Καν΄ το σαν τον Καντονά

«Είναι ένα είδος λύτρωσης και ελευθερίας για αυτούς. Για το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν τον χτύπησα πιο δυνατά» είχε πει σε συνέντευξη του ο Έρικ Καντονά

kantona

«Για το μόνο που μετανιώνω είναι ότι δεν τον χτύπησα πιο δυνατά» είχε πει σε συνέντευξη του, πολλά χρόνια αργότερα, στο BBC, ο Γάλλος παικταράς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Καντονά.

Στις 25 ιανουαρίου του 1995 η Μάντσεστερ παίζει στο Σέλχαρστ Παρκ στο Λονδίνο με την Κρίσταλ Πάλας και -στο δεύτερο ημίχρονο- ο διαιτητής δείχνει την κόκκινη κάρτα στον Ερίκ Καντονά λόγω της άσχημης αντίδρασης του όταν δέχτηκε σκληρό φάουλ.

Καθώς κατευθύνεται προς τα αποδυτήρια ένας οπαδός της Κρίσταλ Πάλας, ο Μάθιου Σίμονς, έχει κατέβει 11 θέσεις από εκεί που καθόταν, έχει φτάσει στις διαφημιστικές πινακίδες και θα βρίσει από κοντινή απόσταση τον Ερίκ: «Γαμ@@νε γύρνα πίσω στην πατρίδα σου τη Γαλλία και άντε γαμ@@σου».

Τότε ο Ερίκ παίρνει φόρα, πηδάει και ρίχνει μια κλωτσιά στο πρόσωπο του οπαδού. Ακολούθησε πανικός. Οι συμπαίκτες του τον σπρώχνουν στα αποδυτήρια για να ηρεμήσει. Ο Ερίκ προσπαθεί να ξαναγυρίσει να χτυπήσει και πάλι τον οπαδό.

Ο Σίμονς όπως κάνουν όλοι οι φασίστες όταν κάποιος τους αντιμετωπίσει, όταν κάποιος τους βγάλει στο προσκήνιο και τους ξεμπροστιάσει αποκόπτοντας τους από τον όχλο (ή από τον θεσμικό τους ρόλο -όσοι έχουν- και τον επικαλούνται), άρχισε να το παίζει θύμα, να κλαίει και να σκούζει ότι τον χτύπησαν.

Από την ίδια ώρα οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα ζητούσαν «την κεφαλήν επί πίνακι» του Ερίκ (και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν) ενώ ο Guardian θα γράψει για τον Καντονά ότι είναι «νιτρογλυκερίνη σε ανθρώπινη μορφή».

Ωστόσο ο αμετανόητος Γάλλος επαναστάτης και «Βασιλιάς» έγινε η αιτία να αποκαλυφθεί ότι ο Μάθιου Σίμονς είχε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του ακροδεξιού εθνικού μετώπου και ήταν ενεργό μέλος του φασιστικού κόμματος BNP (British National Party), ενώ είχε καταδικαστεί για επίθεση σε μετανάστη από τη Σρι Λάνκα.

Στη συνέντευξη του στο BBC, μεταξύ άλλων, ο Ερίκ Καντονά είχε πει: «Νομίζω ότι ίσως είναι σαν ένα όνειρο για κάποιους, να κλωτσήσεις αυτούς του είδους ανθρώπους. Το έκανα λοιπόν για αυτούς, για να είναι ευχαριστημένοι. Είναι ένα είδος λύτρωσης και ελευθερίας για αυτούς. Για το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν τον χτύπησα πιο δυνατά».

Ο Ερίκ Καντονά μας έδειξε το δρόμο. Αντισταθείτε και ρίξτε «κλωτσιά στη μούρη»:

Στο «επιτελικό κράτος» που σκοτώνει νέους στα Τέμπη που ταξίδευαν με τρένο και φταίει ο Σταθμάρχης, που αφήνει να πνιγούν απροστάτευτοι 600 πρόσφυγες και φταίνε οι διακινητές, που ανατινάζεται η 111 Πτέρυγα Μάχης και κάνει ΕΔΕ, που επιτρέπει στους Κροάτες ναζιστές να δολοφονούν νέους ανθρώπους και φταίει ο υπεύθυνος της τροχαίας στην Ιωνία οδό.

Στον παραιτηθέντα Άνθιμο, ο οποίος πρόλαβε να αναβιώσει τον Μεσαίωνα και να ευλογήσει το ζεύγος Μιχαλολιάκου–Ζαρούλια, επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.

Στον μεγαλοδικηγόρο που ισχυρίζεται ότι ο παρολίγον συζυγοκτόνος πελάτης του έπιασε τη σύζυγο του να ανταλλάσσει μηνύματα στις 3:30 τα ξημερώματα με άγνωστο πρόσωπο.

Αν δεν ρίχνεις «κλωτσιές στη μούρη» των ακροσυντηρητικών, των φονταμενταλιστών, των ρατσιστών, των φασιστών, των ναζιστών, τότε θα είσαι αυτός που τους οπλίζει το χέρι, αυτός που τους επιτρέπει να σκοτώνουν βίαια ή να ακρωτηριάζουν -χειρουργικά και βασανιστικά- κάθε μέρα και κάθε ώρα, νέες αθώες ανθρώπινες ζωές.

«Αν δεν μπορείς να πεις «να πα να γαμηθεί», δεν μπορείς να πεις «να πα να γαμηθεί η κυβέρνηση».
Lenny Bruse, Αμερικανός κωμικός (Λένυ ο βρομόστομος)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

image 7

Γιάννα Τερζή: Απαντά μέσω ανάρτησης σχετικά με την κακοποίηση που υπέστη στην Eurovision – «Ναι, τώρα μπόρεσα…» (video)

Ανάρτηση για την κακοποίηση που υπέστη πριν από 6 χρόνια έκανε η Γιάννα Τερζή

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο