Καμμένος: Λυπάμαι που η σύλληψη των δύο στρατιωτικών δεν αποτελεί απλό περιστατικό

«Λυπάμαι που επιβεβαιώθηκα και δεν αποτελεί απλό μεθοριακό περιστατικό η σύλληψη των δύο στρατιωτικών» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ερωτηθείς σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Σάββα Αγγελίδη στην Αθήνα.

5ab5336e1dc5246f2d8b45fe

«Χρησιμοποίησα αυτή τη φράση (σ.σ. ομηρεία) διότι οι δίαυλοι επικοινωνίας της φυσικής ηγεσίας για άμεση επίλυση του θέματος βρέθηκαν κλειστοί» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος και τόνισε:

«Οι ξεπερασμένες πρακτικές των εκβιασμών που τελευταία περιλαμβάνουν και την ομηρία μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Η λύση είναι η συνεργασία», προσέθεσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως στα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ερευνήθηκαν παρουσία Έλληνα ειδικού, ανοίχθηκαν με βάση τις διεθνείς διαδικασίες έρευνας και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση της ελληνικής πλευράς σε ενδεχόμενο μη ευνοϊκών εξελίξεων, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι το “Plan B” δεν ανακοινώνεται δημόσια.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο κ. Αγγελίδης συμφώνησαν πως η Ελλάδα και η Κύπρος ως πυλώνες σταθερότητας μοιράζονται την ίδια αντίληψη για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και έχουν ταύτιση απόψεων σχετικά με τις αναδυόμενες απειλές ασφάλειας.

Προσπαθούμε να χτίσουμε έναν άξονα σταθερότητας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, μέσω συμφωνιών συνεργασίας” τόνισε ο κ. Καμμένος, επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο χώρες σέβονται τις διεθνείς συνθήκες.


Τι είπε για το περιστατικό με το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ

Όσον αφορά στο θέμα της πτήσης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ από τη Ρω στη Ρόδο, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν υπήρξε παρενόχληση, καίτοι δύο τουρκικά αεροσκάφη πήραν εντολή να κατέβουν από τα 35.000 πόδια στα 2.000 πόδια, καθώς είχαν απογειωθεί ελληνικα μαχητικά από την Κρήτη τα οποία τα αναχαίτισαν πριν μπουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, παρατήρησε ότι η λύση του περνά μέσα από την επιστροφή των προσφύγων, την ενότητα των Κυπρίων και όχι μέσα από διάφορα σχέδια που καταργούν την κυριαρχία της Κύπρου, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μακριά από την Κύπρο. Η Ελλάδα όπως και οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι δίπλα της, υπογράμμισε.

Αναφορικά με την πρόθεση της Τουρκίας να τοποθετήσει το δικό της γεωτρύπανο σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας «καλωσόρισε» το γεωτρύπανο, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες, παρατηρώντας ότι στην υπόθεση της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, εμπλέκεται η διεθνής κοινότητα.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός ‘Άμυνας κατέστησε σαφές ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αντίδρασης ανάλογα με τις ενέργειες της Τουρκίας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες της στα σχετικά οικόπεδα υλοποιώντας τους όρους της προγραμματικής σύμβασής της.

Επισήμανε δε ότι «άλλο είναι η στρατηγική ψυχραιμίας και άλλο η πολιτική κατευνασμού».

«Ιστορικό βήμα η καταδίκη της στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο από την ΕΕ»

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε ιστορικό βήμα την ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για ισχυρή καταδικη της στάσης της Τουρκίας, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά του ο κ. Αγγελίδης καταδίκασε τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου αναφέρθηκαν στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, έχοντας ταύτιση απόψεων σχετικά με τις αναδυόμενες απειλές. Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Ο κ. Αγγελίδης από την πλευρά του ευχαρίστησε την Ελλάδα για την έμπρακτη και ανιδιοτελή συμπαράσταση της στην προώθηση και στην επίτευξη του εθνικού στόχου. Πρόσθεσε δε ότι η εδραίωση της ασφάλειας στην περιοχή δεν αφορά μόνο την ίδια, αλλά αφορά την Ευρώπη, τον κόσμο.

Σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έγινε γνωστό ότι θα αφορά σειρά ασκήσεων μαζί με άλλες χώρες που δεν μετείχε μέχρι σήμερα η Ελλάδα και τώρα θα μετέχει, και άλλες που δεν μετείχε μέχρι σήμερα η Κύπρος και τώρα θα συμμετέχει.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…