Newsroom

Newsroom

Ισχύουν τα 50 δισ. €, στα 500 το κεφάλαιο του "μηχανισμού"

Κατ’ αρχήν συμφωνία στο σημερινό Eurogroup. Η κυβέρνηση ενοχλήθηκε, επειδή η τρόικα βιάστηκε. Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δυνατότητα…

ee

Κατ’ αρχήν συμφωνία στο σημερινό Eurogroup. Η κυβέρνηση ενοχλήθηκε, επειδή η τρόικα βιάστηκε.
Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δυνατότητα παροχής δανείων ύψους 500 δισ. ευρώ από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.E., ήρθαν οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης. σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις που ανακοίνωσε η Τρόικα, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για υπέρβαση αρμοδιοτήτων από τους ελεγκτές, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, τόνισε πως λεπτομέρειες όπως το μέγεθος και ο χρόνος που θα πραγματοποιηθούν, παραμένουν στην αρμοδιότητα της Ελλάδας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε πως πρόκειται για μηχανισμό που θα έχει τη δυνατότητα δανειοδότησης έως και 500 δισ. ευρώ και το μέγεθος του θα υπόκεινται σε τακτικές αναθεωρήσεις. Όσον αφορά στην πρόταση για μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, την χαρακτήρισε ως μια από τις επιλογές που έχουν μπροστά τους οι ηγέτες της Ε.Ε..

Στην πράξη πρόκειται για διπλασιασμό της δανειοδοτικής ικανότητας του μηχανισμού. Μέχρι σήμερα προβλεπόταν η συγκέντρωση 440 δισ. ευρώ από τα οποία μπορούσε να δανείσει μέχρι 250. Στο μηχανισμό θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές δήλωναν ενοχλημένες από την πρωτοβουλία της τρόικας να ανακοινώσει τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς ανέφεραν πως η κυβέρνηση είχε σκοπό να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. μετά το Ecofin (Τετάρτη). Κατά συνέπεια, τόνισαν, υπήρξε ενόχληση γιατί την ώρα που η τρόικα στις προηγούμενες συνεντεύξεις περιοριζόταν στην αποτίμηση της κατάστασης, την περασμένη Παρασκευή έφτασε να ανακοινώσει την συμφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητες της.

Ερωτούμενος σχετικά, ο Όλι Ρεν δήλωσε “σημειώνουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να αρχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός και υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση στη προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη να κάνει προτάσεις για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβανομένου του χρονου και του μεγέθους”.

Στην διάρκεια τoυ Eurogroup, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για την τήρηση του Μνημονίου το 2011 και πως από τη μεριά της η Ε.Ε. θα πρέπει να συνεισφέρει με ουσιαστικές παρεμβάσεις.
http://www.enet.gr

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος