Κάλεσμα υπεράσπισης της πλατείας Εξαρχείων στις 7 μ.μ. – Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό η πλατεία

Από τα ξημερώματα, «παρέα»με τις μπουλντόζες που κλείνουν με λαμαρίνες την πλατεία Εξαρχείων, ισχυρή παρουσία αστυνομικής δύναμης «προστατεύει» την πλατεία από...τους πολίτες που καταγγέλλουν την απώλεια δημόσιου χώρου - Οι διαμαρτυρόμενοι δεν υποχωρούν.

EK ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Έντονη κινητοποίηση υπάρχει εδώ και ώρες στην πλατεία Εξαρχείων, όπου κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν κατά των εργασιών για τη δημιουργία σταθμού του μετρό.

5656149
Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησαν οι εργασίες για τα έργα του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, Τρίτη 9 Αυγούστου 2022.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια της νύχτας, μπουλντόζες έκαναν την εμφάνισή τους στο σημείο, προκειμένου να στήσουν το εργοτάξιο, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ απαγόρευαν την πρόσβαση εκεί.

5656127
Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησαν οι εργασίες για τα έργα του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, Τρίτη 9 Αυγούστου 2022.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πλήθος κατοίκων, που κινητοποιήθηκε άμεσα ενάντια στην επιχείρηση με στόχο τις εργασίες για την κατασκευή σταθμού της γραμμή 4, δέχτηκε αναίτια χτυπήματα από τις ασπίδες ανδρών της αστυνομίας και ρίψεις χημικών από κοντινή απόσταση.

5656134
Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησαν οι εργασίες για τα έργα του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, Τρίτη 9 Αυγούστου 2022.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
5656202
Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησαν οι εργασίες για τα έργα του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, Τρίτη 9 Αυγούστου 2022.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κάλεσμα υπεράσπισης της πλατείας Εξαρχείων – Πορεία διαμαρτυρίας

Οι διαμαρτυρόμενοι δεν υποχωρούν και απευθύνουν κάλεσμα στήριξης το απόγευμα, στις 7 μ.μ., στα σκαλάκια Αστέρα (Μπενάκη) τονίζοντας τα εξής:

«Υπερασπιζόμαστε την πλατεία, υπερασπιζόμαστε τα Εξάρχεια. Αγωνιζόμαστε για τα Εξάρχεια της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης, ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο που συνθλίβουν τις ζωές μας».

Οι νέες προκλήσεις των δυνάμεων καταστολής έρχονται λίγες μέρες μετά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά υπέρμετρης βίας από την ΕΛ.ΑΣ. σε κινητοποιήσεις υπέρ του κρατούμενου Γιάννη Μιχαηλίδη και ενάντια σε βιασμούς.

Η αστυνομική επιχείρηση προκάλεσε νέες πολιτικές αντιδράσεις με την δημοτική παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» να τονίζει πως «ετοιμάζονται να καταστρέψουν την μοναδική πλατεία κόβοντας όλα τα δένδρα και αποκλείοντας την με λαμαρίνες για οκτώ χρόνια για μια στάση μετρό περιττή αφού η περιοχή εξυπηρετείται από άλλα και πολλά σημεία (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο) ενώ και στη Μαυρομματαίων στήνεται άλλο εργοτάξιο Μετρό».

«Μητσοτάκης και Μπακογιάννης προωθούν την κυριλλοποίση – “εξευγενισμό” περιοχών του κέντρου για να τις παραδώσουν για εκμετάλλευση στους πλούσιους φίλους των μεγάλων εταιριών του κεφαλαίου, του τουρισμού και της κερδοσκοπίας στη γη με αποτέλεσμα την έξωση κατοίκων, εργαζομένων και φοιτητών που δεν αντέχουν τα πανάκριβα νοίκια. Ετσι τα κερδοσκοπικά funds του Ισραήλ, της Κίνας και άλλων ευρωπαίων αλωνίζουν, το AirBnb αρπάζει κάθε σπίτι στη γειτονιά. Ο Μπακογιάννης σπαταλά εκατομμύρια μαζί με ιδιώτες τάχα δωρητές για το καλλωπισμό της πόλης με αναπλάσεις βιτρίνας χαρίζοντας Λόφους και πλατείες σε ιδιώτες και στρώνοντας δρόμους για Μεγάλους Περιπάτους της αρπαχτής και της ζαρντινιέρας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της.

296846201 546210360624103 2771850083528544821 n

ΜέΡΑ25: «Οι κάτοικοι των Εξαρχείων αντιστέκονται»

Το ΜέΡΑ25 με αφορμή τα έργα τοποθέτησης εισόδου στάσης Μετρό στην πλατεία των Εξαρχείων σημειώνει: «Λιώνουν κάτω από την ανάπτυξη τα φαντάσματα του Άσιμου, της Γώγου, του Σιδηρόπουλου».

«Μετά το πάθημα του Πολυτεχνείου επί χούντας, το μάθημα των καθεστώτων έγινε μεταπολιτευτική πράξη: Το Πολυτεχνείο εξορίστηκε από το κέντρο της πόλης, και ειδικότερα από τη γειτνίασή του με τα Εξάρχεια, αυτή την ιστορική γειτονιά ελευθερίας, αμφισβήτησης, και έντονης πολιτικής ζύμωσης με σαφή αντιεξουσιαστικό προσανατολισμό», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, με αφορμή την έναρξη των εργασιών για το Μετρό.

«Η πλατεία στάθηκε λίγο πιο δύσκολο να μεταφερθεί-πως να μεταφέρεις μια πλατεία;», σχολιάζει και σημειώνει:

«Τη λύση έδωσε το Μετρό. Η στρατηγική απόφαση της τοποθέτησης εισόδου στάσης Μετρό ακριβώς στην πλατεία, ελήφθη για να ισοπεδωθούν εκτός από τα δέντρα, ο ελεύθερος χώρος και η ιστορική χρήση και ο συμβολισμός της Πλατείας. Να λιώσουν κάτω από την ανάπτυξη τα φαντάσματα του Άσιμου, της Γώγου και του Παύλου Σιδηρόπουλου, να εμβολίσει ο Μετροπόντικας το συμβολισμό της μπλε Πολυκατοικίας, του Λεωνίδα Κύρκου, της Σοφίας Βέμπο και του Φρέντυ Γερμανού, να τσιμεντώσει η Ανάπτυξη την Αντικουλτούρα».

Ισχυρή αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια με την έναρξη των εργασιών για τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία
Ισχυρή αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια με την έναρξη των εργασιών για τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία EUROKINISSI
«Ήταν αναμενόμενο και έγινε προβλέψιμη πράξη, ότι η κίνηση θα γινόταν ακριβώς στην περίοδο του Αυγούστου που όλη η πόλη θα ήταν άδεια, και η προσοχή των πολιτών στραμμένη αλλού», επισημαίνει το ΜέΡΑ25, τονίζοντας πως «έτσι, στις 4.30 το πρωί σήμερα, μισή ώρα μετά την ώρα που για όσους θυμούνται ο Πλεύρης είχε γυρίσει το προεκλογικό του βίντεο συμβολικής “άλωσης” της Πλατείας μέσω της απλής παρουσίας του εκεί το 2019, οι μπουλντόζες εισέβαλαν στην Πλατεία Εξαρχείων, φυσικά συνοδευόμενες από καθόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα ΜΑΤ».

«Ακόμα κι έτσι, οι κάτοικοι είναι εκεί και αντιστέκονται. Συνεπικουρούμενοι από τα ανειρήνευτα πνεύματα του Γύζη, του Σουρή, του Λαπαθιώτη, αλλά και (για να μην ξεχνάμε) του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, απέναντι στις μεραρχίες της “ανάπτυξης”, του gentrification και του airBnB», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ντεπαρντιέ

Συνελήφθη ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετά από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Υπό αστυνομική κράτηση βρίσκεται από το πρωί ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες…