Κασσελάκης από Καλάβρυτα: «Θέμα αρχής ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις» – Η αναφορά στον Γλέζο (video)

«Χρειαζόμαστε λιγότερη διχόνοια σα χώρα. Ας εμπνευστούμε από εδώ στα Καλάβρυτα σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

Κασσελάκης καλ

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης  με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 80 ετών από το Ολοκαύτωμα, βρέθηκε στα Καλάβρυτα και έστειλε το δικό του μήνυμα για την ιστορική μέρα αλλά και για τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ως «θέμα αρχής» τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνδράμει ως αντιπολίτευση σε τυχόν προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διεκδίκησή τους.

Οι δηλώσεις Κασσελάκη από τα Καλάβρυτα

«Σε αυτόν εδώ τον πανέμορφο τόπο, τον ιερό τόπο πριν από 80 χρόνια έχασαν τη ζωή τους πάρα πολλοί άνθρωποι, οικογένειες, απόγονοι που δεν ήρθαν ποτέ σε αυτόν τον τόπο, στην ιστορία του.

Όλοι εμείς που είμαστε στην Πολιτεία και επισκεπτόμαστε εδώ αυτή την ημέρα έχουμε μια τεράστια ευθύνη, να δώσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη.

Είναι ένας αγώνας στον οποίο αναφερόταν και ο Μανώλης Γλέζος. Και για να το παραφράσω, ακόμα κι αν είναι να κερδίσουμε και ένα ευρώ, αξίζει να δώσουμε τον αγώνα.

Είναι ηθικό θέμα, είναι θέμα αρχής.

Είμαι πολύ συγκινημένος. Πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της, αν το επιθυμήσει και το επιδιώξει για διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη γερμανική κυβέρνηση.

Θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θέλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι στην πορεία για δικαιοσύνη σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Σας ευχαριστώ πολύ και παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να σκεφτούνε όλους τους μαρτυρικούς τόπους από τα Κατοχικά χρόνια και να υποστηρίξουνε μια καλύτερη Ελλάδα από εδώ και πέρα με λιγότερη διχόνοια.

Χρειαζόμαστε λιγότερη διχόνοια σαν χώρα. Ας εμπνευστούμε από εδώ στα Καλάβρυτα σήμερα».

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Οι δείκτες του ρολογιού στην εκκλησία των Καλαβρύτων είναι κολλημένοι στις 2:34. Το ημερολόγιο δείχνει 13 Δεκεμβρίου 1943. Είναι η ώρα «μηδέν» που καταγράφηκε η μεγαλύτερη μαζική σφαγή σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού στην διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Σύμφωνα με τους νεότερους ιστορικούς, εκτελέστηκαν περίπου 1.000 άμαχοι, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα, και πυρπολήθηκαν εκατοντάδες σπίτια σε πάνω από 50 χωριά. Μάλιστα, τα ναζιστικά στρατεύματα άρπαξαν και υλικά αγαθά, τρόφιμα αλλά και ζώα ώστε, σύμφωνα με την ηγεσία της Μεραρχίας, να στερήσουν από τους κατοίκους των χωριών τις προϋποθέσεις διαβίωσης.

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να συρρέουν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο και την Τρίπολη. Στο διάβα τους έκαιγαν χωριά και μοναστήρια (Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα) και σκότωναν άοπλους πολίτες και μοναχούς.

Στις 9 Δεκεμβρίου έφθασαν στα Καλάβρυτα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη. Καθησύχασαν τους κατοίκους, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος τους ήταν αποκλειστικά η εξόντωση των ανταρτών και μάλιστα ζήτησαν από όσους την είχαν εγκαταλείψει να επιστρέψουν άφοβα πίσω στα Καλάβρυτα. Για να τους πείσουν ακόμη περισσότερο προχώρησαν στην πυρπόληση σπιτιών, που ανήκαν σε αντάρτες, και αναζήτησαν την τύχη των γερμανών τραυματιών της μάχης της Κερπινής.

Έξαφνα, όμως, το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό στην κεντρική πλατεία και οδήγησαν τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών σε μια επικλινή τοποθεσία, που ονομαζόταν «Ράχη του Καπή», ενώ τα γυναικόπαιδα τα κλείδωσαν στο σχολείο. Στη ράχη του Καπή εκτυλίχθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες η τραγωδία, που οδήγησε σχεδόν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων στο θάνατο. Με ριπές πολυβόλων οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους συγκεντρωμένους, γύρω στους 800 ανθρώπους. Μόνο 13 Καλαβρυτινοί διασώθηκαν και αυτοί επειδή είχαν καλυφθεί από τα πτώματα των συμπολιτών τους και οι Γερμανοί τους θεώρησαν νεκρούς. Το σήμα για την εκτέλεση έδωσε με φωτοβολίδα από το κέντρο των Καλαβρύτων ο ταγματάρχης Χανς Εμπερσμπέργκερ και επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος ήταν ο υπολοχαγός Βίλιμπαντ Ακαμπχούμπερ.

Η σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, κατά την κατοχική περίοδο. Κανένας από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη ενώ μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά απολύτως αποζημίωση από τη Γερμανία.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…