Newsroom

Newsroom

Καιρός: Έρχεται η «γραμμή λαίλαπας» – Τι είναι και πότε θα χτυπήσει (χάρτης)

Η «γραμμή λαίλαπας» χωρίζει τώρα το Αιγαίο Πέλαγος στα δυο - Πώς θα κινηθεί ο καιρός τα επόμενα 24ωρα

γραμμή λαίλαπας

Το έντονο φαινόμενο «γραμμή λαίλαπας» που σαρώνει το Αιγαίο περιγράφει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η «γραμμή λαίλαπας» χαρακτηρίζεται από καταιγίδες, χαλάζι, μεγάλο όγκο νερού και θυελλώδεις ανέμους και σύμφωνα με τον Μαρουσάκη ξεχωρίζει για το μεγάλο μήκος της – σαν μια γραμμή πάνω από το Αιγαίο – όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσίευσε.

Τι είναι η «γραμμή λαίλαπας» – Η ανάρτηση Μαρουσάκη

«Γραμμή λαίλαπας αυτή τη στιγμή επηρεάζει μεγάλο τμήμα του Αιγαίου πελάγους.
Τι είναι η γραμμή λαίλαπας;
Πρόκειται για μια περιοχή στενή σε πλάτος, μεγάλη σε μήκος με καταιγίδες οι οποίες είναι δυνατόν να συνοδεύονται από χαλάζι, μεγάλο όγκο νερού, μεγάλη συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων, πολύ ισχυρούς ανέμους, ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους και οι οποίες σχηματίζονται κατά μήκος ενός ψυχρού μετώπου.
Λέγοντας ψυχρό μέτωπο, εννοούμε τη διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ ψυχρού αέρα που ακολουθεί και θερμού που προηγείται.
Καλό υπόλοιπο ημέρας!»

H γραμμή λαίλαπας καταιγίδων – Δείτε αναλυτικά

Ο όρος «γραμμή λαίλαπας» αναφέρεται, σύμφωνα με το Hellenic weather.com, σε καταιγίδες που είναι οργανωμένες κατά μήκος μιας γραμμής ή ζώνης και συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Στα μέσα γεωγραφικά πλάτη συνήθως η γραμμή λαίλαπας σχηματίζεται στο θερμό τομέα των μετωπικών υφέσεων σε απόσταση 100 έως 300 χιλιομέτρων μπροστά από το ψυχρό μέτωπο.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η δημιουργία της γραμμής λαίλαπας συνδέεται με την κυματοειδή μορφή που παίρνει η ροή του αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπροστά από το ψυχρό μέτωπο, όπως συμβαίνει στην υπήνεμη πλευρά μιας οροσειράς με τα κύματα όρους.