Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη στήριξη Ομπάμα

Η Αθήνα εμφανίζεται από τη στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα προς την Ελλάδα στο θέμα του χρέους, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία.

5781ecdd1dc524c26e8b45b6

Ο Αμερικανός ηγέτης επεσήμανε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί τη βαρύτητα του ζητήματος και θα συμβάλλει στην επίτευξη συμφωνίας για μία ουσιαστική ελάφρυνσή του.

Ενδεικτικό της υποστηρικτικής στάσης είναι, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το γεγονός ότι ο Μπ. Ομπάμα προανήγγειλε πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφτεί την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, με βασική προτεραιότητα στην ατζέντα των επαφών του το θέμα του χρέους.

Στη 30λεπτη συνάντηση του Σαββάτου, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος, καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, πως ναι μεν γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του Ταμείου για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπ. Ομπάμα απάντησε ότι επί οκτώ χρόνια διαφωνεί και η Ουάσιγκτον με τον Β. Σόιμπλε σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από την κρίση, ενώ φέρεται να υποστήριξε πως εδώ και μία οκταετία, οι ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί κατά 10% και η Ευρώπη παραμένει σε στασιμότητα.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στον Αμερικανό πρόεδρο την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό, με τους περίπου 60.000 εγκλωβισμένους στη χώρα, ενώ επεσήμανε τη σημαντική, όπως είπε, συμβολή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει ουσιαστικός.

Ο ηγέτης των ΗΠΑ εξήρε τη στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στρατηγική σημασία της χώρας μας ως περιφερειακής δύναμης που συνομιλεί με όλα τα κράτη στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι δύο κοινότητες στη Μεγαλόνησο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, λέγοντας πως πρέπει να φύγουν από την περιοχή οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να ασκήσει την επιρροή της προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα, ενώ επαίνεσε τη συνεργασία που έχουν ΗΠΑ και Ελλάδα στα αμυντικά θέματα, προτείνοντας, μάλιστα, να πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών, το επόμενο διάστημα.

Στην ατζέντα και η … γραβάτα

Πάντως, σύμφωνα με πηγές, η συζήτηση των δύο ηγετών κινήθηκε και γύρω από το ζήτημα της… γραβάτας, σε μία προσπάθεια να «ελαφρύνουν» την ατμόσφαιρα από τη βαριά ατζέντα των υπόλοιπων θεμάτων.

«Και εμένα μου λένε να μην φοράω γραβάτα, για να φαίνομαι νεότερος», φέρεται να είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Κι εγώ έχω πει ότι δεν θα φορέσω γραβάτα, μέχρι την ελάφρυνση του χρέους», απάντησε, από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξάλλου, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον Καναδό ομόλογό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος τον χαιρέτισε στα ελληνικά λέγοντας: «Γεια σας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας ρώτησε τον ηγέτη του Καναδά από πού γνωρίζει λέξεις στη γλώσσα μας, με τον τελευταίο να απάντά πως έχει επαφές με την ελληνική κοινότητα, η οποία τον στηρίζει.

Ο κ. Τριντό επιβεβαίωσε την παρατήρηση του πρωθυπουργού ότι σε μικρή ηλικία είχε επισκεφθεί την Ελλάδα με τον πατέρα του, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός του Καναδά.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως τους δύο ηγέτες συνάντησε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τους είπε: «Εσείς είστε νέοι, αντέχετε. Εγώ σε λίγο βγαίνω στη σύνταξη».

Επαφές και με Ολάντ, Ρέντσι, Κόστα και Ερντογάν

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της παρουσίας του στην Πολωνία, είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η συνεργασία μεταξύ των χωρών του Νότου καθώς και προοδευτικών δυνάμεων, εναντίον των πολιτικών λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός είχε, επίσης, τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησε για θέματα τρομοκρατίας στην Τουρκία, τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών στο προσφυγικό, ενώ μίλησαν και για το Κυπριακό.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…