Newsroom

Newsroom

Η Προβιά της Χούντας, της βίας και των εγκλημάτων

Οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του 1967, τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, κατέλαβαν τις νευραλγικές θέσεις στην Αθήνα μέσα σε είκοσι…

ioannidis papadopoulos

Οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του 1967, τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, κατέλαβαν τις νευραλγικές θέσεις στην Αθήνα μέσα σε είκοσι λεπτά. Αυτό δεν είχε να κάνει με την επιρροή τους στο στράτευμα ή την επιχειρησιακή τους ικανότητα, αλλά με τη χρήση του νατοϊκού σχεδίου «Προμηθέας», το οποίο προέβλεπε την κινητοποίηση του Στρατού για την αντιμετώπιση επικράτησης του κομμουνιστικού κινδύνου. Οι χουντικοί δημιούργησαν κατά την κινητοποίησή τους, την ημέρα του πραξικοπήματος, την πεποίθηση πως εφαρμόζεται το σχέδιο «Προμηθέας». Η Χούντα ήταν ένα δημιούργημα της Κόκκινης Προβιάς. Όχι με την έννοια της άμεσης κινητοποίησης του μυστικού στρατού για το πραξικόπημα, αλλά της χρήσης των συνωμοτικών σχεδιασμών της, των ανθρώπων της και βέβαια της ίδιας της αντίληψης πως έχουν δικαίωμα να καταλύσουν το πολίτευμα. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αποκυήματα φαντασίας, είναι όμως στοιχεία που αποδεικνύονται από έγγραφα-ντοκουμέντα που αποκαλύπτονται στο Hot Doc.

Όπως επίσης αποκαλύπτεται ότι αποτέλεσμα της δράσης της Κόκκινης Προβιάς ήταν οι εκλογές βίας και νοθείας, οι οποίες δεν ήταν σύνολο παρατυπιών κατά την ψηφοφορία, αλλά οργανωμένο σχέδιο. Όπως αποκαλύφθηκε το 1965 στη Βουλή, επρόκειτο για το σχέδιο «Περικλής». Υπήρχε μάλιστα ντοκουμέντο με την καταγραφή του σχεδίου, βάση του οποίου οι «ερυθροί» (ΕΔΑ) και οι «κίτρινοι» (Ένωση Κέντρου) έπρεπε να είναι υπό παρακολούθηση και τρομοκρατία. Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί της CIA, έμπαιναν σε εφαρμογή από ανθρώπους του δικτύου της Προβιάς, οι οποίοι επένδυαν τη δράση τους με επιχειρήματα εθνικής σωτηρίας. Έτσι το παρακράτος μετατράπηκε στο επίσημο κράτος.


Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και το έγκλημα κατά τον εορτασμό της επετείου του Γοργοποτάμου, το 1964, όταν μια νάρκη εξερράγη σκοτώνοντας 13 άτομα και τραυματίζοντας ακόμη 54. Πίσω και από αυτό το περιστατικό υπήρχε δάκτυλος της Κόκκινης Προβιάς και το περιστατικό συμπεριλαμβανόταν στην επιχείρηση ARROW-1. Σχετικό έγγραφο-τμήμα αλληλογραφίας της αμερικανικής πρεσβείας, αποκαλύπτει πως την έκρηξη προκάλεσαν κάποιοι που έφτασαν στην Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργήσουν μια κατάσταση την οποία όφειλαν να εκμεταλλευτούν οι φίλοι της CIA. Το έγγραφο αναφέρεται και στις ανακρίσεις στον Στρατό, υπονοώντας την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Τα παραπάνω, μαζί με τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν το λόγου το ασφαλές, περιλαμβάνονται στο Hot Doc που κυκλοφορεί και μέσα από ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποκαλύπτει το παρασκήνιο μιας Ιστορίας που δεν διαβάσαμε ποτέ…