Newsroom

Newsroom

Ηφαίστειο η Ιρλανδία

Ο πρωθυπουργός Μπ. Κάουεν δήλωσε αποφασισμένος να περάσει οπωσδήποτε τον προϋπολογισμό τετραετούς λιτότητας. Απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεσες…

Ο πρωθυπουργός Μπ. Κάουεν δήλωσε αποφασισμένος να περάσει οπωσδήποτε τον προϋπολογισμό τετραετούς λιτότητας. Απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεσες εκλογές. «Προθυμοποιήθηκε» όμως να προσφύγει στις κάλπες αμέσως μετά.
Σε τούνελ πολιτικής αστάθειας με αβέβαιη έξοδο εισήλθε η Ιρλανδία από το πρώτο κιόλας 24ωρο της ένταξής της στον «μηχανισμό στήριξης», που αποφασίστηκε από το Eurogroup, σε συνεννόηση με το ΔΝΤ και το G7.
Υστερα από ένα θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο κι αφού κάποιοι βουλευτές του κόμματός του, «Φιάνα Φέιλ», τον κάλεσαν να παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν δήλωσε χθες βράδυ αποφασισμένος να περάσει οπωσδήποτε τον «ζωτικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ» προϋπολογισμό τετραετούς λιτότητας, που θα παρουσιαστεί αύριο και θα αρχίσει να συζητείται στη Βουλή στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο Κάουεν απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης (Φάιν Γκέιλ, Εργατικοί) για άμεσες πρόωρες εκλογές. «Προθυμοποιήθηκε» όμως να τις διεξαγάγει αμέσως μετά, όπως του ζήτησαν οι Πράσινοι σύμμαχοί του. Δηλαδή γύρω στον Φεβρουάριο, όταν η… ξεδοντιασμένη «κέλτικη τίγρη» θα έχει αιχμαλωτιστεί για τα καλά στο κλουβί της τρόικας.

Μετά την αυτομόληση δύο ανεξάρτητων βουλευτών της συμπολίτευσης στο «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο, ο Κάουεν πέταξε το μπαλάκι στην αντιπολίτευση (Φάιν Γκέιλ, Εργατικοί), καλώντας την να σκεφθεί εθνικά και να ψηφίσει τον αντιδημοφιλή προϋπολογισμό, για να προχωρήσει η εκταμίευση του πακέτου στήριξης 80-90 δισ. ευρώ. Τα δύο κόμματα επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.

Πάντως οι περισσότεροι Ιρλανδοί δείχνουν να συμφωνούν με το σχόλιο της «Γκάρντιαν» ότι η χώρα τους μετατράπηκε σε «ιδιότυπη εκδοχή της Lehman Brothers». Δεν τους άρεσε μάλιστα καθόλου η «ελεημοσύνη» 8 δισ. ευρώ, που έσπευσαν να προσφέρουν στον μηχανισμό οι άσπονδοι γείτονές τους, Βρετανοί (οι Σουηδοί θα δώσουν 1,5 δισ.).

Στα κυβερνητικά κτίρια του Δουβλίνου σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς, ενώ το πρώτο κύμα διαμαρτυρίας θα κορυφωθεί το Σάββατο με μεγάλη πορεία των συνδικάτων στην πρωτεύουσα. Η κοινωνικοπολιτική αστάθεια προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές, ανεβάζοντας στις 530 μονάδες βάσης τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας της Ιρλανδίας (CDS). Επιπλέον, η Moody’s υπαινίχθηκε πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Eurogroup
Οπως αποφάσισαν το βράδυ της Κυριακής οι «15» του Eurogroup, ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη του 2011, με στόχο μειωθεί το διψήφιο ιρλανδικό έλλειμμα στο 3% έως το 2014.

Για να γίνουν όλα αυτά θα χρειαστεί να μπει ο ιρλανδικός λαός στην «πρέσα». Τα αμείλικτα στοιχεία του τετραετούς προγράμματος άρχισαν ήδη να δημοσιοποιούνται: Σύμφωνα με τους «Irish Times», έως το 2014 θα πρέπει να καταργηθούν 28.000 θέσεις στον δημόσιο τομέα, να περικοπούν κατά 2,6 δισ. ευρώ οι κοινωνικές δαπάνες, να μειωθούν 5% τα επιδόματα σε συνταξιούχους, να επιβληθούν νέοι φόροι στα ακίνητα και στα εισοδήματα, ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο θα ελαττωθεί από 8,65 σε 7,65 ευρώ. Ωστόσο, ο υπ. Οικονομικών Μ. Λένιχαν επέμεινε πως δεν θα θιγεί η «ιερή αγελάδα» των επενδύσεων, δηλαδή ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής 12,5% των επιχειρήσεων.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε το αίτημα της Ιρλανδίας για ξένη βοήθεια, αλλά και την ετοιμότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση στις χώρες της Ευρωζώνης.

«Επισημάναμε ήδη τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στην οικονομία μας, γι’ αυτό θεωρούμε καλό νέο την άμεση αντιμετώπιση του ιρλανδικού προβλήματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα.
http://www.ethnos.gr

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Krhtht

Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο «καίει» τον νονό που ασελγούσε στο βαφτιστήρι του – «Είμαι άρρωστος αλλά με προκάλεσε»

Ο 50χρονος ισχυρίστηκε ότι τον προκάλεσε ο νεαρός και δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος και άρρωστος