Στην Ινδία νέοι «μαστουρώνουν» πίνοντας νερό από… βρασμένα προφυλακτικά

Τι λένε οι ειδικοί και πώς εξηγείται το φαινόμενο από... χημικής απόψεως

προφυλακτικά

Μια ινδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα που ανήκει στον όμιλο του διεθνούς CNN International, το CNN News 18, προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν δημοσίευσε άρθρο που υποστηρίζει ότι ξαφνικά στα μέσα Ιουλίου αυξήθηκαν ραγδαία οι πωλήσεις σε προφυλακτικά στα καταστήματα της Ανατολικής Βεγγάλης.

Σύμφωνα με το άρθρο του CNN News 18, νεαρά άτομα «αδειάζουν» τα ράφια των καταστημάτων αγοράζοντας κούτες προφυλακτικών με γεύσεις. Όταν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ρώτησε έναν από τα άτομα που τα αγόραζαν γιατί προμηθεύονται τόσο μεγάλες ποσότητες, η απάντηση ήταν σοκαριστική: «Τα αγοράζουμε για να μαστουρώσουμε».

Σημειώνεται ότι μέχρι τον Ιούλιο, κάθε κατάστημα πουλούσε περίπου 3-4 πακέτα προφυλακτικών ημερησίως. Όμως ξαφνικά τα προφυλακτικά αγοράζονται με τις… κούτες!

Τι λένε οι ειδικοί για τα προφυλακτικά

Η ιστοσελίδα πάντως επικοινώνησε με τον Dheeman Mandal, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο του Durgapur και ρώτησε για το αν η πληροφορία θα μπορούσε να σταθεί επιστημονικά. «Τα προφυλακτικά περιέχουν αρωματικές ενώσεις. Διασπάται για να σχηματίσει αλκοόλ. Είναι εθιστικό. Αυτή η αρωματική ένωση βρίσκεται επίσης στην κόλλα δενδριτών. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον δενδρίτη και για εθισμό».

Αναλύοντας το ζήτημα περαιτέρω, ο καθηγητής Χημείας του Κολλεγίου του Durgapur στην Ανατολική Βεγγάλη, Nurul Haque είπε: «Το μούλιασμα των προφυλακτικών σε ζεστό νερό για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει μέθη λόγω της διάσπασης μεγάλων οργανικών μορίων σε αλκοολικές ενώσεις».

To θέμα βέβαια δεν έμεινε χωρίς έρευνα και από το διεθνές Vice. Σε ερώτηση του VICE στον Udayan Basak, ακαδημαϊκό με ειδίκευση στη χημεία των πολυμερών, ο κ. Basak απάντησε ότι το να «μαστουρώσει» κανείς καταναλώνοντας νερό από βρασμένα προφυλακτικά με γεύσεις είναι… εφικτό.

Εξήγησε ότι τα προφυλακτικά κατασκευάζονται από πολυϊσοπρένιο, συστατικό του φυσικού καουτσούκ, ενώ τη γεύση προσδίδει η γλυκερίνη. Για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της ελαστικότητας του προφυλακτικού χρησιμοποιείται η συνθετική ρητίνη πολυουρεθάνης. Είναι οι αρωματικές ενώσεις που βρίσκονται στην πολυουρεθάνη που είναι γνωστό ότι προκαλούν μεθυστική δράση.

«Τίποτα από αυτά δεν έχει ακόμη αποδειχθεί με πρακτικό πείραμα. Αλλά πιστεύεται ότι η αιθυλενογλυκόλη, ένα είδος αλκοόλης, παράγεται όταν η πολυουρεθάνη διασπάται μετά το βράσιμο προφυλακτικών με γεύση σε νερό και αφήνοντάς τα εκεί για έξι έως οκτώ ώρες», είπε ο Basak σε σχέση με την επιστήμη πίσω από τη φήμη.

«Τα αρωματισμένα προφυλακτικά όταν μουλιάζονται σε νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι γνωστό ότι [απελευθερώνουν] υδρογονάνθρακες και αλκοόλ παρόμοια με [αυτά που βρίσκονται σε] κόλλα», εξήγησε ο Sanjith Saseedharan, σύμβουλος και επικεφαλής εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο SL Raheja στη Βομβάη. «Όπως τα απολυμαντικά, τα σιρόπια για τον βήχα και τα βερνίκια νυχιών, έτσι και τα αρωματισμένα προφυλακτικά μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε ιατρικό κατάστημα. Ένα ναρκωτικό αυτού του είδους μπορεί να θέσει υπό την επήρρειά του τον χρήστη ακόμη και για 12 ώρες όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες».

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πάντως ότι οι κίνδυνοι που ελοχεύουν από την κατανάλωση ενός τέτοιου προϊόντος είναι τεράστιοι για τους χρήστες, όπως άλλωστε θα μπορούσε κανείς να υποθέσει χρησιμοποιώντας τη στοιχειώδη λογική.

Σε επιστημονικό επίπεδο μάλιστα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τον Joydeep Ghosh, σύμβουλο εσωτερικής ιατρικής στο νοσοκομείο Fortis της Καλκούτα να τονίζει ότι «η κατανάλωση αυτού του νερού μπορεί να προκαλέσει μέθη και εθισμό. Εάν καταναλωθεί επανειλημμένα, θα επηρεάσει αρνητικά τους πνεύμονες και τα νεφρά, καθώς και θα βλάψει το νευρικό σύστημα του σώματος».

Από την πλευρά του ο Saseedharan πρόσθεσε ότι «η μακροχρόνια χρήση αυτού μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης συμπεριφοράς, απώλεια συνείδησης και [σε ορισμένες περιπτώσεις] ακόμη και θάνατο».

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το πόσο αξιοπερίεργη είναι η συγκεκριμένη είδηση, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τέτοια «πειράματα» δεν θα πρέπει να ακολουθούνται καθώς θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή των χρηστών.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ