Καμμένος: Κύκλοι στην Τουρκία θέλουν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Την πρόκληση ακόμα και θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο επιθυμούν κύκλοι της Τουρκίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

56fae40b1dc524536c8b4d69

Απέδωσε την πρόσφατη προκλητικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο σε μια κίνηση για χρήση και προπαγάνδα στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν αντισταθμίσματα στην απόφαση της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία κουρδικού κράτους.

«Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας της Τουρκίας. Αφορά υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, παραβάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων αλλά και προκλητική συμπεριφορά απέναντι σε πλοία του NATO που συμμετέχουν στη νατοϊκή επιχείρηση. Να τονίσω ότι η νατοϊκή επιχείρηση έχει επιτύχει και ότι οι προσφυγικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο από 5.000 έως 7.000 την ημέρα έχουν περιοριστεί από 0 έως 18. Η αμφισβήτηση 17 ελληνικών νησιών, κατοικημένων και με οικονομική ζωή, όπως της Γαύδου ή των Οινουσσών, αποτελεί αστεία προκλητικότητα που μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως κίνηση για χρήση και προπαγάνδα στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν αντισταθμίσματα στην απόφαση της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία κουρδικού κράτους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για την επιθυμία πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο από κύκλους στοα καθεστώς της Τουρκίας ανέφερε συγκεκριμένα πως:

«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν ένταση και ίσως θερμό επεισόδιο αλλά και ατύχημα, εξαιτίας των συνεχών εμπλοκών. Ωστόσο, με σοβαρότητα και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα ενημερώνει τους συμμάχους αλλά και τη διεθνή κοινότητα, δεν παρασύρεται σε ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια των δικαίων της και παράλληλα εφαρμόζει τους πάγιους σχεδιασμούς της, αναχαιτίζει τα εισερχόμενα αεροσκάφη, εμπλέκεται στις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και αναγιγνώσκει τα προβλεπόμενα κείμενα, με μόνο σκοπό να προασπίσει την εθνική κυριαρχία. Τη Δευτέρα του Πάσχα μίλησα τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του NATO. Ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, ύστερα από την ενημερωτική επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στο NATO, ζήτησε να μιλήσει μαζί μου. Τον ενημέρωσα για ό,τι συμβαίνει πάνω από το Αιγαίο. Του εξήγησα ότι τουρκικά ελικόπτερα πετούν πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά σε ύψος 200 ποδιών, δηλαδή 70 μέτρων πάνω από το έδαφος. Ξεκαθάρισα ότι με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να συμβεί ατύχημα. Και αν συμβεί, την ευθύνη θα φέρει αποκλειστικά η Τουρκία. Του είπα ότι η Ελλάδα ζητεί ομαλοποίηση και ζήτησα την παρέμβασή του και των συμμαχικών χωρών για να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι. Του επισήμανα, τέλος, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε αναπάντητες τις προσπάθειες αμφισβήτησης τα εθνικής μας κυριαρχίας.»

Ως παράδειγμα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας ανέφερε περιστατικό τουρκικού πολεμικού πλοίου σε βάρος Ολλανδικής φρεγάτας στο Αιγαίο το οποίο:

«Το ίδιο έκανε τουρκική τορπιλάκατος σε ολλανδικό πλοίο. Έσβησε τα φώτα, κινήθηκε με ταχύτητα σε πολύ κοντινή απόσταση και αυτό το επικίνδυνο περιστατικό έχει καταγραφεί και αποτελεί μέρος της αναφοράς του Ολλανδού πλοιάρχου προς το NATO. Αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν κίνδυνο τουλάχιστον ατυχήματος. Και παραβιάζουν τους κανόνες ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας. Θυμίζω ότι η Τουρκία κάνει τα ίδια και σε συνθήκες μάχης. Όπως τότε που, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πιλότο που είχε εγκαταλείψει το αεροσκάφος του πάνω από τη Συρία.»

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, θεωρεί πως η παρουσία των πλοίων του NATO στο Αιγαίο δεν λειτούργησε ως «μαγνήτης» για την ανάδειξη της τουρκικής παραβατικότητας τονίζοντας: «Διαφωνώ απόλυτα. Η παρουσία του NATO στην περιοχή, και ιδιαίτερα μελών του NATO που είναι και μέλη της Ε.Ε., τα οποία έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2008, αναγνωρίζοντας τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά σύνορα, βοηθάει στην απόδειξη των δίκαιων θέσεων της Ελλάδος και την από τουρκικής πλευράς προκλητική συμπεριφορά.»

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

versailles

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

Τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο»…

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…