Καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους στο δρόμο – Μεγάλος ξεσηκωμός ενάντια στην κυβέρνηση (photos)

Μεγαλειώδης κινητοποίηση από καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς ενάντια στην κυβέρνηση που προωθεί το Προεδρικό Διάταγμα 85 και την ατομική αξιολόγηση

εικόνα Viber 2023 02 15 11 36 35 031

Σε εξέλιξη βρίσκεται το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πάτρα κι άλλες πόλεις της χώρας.

Οι εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις αντιδρώντας τους ενάντια στο μέτρο της ατομικής αξιολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΛΜΕ οι δάσκαλοι και οι καθηγητές προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία, με απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες να έχουν προγραμματιστεί στο σύνολο της επικράτειας.

«Καλούμε σε απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση, με πρώτο βήμα τη μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιολόγησης», σημείωνε η ΕΛΜΕ.

«Δεν διαπραγματευόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο και την αξιοπρέπειά μας! Κάτω τα χέρια από τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας! Δυναμώνουμε τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, μονιμοποίηση νεοδιόριστων και αναπληρωτών, στήριξη της δουλειάς μας στην τάξη», τονίζει στο δικό του κάλεσμα το ΠΑΜΕ.

Μεγάλος ξεσηκωμός και από τους καλλιτέχνες

Παράλληλα με την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών πραγματοποιείται στην πλ. Ρηγίλλης διαμαρτυρία των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα, ενόψει της συνάντησης εκπροσώπων των καλλιτεχνών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 12:00 στο Μαξίμου.

Η πορεία των εκπαιδευτικών, καθώς και οι αρχαιολόγοι, αλλά και οι καλλιτέχνες, κατέληξαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο Σύνταγμα και να δημιουργήσουν μια μεγάλη πορεία.

img 20230215 111403 εικόνα Viber 2023 02 15 11 36 34 781 εικόνα Viber 2023 02 15 11 36 34 929 εικόνα Viber 2023 02 15 11 36 34 974εικόνα Viber 2023 02 15 12 14 44 221

Τι είναι ακριβώς η περιβόητη αξιολόγηση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας;

Αντί να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστοχασμού και ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού έργου που να στηρίζεται στους ίδιους τους συμμετέχοντες, να λειτουργεί σε διαρκή και δημοκρατική βάση, να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε σχολείου (περιοχή, κοινωνικές-οικονομικές συνθήκες μαθητών-οικογενειών, υλικοτεχνική υποδομή κτλ.), το Υπουργείο στήνει έναν μηχανισμό που:

α) αξιολογεί ατομικά τον εκπαιδευτικό στη λογική του «επιθεωρητισμού», έτσι όπως τον ζήσαμε πριν δεκαετίες. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι και οι Διευθυντές των σχολείων, αντί να γίνουν Υποστηρικτές των εκπαιδευτικών, μετατρέπονται σε Επιθεωρητές.

β) οι εκπαιδευτικοί, τα σχολεία, οι μαθητές, μέσω της βαθμολόγησής τους, κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις βαθμίδες. Με αυτόν τον τρόπο, «τα κακά της εκπαίδευσης» χρεώνονται στο σχολείο, στον εκπαιδευτικό, στον μαθητή και την οικογένεια του, και η Πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Η εμπειρία από το εξωτερικό δείχνει πως το επόμενο βήμα είναι η σύνδεση της χρηματοδότησης κάθε σχολείου και εκπαιδευτικού με τη βαθμολογία του: δημιουργούνται τα «καλά» σχολεία που αμείβονται, τα «κακά» σχολεία που πρέπει να βρουν χορηγίες για να επιβιώσουν. Ο εκπαιδευτικός βρίσκεται υπό διαρκή πίεση, με ένα τεράστιο γραφειοκρατικό έργο να «πέφτει» στις πλάτες του εις βάρος της παιδαγωγικής δουλειάς. Μέσα στο σχολείο κυριαρχεί ο φόβος, ο ανταγωνισμός, η γραφειοκρατία και ο αυταρχισμός, εις βάρος της χαράς, της συνεργασίας, της παιδαγωγικής δημιουργίας, της δημοκρατίας. Τέτοια φαινόμενα έχουν οδηγήσει σε μαζικές παραιτήσεις εκπαιδευτικών στη Γερμανία, στην Αμερική, στην Αγγλία και άλλες χώρες που διαχώρισαν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς και τώρα ψάχνουν προσωπικό.

Η ΟΛΜΕ τονίζει ότι καταθέτει στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Προεδρία της Κυβέρνησης και στο Ελληνικό Δημόσιο εξώδικη γνωστοποίηση της απεργίας-αποχής, δηλώνοντας, έτσι, επίσημα την κήρυξή της και στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην απεργία-αποχή, αποτρέποντας την υλοποίηση της αντιδραστικής αξιολόγησης.

Με πληροφορίες από alfavita.gr

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP24100648847136

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…