ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε υπέρ του Τραμπ – Μπορεί να είναι κανονικά υποψήφιος στις εκλογές

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών στο Κολοράντο για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

AP24062728743065

«Πράσινο φως» στον Ντόναλντ Τραμπ για τη μάχη για τη διεκδίκηση της προεδρίας ξανά, έδωσε σήμερα (04/03) το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, απορρίπτοντας αποφάσεις από δικαστήρια πολιτειών, που ζητούσαν να λογοδοτήσει ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος για την εισβολή στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021.

Το αποτέλεσμα τερματίζει τις αποφάσεις σε Κολοράντο, Ιλινόι, Μέιν και αλλού που μπλόκαραν την πορεία του Τραμπ προς άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο.
AP24063081288372
Republican presidential candidate former President Donald Trump gestures at a campaign rally Saturday, March 2, 2024, in Richmond, Va. (AP Photo/Steve Helber)

Οι δικαστές, χωρίς να κρίνουν τις ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, ανέτρεψαν ομόφωνα την απόφαση που είχε λάβει στις 19 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο. Τότε, το δικαστήριο αυτό αποφάσισε ότι ο Τραμπ θα αποκλειστεί από τις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος που, όπως έκρινε, απαγορεύει σε όποιον έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή στάση να ασκεί δημόσιο αξίωμα.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι Πολιτείες μπορούν να αποκλείουν άτομα που ασκούν ή επιχειρούν να ασκήσουν πολιτειακό αξίωμα. Αλλά οι Πολιτείες δεν έχουν την εξουσία, με βάση το Σύνταγμα, να επιβάλλουν το άρθρο 3 όσον αφορά τα ομοσπονδιακά αξιώματα και ιδίως την προεδρία» αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι εννέα δικαστές έκριναν ότι μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επιβάλει αυτήν την απαγόρευση σε βάρος ομοσπονδιακών αξιωματούχων ή υποψηφίων για ομοσπονδιακά αξιώματα.

Τι προηγήθηκε

Τη 19η Δεκεμβρίου 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο και κατόπιν, την 28η Δεκεμβρίου, η υπουργός Εσωτερικών του Μέιν, αποφάσισαν να απαγορεύσουν στον μεγιστάνα να είναι υποψήφιος στην εσωκομματική διαδικασία της παράταξης της αμερικανικής Δεξιάς, κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Επίσης, δικαστής στην πολιτεία Ιλινόι, ναι μεν αποφάσισε να απαγορεύσει τη συμπερίληψη του ονόματος του Ντόναλντ Τραμπ στο ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικάνων, επικαλούμενη τον ρόλο του κατά την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2021, ανέστειλε όμως την εφαρμογή της ετυμηγορίας αυτής, ωσότου αποφανθούν ανώτερα δικαστήρια, προεξοφλώντας έτσι την άσκηση έφεσης.

Μοιραία, οι παραπάνω αποφάσεις, παρότι χαρακτηρίστηκαν ιστορικές, είχαν ανασταλεί μέχρι να εκδικαστούν οι εφέσεις που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος.

Η «Super Tuesday»

Οι Αμερικανοί σε 15 πολιτείες θα ψηφίσουν την Τρίτη στις προκριματικές εκλογές για να επιλέξουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές. Η ημέρα, γνωστή και ως Super Tuesday, είναι κρίσιμη για τις προκριματικές εκλογές και κατά παράδοση ο νικητής κάθε πλευράς βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να λάβει το χρίσμα του κόμματός του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα εκλέξουν περισσότερους από το ένα τρίτο των εκλεκτόρων που είναι αρμόδιοι για να ορίσουν τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Με εξαίρεση τις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή στην Ουάσινγκτον, πρωτεύουσα των ΗΠΑ, στις οποίες νίκησε η Νίκι Χέιλι, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κερδίσει σε όλες τις άλλες αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί ως τώρα. Αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία ευκαιρία της Χέιλι να καταφέρει να παραμείνει στην κούρσα.

Για τους Δημοκρατικούς οι εσωκομματικές εκλογές δεν κρύβουν εκπλήξεις, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα είναι αναμφισβήτητα και πάλι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν τον υποψήφιο που επιθυμούν, από το Μέιν στις βορειανατολικές ΗΠΑ, ως την Καλιφόρνια στο άλλο άκρο της χώρας, περνώντας από το Τέξας και ως την αμερικανική Ανατολική Σαμόα.

Η Αλαμπάμα, το Άρκανσο, το Κολοράντο, η Μασαχουσέτη, η Μινεσότα, η Βόρεια Καρολίνα, η Οκλαχόμα, το Τενεσί, η Γιούτα, το Βερμόντ και η Βιρτζίνια επίσης ψηφίζουν. Η ταυτόχρονη ψηφοφορία σε τόσες πολλές αμερικανικές πολιτείες αποτελεί ευκαιρία για τους υποψήφιους να αποδείξουν ότι μπορούν –ή και όχι—να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους διαφορετικού προφίλ.

Ο Μπάιντεν δεν έχει κάποιον σοβαρό αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές, κάτι συνηθισμένο για τον απερχόμενο πρόεδρο που διεκδικεί δεύτερη θητεία. Πιο ασυνήθιστο είναι το γεγονός ότι ο Τραμπ, ως πρώην πρόεδρος που επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, έχει κερδίσει σε όλες τις εσωκομματικές ψηφοφορίες ως τώρα, πλην μίας.

Θα επιλεγούν 874 εκλέκτορες από τους συνολικά 2.429 που θα ορίσουν τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κατά το συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…