Η ξεφτίλα δεν έχει όρια

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών έχουμε πολλές περίεργες πλευρές...

predator

Οταν υποψιάζεσαι ότι έχεις πέσει θύμα παράνομων πρακτικών από ιδιώτες, από το κράτος ή από μηχανισμούς που έχουν αναφορά στο κράτος, αλλά παραβιάζουν νόμους και κανόνες, τι κάνεις; Το ψάχνεις είτε μόνος σου είτε χρησιμοποιώντας ειδικούς για να σε βοηθήσουν. Αν δεν προκύψει κάτι ενοχοποιητικό, αν δηλαδή αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι υποψίες σου δεν έχουν βάση, κλείνεις το θέμα, κρατάς βεβαίως κάποιες επιφυλάξεις, προσέχεις, παίρνεις τα μέτρα σου και συνεχίζεις τις δραστηριότητές σου.

Αν όμως βγάλεις λαγό, αν με άλλα λόγια τα στοιχεία από την έρευνά σου είναι τόσο εκκωφαντικά που δεν γίνεται να αδιαφορήσεις, που δεν μπορείς να τα προσπεράσεις χωρίς αντίδραση, τι οφείλεις να κάνεις; Είσαι υποχρεωμένος να φωνάξεις, να καταγγείλεις, να ζητήσεις εξηγήσεις, να απαιτήσεις να πέσει άπλετο φως στη βρόμικη υπόθεση και να πας τα πράγματα μέχρι το τέλος, μέχρι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή κάνεις την πάπια, είσαι ευάλωτος, γιατί δίνεις το δικαίωμα σε διάφορους να ισχυριστούν ότι έχεις προχωρήσει σε συναλλαγή με τους δράστες, είτε γιατί σε κρατάνε από κάπου και φοβάσαι ότι θα εκτεθείς ανεπανόρθωτα, αν επιμείνεις να διαλευκανθεί η ιστορία, είτε γιατί πουλάς τη σιωπή σου εξασφαλίζοντας για αντάλλαγμα χρήματα ή αξιώματα ή και τα δύο.

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών έχουμε πολλές περίεργες πλευρές. Μία εξ αυτών, ίσως η πιο κραυγαλέα: είναι γεγονός ότι αρκετοί υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης (πέντε, έξι, μπορεί και περισσότεροι) παρακολουθούνταν για αρκετό καιρό από την ΕΥΠ είτε με τους δικούς της μηχανισμούς, είτε από το Predator, είτε και από τα δύο συστήματα ταυτοχρόνως. Το έχει εντοπίσει η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή και τους έχει ενημερώσει. Με εξαίρεση τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος ψέλλισε κάτι, όχι και πολύ διαφωτιστικό, ουδείς άλλος διαμαρτυρήθηκε. Δημοσίως τσιμουδιά. Ιδιωτικώς δεν ξέρουμε. Ουδείς κατέθεσε μήνυση. Ακρα του τάφου σιωπή. Τόση ξεφτίλα!

Γιατί επέλεξαν αυτή τη στάση; Προφανώς για να μην πληγεί ο αρχηγός τους που είναι και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Το κόμμα πάνω απ’ όλα και όλους; Αναλώσιμη πολυτέλεια η δημοκρατία; Αυτά τα βαρύγδουπα περί κράτους δικαίου που εκστομίζει τρεις φορές την εβδομάδα ο πρωθυπουργός είναι παραπλανητικές αερολογίες; Είναι τυχαίο ότι όλοι οι υπό παρακολούθηση υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης είναι και σήμερα υπουργοί; Επιβραβεύτηκαν γιατί το βούλωσαν; Ποιος εκβιάζει και ποιος εκβιάζεται; Σε ποια χώρα της Ευρώπης ένα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους σκάνδαλο θα σερνόταν επί έναν χρόνο και βάλε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα επί της ουσίας. Σε ποια χώρα της Ευρώπης η κυβέρνηση που αποδεδειγμένα θα είχε στήσει παρακράτος θα έμενε στη θέση της;

Υπό παρακολούθηση ήταν και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Δεν έβγαλε κιχ. Συνεχίζει να διοικεί το στράτευμα αφού η κυβέρνηση που τον παρακολουθούσε τον άφησε στο πόστο του. Με ποιο κύρος προΐσταται; Λεπτομέρεια. Υπό παρακολούθηση ήταν και δύο εισαγγελείς. Η τοποθετημένη στην ΕΥΠ και ο οικονομικός εισαγγελέας ο οποίος ασχολήθηκε και με το σκάνδαλο της Novartis (αλήθεια κανένα νέο γι’ αυτήν την υπόθεση έχουμε;). Η πρώτη; Υπέγραφε όλα τα έγγραφα που της έδιναν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ για παρακολουθήσεις χωρίς να κάνει ερωτήσεις. Ο δεύτερος; Αναβαθμίστηκε. Εισαγγελείς και να μην αντιδρούν; Περίεργο. Τουλάχιστον. Για να μην πούμε κάτι πιο χοντρό.

Aνάγωγα

Υπουργός της κυβέρνησης του Ισραήλ είπε ότι η χρήση πυρηνικών στη Γάζα είναι μια επιλογή. Μα καλά, έχει το Ισραήλ πυρηνικά; Ενα από τα πιο φλύαρα μυστικά.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…