Καταγγελία IPI για προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού τοπικού site και δημοσιογράφου από την «Ελληνικός Χρυσός»

To IPI καταγγέλλει την «Ελληνικός Χρυσός» για τακτική «SLAPP» πίσω από την αγωγή ύψους 100.000 ευρώ κατά του alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένης με σκοπό να μη γίνει γνωστή η καταδίκη δυο στελεχών για ρύπανση του νερού στη Β. Χαλκιδική.

σκουριές 0

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η μεγαλύτερη και παλαιότερη δημοσιογραφική ένωση του κόσμου στρέφει τα μάτια της στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά, το IPI ρίχνει φως στην προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού και εκφοβισμού από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» σε ένα τοπικό ενημερωτικό site αλλά και μιας δημοσιογράφου, μετά από δημοσίευμα που αναφερόταν στην απόφαση καταδίκης δυο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικής Χρυσός για ρύπανση του νερού στη Β. Χαλκιδική.

Το IPI κάνει λόγο για ακόμα μια περίπτωση «slapping», όρος που αναφέρεται στην έμμεση προσπάθεια εταιρειών να λογοκρίνουν, να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τους επικριτές τους, επιβαρύνοντάς τους με δυσβάσταχτα κόστη νομικής υπεράσπισης, έως ότου εγκαταλείψουν την κριτική που ασκούν.  

Η αγωγή του καταδικασμένου στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» στο AlterThess και τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη

Όπως αναφέρει το τοπικό ειδησεογραφικό site: «πριν λίγες μέρες λάβαμε αγωγή εναντίον του συνεταιρισμού Αlterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη από τον Ευστάθιο Λιάλιο, στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός». Σύμφωνα με την αγωγή  ζητούνται 100.000€ ως αποζημίωση για δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μας site στις 27 Οκτωβρίου του 2020, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών του δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες. Μάλιστα απειλείται η δημοσιογράφος σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης με κράτηση ενός έτους.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η σκοπιμότητα πίσω από την αγωγή αφορούσε στην απόκρυψη της είδησης που κατ’ ουσίαν αφορούσε ένα ζήτημα δημόσιας υγείας χιλιάδων πολιτών της ΒΑ Χαλκιδική.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι: «Είναι σίγουρο ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν επιθυμούσε ούτε επιθυμεί να γίνεται γνωστή μια τέτοια καταδίκη, η οποία τελεσιδίκησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται εξάλλου για καταδίκη από ποινικό δικαστήριο στελεχών της εταιρείας για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία χιλιάδων πολιτών της ΒΑ Χαλκιδικής, ενώ εκκρεμεί δίκη άλλων δύο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας σε κακουργηματικό βαθμό. Η καταδίκη αυτή καταρρίπτει και σε δικαστικό επίπεδο τους ισχυρισμούς της περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των πολιτών, των συλλογικοτήτων και της τότε διοίκησης του Δήμου.»

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται ευθέως αγωγή σε δημοσιογραφικό μέσο και δημοσιογράφο με υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Με 444 ψήφους εγκρίθηκαν τα μέτρα κατά των SLAPPs για την προστασία των δημοσιογράφων

Το ιστορικό της δίκης των δυο στελεχών της «Ελληνικός Χρυσός»

Η δίωξη προήλθε μετά από καταγγελίες πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη και σχετική επιστολή του Δήμου αναφορικά με πιθανολογούμενη ρύπανση υδάτων. Το αδίκημα αφορά την περίοδο 2012-2014, τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και την τότε εντεταλμένη υπεύθυνη για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι δύο κατηγορούμενοι με περισσότερες από μία πράξεις και με πρόθεση προκάλεσαν υποβάθμιση στο περιβάλλον, με παραλείψεις που αντιβαίνουν τους νόμους και με την επιβαρυντική διάταξη ότι σκόπευαν να προσπορίσουν οικονομικό όφελος στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Οι καταγγελίες οδήγησαν την Εισαγγελία να διατάξει προκαταρτική εξέταση για το θέμα με την έρευνα που αποτυπώνεται και στη δικογραφία να περιλαμβάνει στοιχεία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αλλά και της ίδιας της εταιρείας που προσκομίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Η ανάρτηση του IPI για ακόμα μια περίπτωση «Slapping»

«Ελλάδα: Μια ακόμη μεγάλη υπόθεση #SLAPP στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη φορά στο μικρό ανεξάρτητο ΜΜΕ alterthess και στη δημοσιογράφο του Σταυρούλα Πουλημένη που στοχοποιούνται με μήνυση από στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός για δημοσίευμα που αφορούσε στην ποινική του καταδίκη για περιβαλλοντικά εγκλήματα», αναφέρει η ανάρτηση του IPI.

Είναι σαφές, πως τόσο η παλαιότερη δημοσιογραφική ένωση του κόσμου όπως και ο συνεταιρισμός Αlterthess, βλέπουν πίσω από την αγωγή να ξεδιπλώνεται μια στρατηγική φίμωσης και εκφοβισμού μέσα από «υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις για δημοσίευμα που αναφέρει τα γεγονότα όπως έγιναν καθώς και τους πρωταγωνιστές τους», όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό site.

Όπως άλλωστε σημειώνει το alterthess, το στέλεχος χρησιμοποιεί «διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων σε μία δημόσια και ανοιχτή δίκη» για να εξαπολύσει μια ξεκάθαρη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, ειδικά μετά την «νέα αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση που υπέγραψε με τη νέα κυβέρνηση»

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι έχει γίνει εκτενέστατη αναφορά στο Ευρωπαϊκό κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των media.

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά εδώ

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις «SLAPP» ο ενάγων δεν αναμένει να κερδίσει τη δίκη αλλά να αναγκάσει τον εναγόμενο να υποκύψει στον φόβο, τον εκφοβισμό υπό την απειλή των υπέρογκων δικαστικών εξόδων, με σκοπό να εγκαταλείψει την κριτική που ασκεί.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ