Newsroom

Newsroom

Η Σταμάτη επικαλείται ναρκισσισμό και ζητάει την αποφυλάκισή της

Γνωμάτευση επίκουρου καθηγητή Ψυχιατρικής προσκόμισε η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου Βίκυ Σταμάτη και βάσει της οποίας ζητά την…

Γνωμάτευση επίκουρου καθηγητή Ψυχιατρικής προσκόμισε η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου Βίκυ Σταμάτη και βάσει της οποίας ζητά την αποφυλάκισή της. Το ψυχολογικό προφίλ που προκύπτει από την ιατρική γνωμάτευση επικαλέστηκε η κατηγορουμένη ζητώντας τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, η Βίκυ Σταμάτη είναι “γεμάτη από δύσκαμπτα και ναρκισσιστικά στοιχεία” και ”πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και αυτό σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό της στη φυλακή, αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκαταστροφικών τάσεων”.
“Η εμφάνισή της ήταν περιποιημένη και τα χέρια της καλυμμένα με αντιμικροβιακή κρέμα. Αρνήθηκε να καθίσει στην καρέκλα αν προηγουμένως αυτή δεν είχε καλυφθεί με καθαρό χαρτί. Το συναίσθημά της ήταν αγχώδες, καταθλιπτικό και ευερέθιστο. Εξέφρασε μεγάλη αγωνία για την κατάσταση του παιδιού της και έντονα αισθήματα άγχους, αναξιότητας και ενοχής που συνδέονται άμεσα με την απομάκρυνση από τον γιο της, τον οποίο μέχρι τώρα δεν είχε αποχωριστεί ούτε μία μέρα και ανησυχεί ότι οι δικοί της που τον φροντίζουν στην παρούσα φάση, δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους ‘όπως πρέπει'” αναφέρεται στην γνωμάτευση.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης αφορά τους “ψυχαναγκασμούς καθαριότητας” που από ετών παραδέχθηκε ότι είχε η κ. Σταμάτη. Οι ψυχαναγκασμοί αυτοί επιβαρύνθηκαν περισσότερο μετά τη γέννηση του παιδιού της. Δεν αντιστέκεται πλέον στις ιδέες αυτές και ακολουθεί συγκεκριμένες και άκαμπτες διαδικασίες για την καθαριότητα, καθώς θεωρεί ότι ο γιος της μπορεί να κινδυνεύσει από “μικρόβια και μολύνσεις”. Ανησυχία επίσης εκφράστηκε για την “κατάσταση του συζύγου της”.

«H κυρία Σταμάτη πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η διαταραχή αυτή, σε συνδυασμό με την προσωπικότητά της, η οποία έχει πολλά δύσκαμπτα και ναρκισσιστικά στοιχεία, καθώς και οι ιδιαίτερα πιεστικές ψυχικά συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση (χωρισμός από το παιδί, κράτηση της ιδίας, κράτηση του συζύγου της) αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο των ήδη υπαρκτών αυτοκαταστροφικών τάσεων και μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικότερες (και πολύ πιο επικίνδυνες) συμπεριφορές κατά της υγείας και της ζωής της. Η ψυχική της κατάσταση έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και αναμένεται περαιτέρω επιβάρυνση από τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να βρίσκεται κοντά στο παιδί της».

Η γνωμάτευση προσκομίστηκε στις δικαστικές αρχές από την υπεράσπιση της κ. Σταμάτη προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την αποφυλάκισή της, αλλά ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής και η αρμόδια εισαγγελέας Ε. Κυβέλου απέρριψαν το αίτημα της συζύγου του πρώην υπουργού Άμυνας. Στην αίτηση που κατέθεσε η κ. Σταμάτη ζητούσε τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, αφού σύμφωνα με τα επιχειρήματά της υφίσταται πίεση λόγω του αποχωρισμού της από το ανήλικο παιδί της. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε στην αρνητική της πρόταση μια πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Σταμάτη που καταδεικνύει ότι η αιτούσα “είναι απολύτως ικανή να επικοινωνεί και να ενεργεί προς υπεράσπισή της και μάλιστα όχι μόνον ενώπιον των αρμόδιων αρχών”. Σύμφωνα με τους συνηγόρους της κ. Σταμάτη, τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να υποβάλουν εκ νέου το αίτημα για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στο αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.


Μετέωρα: Συγκίνηση από αναρριχητές που αναφωνούν τα ονόματα των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών στο δυστύχημα των Τεμπών (video)

anarixites

Μετέωρα: Συγκίνηση από αναρριχητές που αναφωνούν τα ονόματα των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών στο δυστύχημα των Τεμπών (video)

Κατά την αναβίωση του εθίμου στον Άϊ Γιώργη τον Μαντηλά