Καιρός: «Άσπρο» το επόμενο 24ωρο στην Αττική – Σε ποιες περιοχές θα το στρώσει (video)

Υποχρεωτικές σε όλη την Αττική θα είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το βράδυ της Δευτέρας

Καιρός 9

Ο Γενάρης φεύγει οι τελευταίες μέρες του όμως φαίνεται πως θα είναι άσπρες, τουλάχιστον για τη μισή χώρα, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται ακόμα και αυτή τη στιγμή στην Εύβοια και τα βορειότερα τμήματα της Αττικής.

Πού και πότε θα το στρώσει στην Αττική

Από το βράδυ της Δευτέρας οι χιονοπτώσεις στο νομό της Αττικής θα ενταθούν με το αποκορύφωμα να έρχεται προς τα ξημερώματα και το πρωί της Τρίτης.

Η Τρίτη θα είναι και η πιο δύσκολη καιρικά, αφού τα χιόνια θα πέφτουν κατά διαστήματα μέχρι το βράδυ.

Από την Κηφισιά και πάνω, δηλαδή οι περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο από 300 μέτρα και πάνω, θα έχουν χιονόστρωση, με το περισσότερο όμως χιόνι να πέφτει σε Σταμάτα, Άγιο Στέφανο, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Κρυονέρι, Καπανδρίτι, Άνοιξη, Εκάλη και στις γύρω περιοχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε δύο περιοχές της Αττικής, όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά περιόδους πολύ έντονα.

Χάρτης

Συγκεκριμένα αναφέρει, «προσοχή χρειάζεται στο βορειοδυτικό τόξο (γύρω δηλαδή από τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα και της δυτικής Πάρνηθας όπου εκεί το φαινόμενο θα είναι πιο οργανωμένο σε ένταση και διάρκεια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα».

Θα χιονίσει και στα ορεινά του Υμηττού, ενώ όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος υπάρχει πιθανότητα να πέσει χιόνι και να το στρώσει και στην Αγία Παρασκευή.
Από το Μαρούσι και πιο κάτω δεν θα υπάρξει σημαντική χιονόπτωση, ίσως κάποιο χιονόνερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών – Λαμίας, καθώς οι χιονοπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα από το ύψος του Αγίου Στέφανου και πιο πάνω.

Ο χάρτης του Meteo με τα χιόνια στην Αττική

ΧΑΡ

χαρ2

Υποχρεωτικές από το βράδυ της Δευτέρα οι αλυσίδες στην Αττική

Από το βράδυ της Δευτέρας, οι οδηγοί στην Αττική είναι υποχρεωμένοι να φέρουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με απόφαση του Διευθυντή της Τροχαίας Αττικής από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών.

Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Ήδη λόγω χιονοπτώσεων προληπτικά έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της Λεωφόρου Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ στην περιοχή των Αχαρνών.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, καθώς και ικανή ποσότητα καυσίμων,
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν,
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες,
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
  • να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Παράλληλα τίθεται σε ισχύ από τις 10 το βράδυ της Κυριακής η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών.
  • Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων από την 22:00΄ώρα σήμερα 28-01-2024 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από το 5ο χλμ (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως το 34ο της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα έκτακτης ανάγκης
  • Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
  • Σήμερα εξάλλου θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης ενώ σήμερα αμέσως μετά τη συνεδρίαση της υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συνέστησε σε όλους προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία

Συνεχίζεται η επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

  • Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
    Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από τη νύχτα σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).
  •  Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
  • Την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

  • Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
  •  Την Τετάρτη οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από το μεσημέρι της Δευτέρας έως και την Τρίτη κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Βόμβα Κατερινόπουλου – «Δόλωμα ο κρεοπώλης για να πέσει ο Μπάμπης σε παγίδα» (video)

Φαίη Σκορδά: Βαρύ πένθος για την παρουσιάστρια – Πέθανε ο πατέρας της

Μεσολόγγι: Τι είπε ο κρεοπώλης για τις λίρες και το κινητό του Μπάμπη – «Όσες φορές και να με ρωτήσετε…» (video)

58 καρφιά στα Τέμπη: Η συμβολική δημιουργία του Γ. Κόφτη 500 μέτρα από το σημείο

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP24100648847136

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…