Newsroom

Newsroom

Καταδίκη, έρευνες και ερωτηματικά για την επίθεση με καλάσνικοφ

Απόλυτη καταδίκη της επίθεσης με καλάσνικοφ έξω απο το σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι απο κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Τηλεφωνική…

peripoliko 2

Απόλυτη καταδίκη της επίθεσης με καλάσνικοφ έξω απο το σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι απο κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Τηλεφωνική επικοινωνία πρωθυπουργού και Α. Μέρκελ. Σε κατάσταση συναγερμού οι αστυνομικές αρχές που συνεχίζουν τις έρευνες ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν ήδη έξι προσαγωγές. Ερωτηματικά προκαλεί η στάση του φύλακα της πρεσβείας ο οποίος έβλεπε τους δράστες να γαζώνουν το κτίριο χωρίς να αντιδρά ενώ κι εκείνοι δεν έβαλαν εναντίον του.

 

Με τη μυρωδιά του μπαρουτιού στον αέρα ξύπνησε η Αθήνα μετά την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη, Βόλφγκανγκ Ντολτ στο Χαλάνδρι. Οι τέσσερις, όπως φαίνεται, δράστες γάζωσαν το σπίτι με 60 σφαίρες, περίπου στις 3.30 τα ξημερώματα, με δυο καλάσνικοφ όπως αποδείχθηκε τελικώς απο τις έρευνες. 

Αμέσως, σήμανε συναγερμός και τις έρευνες ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Έξω από την πρεσβευτική κατοικία υπάρχει φυλάκιο με φρουρό. Εκείνος είδε τα πάντα και από την κατάθεσή του περιμένουν οι αστυνομικοί να πέσει φως στην υπόθεση. Οι δράστες, δεν πυροβόλησαν εναντίον του ενώ και ο ίδιος δεν αντέδρασε, φοβούμενος όπως ανέφερε μην τραυματίσει κάποιον απο τα απέναντι σπίτια.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί κάποια «ύποπτα» αυτοκίνητα και εξετάζεται αν είναι κλεμμένα. Ένα από αυτά εντοπίστηκε στην οδο Χίου, είναι κλεμμένο και ήδη γίνεται έλεγχος για το πότε κι από που κλάπηκε αλλά και για το αν χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες.

Η Αντιτρομοκρατική περιμένει πολλά και από τις εικόνες που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή καθώς επίσης και αν έχει καταγράψει κάτι η κάμερα στο φυλάκιο έξω από το σπίτι.

Οι αρχές εντοπίζουν ομοιότητες με την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ένα χρόνο πριν, την οποία είχε αναλάβει η οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ).

Με αντίστοιχο τρόπο είχαν ενεργήσει και οι δράστες που επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής, το οποίο είχαν γαζώσει με 100 σφαίρες οι δράστες. Την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση ΟΠΛΑ.

Την πρεσβεία είχε “χτυπήσει” στο παρελθόν και η 17 Νοέμβρη. Στις 16 Μαΐου του 1999, στις 22:55 το βράδυ, η 17 Νοέμβρη είχε επιτεθεί με ρουκέτα στην κατοικία του πότε πρέσβη της Γερμανίας Καρλ Χάινς Κούνα. Η ρουκέτα είχε “καρφωθεί” στη στέγη του διώροφου σπιτιού. Σε εκείνη την επίθεση είχε τραυματιστεί ο Σάββας Ξηρός, που για την επίθεση είχε χρησιμοποιήσει αυτοσχέδιο πυροσωλήνα.

 

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη, τόσο του ιδίου και της κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας πως στην υπόθεση θα «χυθεί» φως και οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο κ. Σαμαράς τόνισε, επίσης, στην κυρία Μέρκελ ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους τρομοκράτες να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον γερμανό πρέσβη. Επικοινωνία μαζί του είχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος.

 

Με τον Γερμανό πρέσβη επικοινώνησε τηλεφωνικά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, που επίσης τηλεφώνησε στον κ. Ντολτ, εκφράζοντας “τον αποτροπιασμό και την απόλυτη καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας εκ μέρους της κυβέρνησης”.

 

Την απόλυτη καταδίκη της επίθεσης εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες “δεν συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού άλλα, αντιθέτως, δίνουν αφορμή για την δημιουργία ενός κλίματος γενικευμένες ανασφάλειας και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων”. 

Ανακοίνωση εξέδωσε κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος: “Η επίθεση εναντίον της οικίας του Γερμανού πρεσβευτή ποιόν ωφελεί; Πάντως όχι τον Ελληνικό Λαό. Γιατί ούτε από την τραγωδία που περνά τον βγάζει, ούτε από την κρίση τον γλυτώνει.

Αντίθετα, ωφελεί όσους θέλουν να χαρακτηρίσουν το λαό μας τρομοκράτη για να πάρουν μέτρα εναντίον του.

Παράλληλα, επιδιώκουν να συκοφαντήσουν το λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται να μετατρέψει την αναμφισβήτητη οργή του λαού σε πολιτική πράξη.

Ταυτόχρονα, προσπαθούν -άδικα όμως- να τον ξεστρατίσουν από τις πανάρχαιες παραδόσεις μας, όπου «ο πρέσβυς ούτε τύπτεται, ούθ’ υβρίζεται» (Αισχύλος: Ικέτιδες 728).”

Την επίθεση καταδίκασε και η ΔΗΜΑΡ τονίζοντας ότι “τέτοιες ενέργειας πλήττουν την Δημοκρατία μας και προσβάλλουν τη χώρα μας”. 

Την «άνανδρη  τρομοκρατική ενέργεια κατά της κατοικίας και της οικογένειας του γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα» καταδίκασε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή είχε στόχο την διεθνή  εικόνα τη χώρας λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε..

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «οι τρομοκράτες απέτυχαν στο σκοπό τους, γιατί η άμεση αντίδραση των αρχών έδειξε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν  μηχανισμοί και θεσμοί πραγματικά ευρωπαϊκού επιπέδου».

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…