλούμε τους αρμόδιους φορείς σε εξέταση κάθε εύλογου αιτήματος που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες σπουδών, και να προβλέψει υποστηρικτικές παροχές προς τους σπουδαστές. Για τα θέματα αυτά θα συνεχιστεί ο διάλογος με το Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Την ίδια στιγμή, και σε αντίθεση με τις αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων σπουδαστών που οδήγησαν στη λύση των καταλήψεων της Δραματικής Σχολής και του κτηρίου Τσίλλερ, η συνέχιση της κατάληψης στο κτήριο ΡΕΞ από πρόσωπα που δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία ηθική
νομιμοποίηση ή πρακτική αποτελεσματικότητα για τη διεκδίκηση αιτημάτων της
καλλιτεχνικής κοινότητας. Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι το ανοικτό Εθνικό
Θέατρο είναι μονόδρομος ώστε να συνεχίσει να επιτελεί την πολιτιστική αποστολή του, αλλά και να συμβάλλει στην ευόδωση των αιτημάτων αυτών.
Καλούμε όσους παραμένουν στο κτήριο ΡΕΞ να λύσουν άμεσα την κατάληψη και την Δευτέρα 27/3 08:00 να γίνει η παράδοση-παραλαβή του κτηρίου στους υπευθύνους του Εθνικού Θεάτρου. Σε άλλη περίπτωση η Διοίκηση του Θεάτρου θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της διοικητικής υποστήριξης του κτηρίου (με απόσυρση μεταξύ άλλων του προσωπικού ασφαλείας), και στην ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτηρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του.

Το Δ.Σ.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Κασσελάκης για έξωση 82χρονου: Ιδού η κοινωνική πολιτική της ΝΔ που χρωστάει 400 εκ.

Κασσελάκης για έξωση 82χρονου: Ιδού η κοινωνική πολιτική της ΝΔ που χρωστάει 400 εκ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που…