Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος-Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας (video)

Ο Ευθύμιος Λέκκας πρίν λίγες μέρες είχε εκφράσει την ανησυχία του για έναν μεγάλο σεισμό στο μέλλον, στην Τουρκία

Ευθύμης Λέκκας

Στο έλεος του Εγκέλαδου “ξύπνησε” η Τουρκία, με σεισμική δόνηση 5.1 Ρίχτερ να σημειώνεται στη γειτονική χώρα στις 09.42. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κάπου 32 χλμ. βορειοδυτικά της Προύσας, με τη δόνηση να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και στην Κωνσταντινούπολη.

Προφητική αποδεικνύεται και η δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, με την οποία εξέφραζε τον φόβο για ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, υπάρχει ανησυχία για μεγάλο σεισμό, τον οποίον περιμένουν πολλοί επιστήμονες, στην Κωνσταντινούπολη και θα φέρει καταστροφές σύμφωνα με τις μελέτες στον ναό.

Διαβάστε επίσηςΙσχυρός σεισμός στην Τουρκία

Μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό στην Πόλη μεγέθους 7 ρίχτερ. Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη, όπως ανέφερε μιλώντα και στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος.

 

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πλέον απαραίτητα, καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος για εκδήλωση μεγάλου σεισμού.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο υπάρχουν μέτρα που θα μειώσουν τον κίνδυνο ολικής ή μερικής κατάρρευσης, αλλά αυτό σημαίνει ότι η Αγιά Σοφιά θα πρέπει να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή να μην λαμβάνει έσοδα, και αυτό θα φέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Όπως και να έχει απαιτείται άμεση δρομολόγηση στερέωσης και ενίσχυσης της Αγιάς Σοφιάς, όπου θα πρέπει να δοθούν και μεγάλοι οικονομικοί πόροι.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πολλοί επιστήμονες, περιμένουν ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ. «Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσεις συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη», επισημαίνει, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του και για τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας.

Δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος – Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας

Ο  πρόεδρος ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα.

«Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα».

«Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» εξήγησε.

Σημειώνεται ότι ακολούθησε ο σεισμός στην Αθήνα, στην Αττική, στην Πάρνηθα.

«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου έδωσε το σεισμό του 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει».

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα».

«Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, τότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο ή όχι» ανέφερε.

Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα, τόνισε αλλά δεν ξέρουμε πότε. «Όσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος».

«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες».

«Ζωντανά» τα ρήγματα στον Μαρμαρά

Μιλώντας στο CNN TÜRK, ο ειδικός σε θέματα σεισμών καθηγητής Dr. Şükrü Ersoy δήλωσε ότι ο σεισμός αυτός δεν ήταν ο αναμενόμενος σεισμός του Μαρμαρά, αλλά ένας σεισμός που σημειώθηκε στο νότο.

Επιπλέον, ο Ersoy δήλωσε ότι: «Δεν μπορούμε – ακόμα- να χαρακτηρίσουμε αυτόν τον σεισμό ως κύριο.

Υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από το Gemlik, νότια της λίμνης Iznik. Οι σεισμοί εδώ μπορούν επίσης να προκαλέσουν μεγάλους σεισμούς.

Είναι σημαντικό σε ποιο έδαφος βρίσκεστε και σε τι είδους κτίριο βρίσκεστε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον αισθανθείτε όταν είστε μακριά. Στην πραγματικότητα, δεν είναι πολύ μακριά.

Ένας σεισμός 5 βαθμών ισοδυναμεί με την ενέργεια περίπου 30 σεισμών 4 βαθμών. Επομένως, αν το έδαφος είναι κακό, οι άνθρωποι στο Gemlik πρέπει να τον αισθάνθηκαν άσχημα».

Τόνισε δε πως τέτοιοι σεισμοί είναι απόδειξη ότι τα ρήγματα στο Μαρμαρά είναι ζωντανά.

Κώστας Λαγουβάρδος: «Κοίτα…η πλάση έχει κοκκινίσει. ‘Άλλος ήλιος έχει βγει σ’ άλλη θάλασσα άλλη γη…»

pedeli meteo

Κώστας Λαγουβάρδος: «Κοίτα…η πλάση έχει κοκκινίσει. ‘Άλλος ήλιος έχει βγει σ’ άλλη θάλασσα άλλη γη…»

Φωτογραφία με το ηλιοβασίλεμα από την Πεντέλη που δημοσίευσε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου,…