Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ: Επίπληξη σε βουλεύτρια επειδή… τόλμησε να επικρίνει το Ισραήλ

"Η άποψη ότι η κριτική εναντίον της κυβέρνησης του Ισραήλ είναι αντισημιτική δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο", τονίζει η Ρασίντα Τλάιμπ

AP23293720365590

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ επέπληξε χθες, Τρίτη, την παλαιστινιακής καταγωγής βουλεύτρια Ρασίντα Τλάιμπ μετά τα επικριτικά σχόλιά της εναντίον του Ισραήλ με αφορμή τον πόλεμο εναντίον τη Χαμάς.

Την πρόταση να επιπληχθεί η Τλάιμπ, την οποία κατέθεσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Τζόρτζια Ριτς Μακόρμικ, ψήφισαν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι όπως και κάποιοι Δημοκρατικοί και υιοθετήθηκε με 234 ψήφους υπέρ έναντι 188 κατά.

Στην πρόταση που κατατέθηκε η βουλεύτρια των Δημοκρατικών από το Μίσιγκαν κατηγορείται ότι «προωθεί ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ότι ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ».

Η ίδια υπερασπίστηκε τον εαυτό της λέγοντας ότι η επίπληξή της αποτελεί απόπειρα να φιμωθεί και κατήγγειλε ότι «οι συνάδελφοί μου διαστρέβλωσαν τις θέσεις», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων που η Τλάιμπ επικρίθηκε από το Κογκρέσο για τα σχολιά της εναντίον του Ισραήλ. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρεπουμπλικάνα βουλεύτρια Μάρτζορι Τέιλορ- Γκριν είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της Τλάιμπ, η οποία απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το CNN.

Μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες Αμερικανίδες που έχουν εκλεγεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, μαζί με την Ιλχάν Όμαρ, η Τλάιμπ εκφώνησε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία μετά την ψηφοφορία, στη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι οι επικρίσεις της εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να συγχέονται με αντισημιτισμό.

«Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους από τις κυβερνήσεις. Καμία κυβέρνηση δεν είναι υπεράνω κριτικής. Η άποψη ότι η κριτική εναντίον της κυβέρνησης του Ισραήλ είναι αντισημιτική δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και χρησιμοποιείται για να φιμώσει τις διάφορες φωνές στη χώρα μας που μιλούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε η Τλάιμπ.

«Είναι απίστευτο το ότι αναγκάζομαι να το πω αυτό, αλλά οι Παλαιστίνιοι δεν είναι αναλώσιμοι», πρόσθεσε. «Είμαστε άνθρωποι όπως όλοι οι άλλοι», τόνισε έπειτα από μια μακρά παύση, στη διάρκεια της οποίας η Ιλχάν Όμαρ σηκώθηκε για να την παρηγορήσει, βάζοντας τα χέρια της πάνω στον ώμο της Τλάιμπ.

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας