Newsroom

Newsroom

"Καίνε" τα προβλήματα ενόψει αντιπυρικής περιόδου – Αγώνας ταχύτητας για την ΓΓΠΠ

Του Μαρίνου Γκασιάμη Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες αρχές για την αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε τυπικά την 1η…

1 1468

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες αρχές για την αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε τυπικά την 1η Μαΐου.
Οι κακές καιρικές συνθήκες που κατέστρεψαν μέρος των δασικών δρόμων, η έλλειψη πολιτικής βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης να προχωρήσει στο θέμα τις επάνδρωσης θέσεων στην πυροσβεστική, οι χρονοβόρες διαδικασίες για την προμήθεια ελαστικών, αρβύλων και αντιπυρικών στολών και κρανών για τους δασοπυροσβέστες είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που καλείτε να αντιμετωπίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε στο koutipandoras.gr ο Γενικός Γραμματέας Τάσος Μαυρόπουλος έχει σημειωθεί και το χρονίζων ζήτημα του προβλήματος των υδροφόρων του πυροσβεστικού σώματος που δημιουργήθηκε από την έλλειψη κονδυλίων την τελευταία 5ετία.
Οι 1500 εποχικοί δασοπυροσβέστες θα είναι στην θέση τους την 1η Ιουνίου αλλά οι 232 επιλαχόντες 5ετούς σύμβασης πυροσβέστες λόγω καθυστερήσεων της προηγούμενης ηγεσίας θα είναι στις θέσεις τους για εκπαίδευση επί της ουσίας στα μέσα του καλοκαιριού.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η διαδικασία για αυτούς.
Eποχικοί δασοπυροσβέστες με τους οποίους μιλήσαμε μας επεσήμαναν ότι ακόμα δεν έχουν κληθεί για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Τα περίπου 3,3 εκατομμύρια ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και το ταμείο Δημοσίων επενδύσεων έχει ήδη δοθεί και είναι στην διαδικασία της εκταμίευσης από τους Δήμους ώστε να καθαριστούν τα δάση, οι αντιπυρικές ζώνες και να επιδιορθωθούν οι δασικοί δρόμοι που καταστράφηκαν τον χειμώνα
Όπως μας είπε ο κ Μαυρόπουλος θα γίνει προσπάθεια από την ΓΓΠΠ τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν από τους Δήμους για αυτόν τον σκοπό.
Από πλευράς εναέριου στόλου τα γηρασμένα Canadair θα είναι έτοιμα και μαζί με 10 μισθωμένα ελικόπτερα συν 2 του πυροσβεστικού σώματος θα ριχθούν στην μάχη με πυρκαγιές που τυχόν να προκύψουν.
Αυτό που μάλλον θα καθυστερήσει πολύ είναι οι στολές των δασοπυροσβεστών και τα ελαστικά των υδροφόρων που όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι λόγω της γραφειοκρατίας αυτά θα παραληφθούν προς το μέσο ή το τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
Σχετικές ερωτήσεις για την αντιπυρική περίοδο και την ετοιμότητα έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και όπως μας είπε ο κ Μαυρόπουλος αυτές απαντώνται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου εντός μηνός. Αν καθυστερήσει λίγο η απάντηση αυτό θα οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους.

Όπως μας επεσήμανε τέλος είναι σε εξέλιξη έρευνα σχετικά με καταγγελίες για προσπάθεια δολιοφθορών σε φυλάκια του Υμηττού.
   

(φωτο Παναγόπουλος αρχείο eurokinisi)

 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…