Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νίκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

6140131

Απορρίφθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη για το νομοσχέδιο που ανοίγει με αντισυνταγματικό τρόπο τον δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς αρκούσε να καταψηφίσουν -μόνο- οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σωκράτης Φάμελλος: «Εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των κολεγίων – Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες»

«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι διδάσκοντες δεν υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα κανενός εργοδότη.Ούτε η ακαδημαϊκή διδασκαλία ούτε η έρευνα υπόκεινται στο δικαίωμα του εργοδότη» είπε από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν την απόρριψη των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, επισήμανε πως «η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας όταν προσπαθεί να μας πείσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου εφόσον με τις συνταγματικές προβλέψεις δεν τα πάει καθόλου καλά ο κ. Μητσοτάκης».

Θύμισε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τις παρεμβάσεις στον Τύπο και τις ανεξάρτητες Αρχές, την παρεμπόδιση της έρευνας για το έγκλημα των Τεμπών και το καταδικαστικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Κατηγόρησε την πλειοψηφία για «κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος» που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα «πίσω από την ανωτατοποίηση των κολεγίων».

«Ο κ. Πιερρακάκης προσπαθώντας να μας πείσει, μας είπε ότι το Σύνταγμα δεν είναι τοτέμ!» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ δύσκολο να υπερασπίζεται ως υπουργός αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τέτοιες εκφράσεις».

Κλείνοντας, κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε άλλη συζήτηση θα είναι αποπροσανατολιστική για να απαντήσει εμμέσως στο αίτημα της Νέας Αριστεράς για κοινή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Τζάκρη: Αντισυνταγματική η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η Θεοδώρα Τζάκρη επισήμανε ότι «δεν υπάρχει αντισυνταγματική ερμηνεία του Συντάγματος- η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματική πρωτοβουλία και αποτελεί μονόδρομο η απόσυρση της γιατί εκθέτει για άλλη μια φορά την χώρα μας διεθνώς και επιτείνει την εικόνα της προκλητικής και αναιδούς κατάργησης του κράτους δικαίου».

ΚΚΕ: Η πλειοψηφία απαιτεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα

Επί δύο μήνες φοιτητές, μαθητές, καθηγητές, γονείς και εργαζόμενοι ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όμως η κυβέρνηση αγνοεί αυτούς που τους αφορά άμεσα αυτό το έκτρωμα, τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αντί η κυβέρνηση να ακούει την πραγματική πλειοψηφία, επιλέγει να ακούει τον ΣΕΒ και τα επιμελητήρια, γιατί αυτούς εκπροσωπεί, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν μπορούσαν να κρύψουν την ικανοποίησή τους στην Επιτροπή που συζητήθηκε το νομοσχέδιο, γιατί προσδοκούν πολλά οφέλη από την εμπορευματοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από την έρευνα, από φτηνό και ευέλικτο, υψηλά ειδικευμένο προσωπικό. Γιατί αυτός είναι ο στόχος, υπογράμμισε η Αφρ. Κτενά. Η δημιουργία πτυχιούχων πολλών κατηγοριών για να διαλέγουν οι εργοδότες.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…