Newsroom

Newsroom

Κατά της πυρηνικής ενέργειας διαδηλώνουν οι Ιάπωνες

Tρεις μήνες ακριβώς μετά την καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα οι «πληγές» δεν έχουν κλείσει… Τρεις μήνες συμπληρώνονται σήμερα, 11…

Tρεις μήνες ακριβώς μετά την καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα οι «πληγές» δεν έχουν κλείσει…
Τρεις μήνες συμπληρώνονται σήμερα, 11 Ιουνίου, από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία. Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας.
Μετά το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, οργανώσεις πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις διοργανώνουν τις πορείες, επιδιώκοντας να πιέσουν προς τον τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.
Η Καόρου Ναρισάουα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Greenpeace στην Ιαπωνία, δήλωσε πως αναμένει χιλιάδες πολίτες να λάβουν μέρος στην «Πορεία για την Ενεργειακή Αλλαγή» στο Τόκιο.
Η πρώτη πορεία του είδους είχε γίνει στα τέλη του Απριλίου, προσελκύοντας 5.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μητέρες και παιδιά, είπε η Ναρισάουα.
Το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, με έξι αντιδραστήρες, υπέστη τεράστιες ζημιές από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου κι έκτοτε σημειώνονται συνεχώς διαρροές ραδιενεργών ουσιών. Σημειώθηκε τήξη σε τρεις πυρήνες αντιδραστήρων μετά τη διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων ψύξης. Η πυρηνική κρίση ανάγκασε 87.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν και η εταιρία η οποία διαχειρίζεται το σταθμό, η Tokyo Electric Power Co (Tepco) πασχίζουν να σταθεροποιήσουν το εργοστάσιο, αλλά επικρίνονται έντονα για την καθυστερημένη και ανεπαρκή αντίδρασή τους στην κρίση.
Τη Δευτέρα η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε την εκτίμησή της για τις ποσότητες ραδιενεργών ουσιών που εκλύθηκαν ή διέρρευσαν από το εργοστάσιο μετά την πρώτη εβδομάδα της κρίσης. Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας ανέφερε ότι η ποσότητα πιστεύεται πλέον ότι έφθασε συνολικά τα 770.000 τεραμπεκερέλ από την 11η Μαρτίου ώς την 16η Μαρτίου, από τα 370.000 τεραμπεκερέλ που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της στα μέσα Απριλίου -όταν είχε αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας του δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στο 7, ισόβαθμο δηλαδή με το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986.
Ο απολογισμός των νεκρών από την καταστροφή του Μαρτίου ανέρχεται σε 15.405, ενώ 8.095 είναι επισήμως οι αγνοούμενοι. Επίσης, τουλάχιστον 90.000 Ιάπωνες ζουν σε καταφύγια και κέντρα υποδοχής.
Μέχρι στιγμής έχουν ανεγερθεί 28.000 προσωρινές κατοικίες, δηλαδή λίγο περισσότερες από τις 52.000 που η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει, οι οποίες προορίζονται για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην επαρχία της Φουκουσίμα ή σε περιοχές που επλήγησαν από το τσουνάμι. Ειδικοί εκτιμούν ότι δεν διαφαίνεται ελπίδα οι πολίτες αυτοί να μπορέσουν μια ημέρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ωστόσο πολλοί από τους πληγέντες από την καταστροφή αρνούνται να μεταστεγαστούν στις προσωρινές κατοικίες καθώς φοβούνται ότι εκεί δεν θα έχουν τις υπηρεσίες υποστήριξης σε σχέση με αυτές που παρέχονται στα καταφύγια. Μερικές από τις συγκεκριμένες οικιστικές μονάδες έχουν ανεγερθεί σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ένας λόγος για τον αργό ρυθμό αποκατάστασης και ανοικοδόμησης είναι πολύ μεγάλη ποσότητα των χαλασμάτων από την οποία πρέπει να καθαρίσει η περιοχή. Μόνο το 22% των 2.400 τόνων ερειπίων έχει απομακρυνθεί από την περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Με την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, 120.000 Ιάπωνες έχασαν τη δουλειά τους στις περιφέρειες Μιγιάγκι, Ιουάτε και Φουκουσίμα, όπου ο αριθμός των θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 49.000.
Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν αναμένεται να επισκεφτεί το Σάββατο το λιμάνι Καμαΐσι στην Ιουάτε, από τις πλέον πληγείσες πόλεις, στο πλαίσιο φόρουμ που οργανώνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των επιζώντων.
«Η βοήθεια που δόθηκε από τις αρχές στις πληγείσες περιοχές δεν ήταν αρκετή» τονίζεται σε άρθρο της εφημερίδας Yomiuri. «Ο καθαρισμός των περιοχών από τα ερείπια καθυστέρησε υπερβολικά και η κατασκευή των προσωρινών κατοικιών ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί» συμπληρώνει.
Η ανοικοδόμηση της παράκτιας ζώνης Τοχόκου, που καλύπτεται από μπάζα 25 εκατομμυρίων τόνων και 16 εκατομμύρια τόνους λάσπης, θα χρειαστεί χρόνια και κονδύλια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους ειδικούς.
http://www.tovima.gr

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…