Και το γαλλικό σινεμά ενάντια στη σεξιστική βία

Η Βανέσα Παραντί άνοιξε απόψε την 43η τελετή απονομής των Βραβείων Σεζάρ φορώντας μια λευκή κορδέλα, το σύμβολο του κινήματος του αγώνα κατά της σεξιστικής βίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

NewsRoom 02/03/2018 | 23:13

"Απόψε φορώ αυτή τη λευκή κορδέλα, όπως πολλοί άλλοι εδώ, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών και, φυσικά, κατά της βίας σε βάρος οποιουδήποτε" είπε η ηθοποιός πριν ανοίξει επισήμως τη βραδιά απονομής των βραβείων του γαλλικού κινηματογράφου, στην Αίθουσα Πλεγιέλ στο Παρίσι.

Πριν από την ομιλία της οικοδέσποινας της τελετής, είχε προβληθεί ένα αφιέρωμα στη Ζαν Μορό, τη μεγάλη Γαλλίδα ηθοποιό που πέθανε τον περασμένο Ιούλιο σε ηλικία 89 ετών.

Οι 1700 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και η υφυπουργός Ισότητας Μαρλέν Σκιαπά, κλήθηκαν να φορέσουν τη λευκή κορδέλα προκειμένου να στηρίξουν "εκείνες που ενήργησαν εμπράκτως ώστε καμία άλλη γυναίκα να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να πει #MeToo" (σ.σ. το χάσταγκ που χρησιμοποιεί το κίνημα των γυναικών που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης).

Μεγάλο φαβορί της αποψινής βραδιάς θεωρείται η ταινία "120 χτύποι το λεπτό" του Ρομπέν Καμπιγιό που έχει 13 υποψηφιότητες και έχει ήδη βραβευτεί στις Κάννες.