Newsroom

Newsroom

Κανείς δεν ξερει τι θα γίνει με το 6μηνο στις σχολές

Πνέουν μένεα οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών για την απόφαση των καθηγητών της σχολής να χαθεί το εξάμηνο. «Δεν…

sholi

Πνέουν μένεα οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών για την απόφαση των καθηγητών της σχολής να χαθεί το εξάμηνο. «Δεν είμαστε μπαλάκι μεταξύ υπουργείου και καθηγητών». Μάθημα μέχρι 9 Αυγούστου, λέει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, για να μη χαθεί το εξάμηνο
Αμφιθέατρα που γέμισαν με τρεις μήνες καθυστέρηση, σχολές που άνοιξαν για τέσσερις μέρες και έκλεισαν ξανά για χριστουγεννιάτικες διακοπές. Αγνωστο τι επιφυλάσσει ο νέος χρόνος στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και στους διοικητικούς υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Το σίγουρο είναι ότι όσοι φοιτούν στο ΕΚΠΑ θα μπουν στα Πανεπιστήμια Γενάρη και θα βγουν 9 Αυγούστου οπότε -με απόφαση που έλαβε την Παρασκευή η Σύγκλητος- θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα. Οι φοιτητές της Νομικής Αθηνών όμως, μαζί με τον παλιό χρόνο προβλέπεται ότι θα αποχαιρετήσουν και το εξάμηνο – χωρίς ωστόσο η απόφαση αυτή να είναι δεσμευτική.

Πέμπτη απόγευμα στην αίθουσα 1 του νέου κτηρίου της Νομικής Σχολής Αθηνών επικρατεί αναβρασμός. Πνέουν τα μένεα οι φοιτητές για την απόφαση των καθηγητών της σχολής να χαθεί το εξάμηνο. «Χάνεται για να καταλάβει ο υπουργός ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και μετά να βαφτίζει το κρέας ψάρι» τονίζει ένας καθηγητής που είναι παρών στη συνέλευση. Οι φοιτητές εξαγριώνονται. «Δεν είμαστε μπαλάκι μεταξύ υπουργείου και καθηγητών», λέει η Αννα, τεταρτοετής.

Η συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής αποφάσισε, μεταξύ άλλων, ότι «κανένα χειμερινό εξάμηνο δεν θα χαθεί». «Υπάρχει χρόνος για τόσα μαθήματα; Δεν πλήττεται το κύρος της σχολής;», ρωτήσαμε τον Γιώργο, τεταρτοετή. «Οταν κάποιος βλάπτεται αδικαιολόγητα πρέπει να αποζημιώνεται. Αυτό ξέρω. Οι φοιτητές εδώ δεν έφταιξαν σε τίποτα, ας καθίσουν οι καθηγητές να κάνουν μάθημα μέχρι τον Αύγουστο. Αυτοί φταίνε που έκλεισε η σχολή», απάντησε. «Κανονικά έπρεπε να δώσουν και τους μισθούς τους πίσω για τους μήνες που δεν δούλεψαν. Οι καθηγητές διοικούν το Πανεπιστήμιο και πρέπει να επωμιστούν την ευθύνη. Φυσικά υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις αλλά δεν έχουν φωνή μέσα στα ζητήματα του συλλόγου, είναι πιο σιωπηλοί και λιγότερο χωμένοι», τόνισε ο ίδιος.

«Δεν μπορεί οι φοιτητές να “θυσιάζονται” έτσι μόνο και μόνο για να καταλάβει το υπουργείο τα λάθη του», τονίζει ένας φοιτητής επί πτυχίω. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση των καθηγητών έρχεται να συμπληρώσει «τις επί τριμήνου “διαπιστώσεις” των ιδίων ότι η Νομική δεν μπορεί να λειτουργήσει αν ισχύσει το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο σήμερα και με ανοιχτή τη σχολή εφαρμόζεται.

»Οι ακαδημαϊκοί λοιπόν που αποφασίζουν να αναστείλουν τη λειτουργία της σχολής επί ένα τρίμηνο, διότι και στην Πάτρα υπήρξαν απεργίες διοικητικών, αλλά μαθήματα γίνονταν κανονικά, ανακοινώνουν ότι για ακόμη δυόμισι μήνες δεν θα λειτουργούν αλλά θα συνεχίσουν να αμείβονται από τους φόρους μας κανονικά».

«Ελάτε στη σχολή σε δύο μήνες να δείτε αν και πώς θα λειτουργεί χωρίς διοικητικούς» είπε ο Αλέξανδρος, τριτοετής, την περασμένη Τρίτη, με το άνοιγμα της σχολής. «Η Γραμματεία μας υπολειτουργεί αυτή τη στιγμή, ωστόσο τα κενά δεν φαίνονται γιατί ακόμα τα καλύπτουν οι καταργημένοι διοικητικοί υπάλληλοι που έρχονται για δουλειά, παρά το ότι είναι σε διαθεσιμότητα».

-Η επιστολή των φοιτητών Νομικής
Περισσότεροι από 300 φοιτητές συνυπογράφουν επιστολή μέσω της οποίας ζητούν από τον πρόεδρο του Τμήματος Νομικής της ΝΟΠΕ του ΕΚΠΑ κ.Θεόδωρο Φορτσάκη «επανεξέταση του ζητήματος της έναρξης της εξεταστικής του Ιανουαρίου μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 13 Ιανουαρίου, όχι μόνο για να έχουν οι φοιτητές που θα εξεταστούν ένα ανθρώπινο και αξιοπρεπές διάστημα στη διάθεσή τους να προετοιμαστούν, όσο και γιατί πολλοί από αυτούς δεν είναι κάτοικοι Αθηνών και έχουν ήδη προγραμματίσει τη διαμονή και τα εισιτήριά τους για την πόλη από την οποία κατάγονται για το διάστημα των διακοπών των Χριστουγέννων».
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι «αρκεί ο μήνας Ιανουάριος για να καλυφθούν οι τρεις εβδομάδες που υπολείπονται από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, εάν ξεκινήσουμε την εξεταστική στις 13 Ιανουαρίου και δεν παρακωλύεται η έναρξη του εαρινού εξαμήνου στις 3 Φεβρουαρίου».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους επί πτυχίω φοιτητές, οι οποίοι «δεδομένης της τρίμηνης αναστολής της πανεπιστημιακής λειτουργίας δεν θα έχουν την ευκαιρία για νέα δήλωση μαθημάτων και εξέταση τη χειμερινή περίοδο, με αποτέλεσμα να καθυστερείται αδικαιολόγητα και χωρίς υπαιτιότητά τους η αποφοίτησή τους».

Στη σελίδα που άνοιξαν στο facebook σχολιάζουν συνεχώς τις εξελίξεις.

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…