Newsroom

Newsroom

Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο και αντιπροέδρους

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα προτείνει εκ νέου η ΝΔ - Ποια είναι η διαδικασία

EK - Βουλη
Με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή του προεδρείου του Σώματος συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η νέα Βουλή. Ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στην Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για την θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφοι). Αμέσως, ο νέος πρόεδρος θα καταλάβει την έδρα και θα εκφωνήσει λόγο προς τους βουλευτές. Λίγο αργότερα, η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής, ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα. Αν οι κοινοβουλευτικές ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον κοινοβουλευτική ομάδα.
Σημειώνεται ότι η εκλογή των αντιπροέδρων δεν μπορεί να γίνει με λιγότερα από 75 “ναι”από βουλευτές.