Newsroom

Newsroom

Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπη μεταχείρηση μεταναστών

Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απάνθρωπη μεταχείριση 14 μεταναστών που δεν διέθεταν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα,…

metanastes 40

Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απάνθρωπη μεταχείριση 14 μεταναστών που δεν διέθεταν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, όταν μπήκαν στην χώρα από την περιοχή του Έβρου.
Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονταν από την Κίνα, την Νιγηρία, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Ακτή Ελεφαντοστού.
Η υπόθεση με την ονομασία Μοχάμεντ, αφορούσε πιο συγκεκριμένα, παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης που απαγορεύει την εξευτελιστική και ως εκ τούτου απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων. Παράλληλα το άρθρο αυτό έχει να κάνει και με την παραβίαση του δικαιώματος για γρήγορη επανεξέταση της νομιμότητας της κράτησης.
Αν και οι άνθρωποι αυτοί είχαν υποβάλλει αίτημα ασύλου στα τέλη Φλεβάρη του 2012, αυτό δεν έγινε δεκτό από το διοικητικό δικαστήριο Αλεξανδρούπολης και σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν, οι συνθήκες κράτησής τους μέχρι την απέλασή τους ήταν απαράδεκτες.
Με την προσφυγή τους στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέτυχαν καταδικαστική απόφαση με την οποία η Ελλάδα καλείται να τους καταβάλλει το ποσό των 100.000 ευρώ.
Ποιο αναλυτικά η Ελλάδα θα καταβάλλει 2.000 για τα δικαστικά έξοδα, 8.000 σε 11 από αυτούς ως δίκαιη ικανοποίηση και 5.000 για ηθική βλάβη σε δύο από αυτούς.