Newsroom

Newsroom

Το ηθικό ασυμβίβαστο του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη

Ο Σπύρος Μουζακίτης, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, μαζί με τον Γρηγόρη Πεπόνη, παραιτήθηκε από τη θέση του τον Μάιο του…

mouzakitis 0

Ο Σπύρος Μουζακίτης, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, μαζί με τον Γρηγόρη Πεπόνη, παραιτήθηκε από τη θέση του τον Μάιο του 2013 και παράλληλα εγκατέλειψε το δικαστικό σώμα, μετά από 32 χρόνια που το υπηρετούσε. Ο Μουζακίτης έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο σώμα το χαρακτηρισμού του «άτεγκτου», εκείνου που αν μη τι άλλο υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και μάλιστα σε σοβαρότατες υποθέσεις οικονομικής φύσης. Άλλωστε αυτό επέβαλε ο ρόλος του, ως οικονομικού εισαγγελέα. Οι Σπύρος Μουζακίτης και Γρηγόρης Πεπόνης ήταν επιπλέον εκείνοι που διέταξαν έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία κατέληξε στην παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου –του εμπνευστή του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα- στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και από εκεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Μετά την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα, ο Σπύρος Μουζακίτης, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δικηγορία, κάνοντας ένα πρωτόγνωρο στα δικαστικά χρονικά άλμα. Οι πολλές γνωριμίες που εκ των πραγμάτων είχε δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στο δικαστικό σώμα, του εξασφάλισαν από την αρχή πελάτες, ορισμένοι από τους οποίους είναι γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ ένας εξ αυτών είναι ο προφυλακισμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας.

Ο Σπύρος Μουζακίτης μάλιστα, κατέθεσε μόλις χθες αίτηση αποφυλάκισης για λογαριασμό του πελάτη του, προσφεύγοντας κατά της εισαγγελικής πρότασης  του Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος ζητάει την παραπομπή σε δίκη, σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής και φυσικά του Στάθη Μπούκουρα. Ο Σπύρος Μουζακίτης σημειώνει μάλιστα στην αναφορά του ότι «ο κ. εισαγγελέας (σ.σ. Ισ. Ντογιάκος) επιχειρεί στην πρόταση του να ‘’δαιμονοποιήσει’’ εκφράσεις που χρησιμοποιούν πολλοί πολιτικοί όταν ομιλούν, στο πλαίσιο του να δείξουν στον κόσμο την αφοσίωση τους στο έργο που έχουν κληθεί να παράγουν, όπως οι λέξεις ‘’μάχη’’, ‘’τελική νίκη’’, ‘’ανήκω στον στρατό της Χρυσής Αυγής’’, ‘’στρατιώτης’’».

Η απόφαση του κ. Μουζακίτη να αναλάβει τον Στάθη Μπούκουρα δεν είναι προφανώς επιλήψιμη, πολύ δε περισσότερο, αν θεωρεί ότι πράγματι ο πελάτης του είναι αθώος. Τίθεται ωστόσο ένα ηθικό ερώτημα που δεν αφορά τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, αλλά άλλους πελάτες του όπως είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης κι ένας κατηγορούμενος στην υπόθεση της ασφαλιστικής «Ασπίδα». Πρόσωπα τα οποία ανεξάρτητα από την ενοχή τους που μπορεί να προκύψει ή όχι από την εκδίκαση των υποθέσεών τους, ελέγχονται για σοβαρότατα οικονομικά αδικήματα, παρεμφερή με εκείνα που ο κ. Μουζακίτης ερευνούσε ως οικονομικός εισαγγελέας. 

Τη σχέση Μουζακίτη – Μαρινάκη έχει καυτηριάσει με δηλώσεις του τον περασμένο Ιούλιο ο ποινικολόγος και πρόεδρος της Παναχαϊκής Αλέξης Κούγιας. Ο κ. Κούγιας είχε κατηγορήσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη ότι στήνει παιχνίδια για το στοίχημα, ότι ελέγχει τις εκλογές της Super League, αλλά και κάποιες ΠΑΕ κι ότι ελέγχει εκδοτικά συγκροτήματα. «Ο Μαρινάκης είναι ο μόνος που βγάζει λεφτά από το ποδόσφαιρο, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν καταστραφεί. Και βγάζει πολλά λεφτά, με τα οποία πριμοδοτεί εφημερίδες, προσεγγίζει πολιτικούς και δικαστικούς. Ξέρετε στη μήνυση που μου έκανε πριν λίγο καιρό, για τη συνέντευξη που είχα δώσει στον ΣΚΑΪ, ποιος υπέγραφε ως δικηγόρος του πλέον; Ο πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Σπύρος Μουζακίτης. Δεν είναι τυχαία αυτά», είχε πει χαρακτηριστικά ο γνωστός ποινικολόγος.

Ο Σπύρος Μουζακίτης έχει ως δικηγόρος κάθε δικαίωμα να αναλαμβάνει την υπεράσπιση όποιου εκείνος επιθυμεί. Υφίσταται ωστόσο, στην περίπτωση Μαρινάκη και στην περίπτωση της «Ασπίδα» ένα ηθικό ασυμβίβαστο. Πρόκειται για κατηγορίες σε βάρος των εγκαλούντων από τη Δικαιοσύνη, που αφορούν μεταξύ άλλων και οικονομικά εγκλήματα, αντίστοιχα μ’ εκείνα που ο κ. Μουζακίτης ερευνούσε και εξιχνίαζε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο δικαστικό σώμα. 

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας