Newsroom

Newsroom

Η «Ωκεανίς» χτυπά την Κρήτη – Κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο

kyma

Συνεχίζεται και σήμερα η επέλαση της κακοκαιρίας «Ωκεανίς», με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Κρήτη.

Μεγάλες κατολισθήσεις, λόγω των βροχοπτώσεων, έχουν σημειωθεί στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που εκτείνονται σε αρκετά σημεία από την Αγία Πελαγία μέχρι και τη Σκεπαστή. Στο ύψος του Φόδελε έχει διακοπεί το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση το Ρέθυμνο και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με προσοχή και υπό την παρακολούθηση της Τροχαίας.

«Γίνεται προσπάθεια σε αρκετά σημεία του ΒΟΑΚ να μην κλείσουν οι δρόμοι» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης. Σημαντικές κατολισθήσεις, πρανών και βράχων, καταγράφονται στις Σίσες, αλλά και στην Σκεπαστή, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Κρήτης να επιχειρούν από νωρίς το πρωί.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, ανέφερε ότι «όποια μέσα διαθέτουμε ως Περιφέρεια, αλλά και των εργολάβων, αυτή την ώρα βρίσκονται στο ΒΟΑΚ. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον δρόμο ανοιχτό. Χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον δρόμο Ηρακλείου – Μοιρών, καθώς στο ύψος της Σταυρακιανής Καμάρας πριν το Σίβα, το βουνό «κατεβάζει» λάσπη.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους πολίτες ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, θα συνεχιστούν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων.

«Ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις διασταυρώσεις δρόμων με χείμαρρους, στις λεγόμενες “ιρλανδικές” διαβάσεις, που λόγω της έντονης απορροής δεν θα πρέπει να διασχίζονται».

Κακοκαιρία και στη Θράκη

Η «Ωκεανίδα» εξακολουθεί να βάλλει το νησί της Σαμοθράκης, καθώς από νωρίς το πρωί συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση, με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 2,5 μέτρα. «Η χιονόπτωση σταμάτησε μόνο την Κυριακή και είχαμε τη δυνατότητα ν’ ανοίξουμε κάποιους δρόμους, για να έχουμε μία επικοινωνία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι ανάγκες, όμως, είναι πολύ μεγάλες. Χρειαζόμαστε πολλά μηχανήματα να δουλεύουν, συγχρόνως, τόσο για την απομάκρυνση του χιονιού όσο και για την εναπόθεσή του, γιατί είναι τεράστιες οι ποσότητες χιονιού. Όσο συνεχίζεται η χιονόπτωση, δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία και η κατάσταση επιδεινώνεται. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με την οποία είμαστε σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων και έχουμε ζητήσει συνδρομή με εκχιονιστικά μέσα, μηχανήματα και χειριστές. Εφ’ όσον επιτραπεί ο απόπλους και αποκατασταθεί η συγκοινωνία περιμένουμε ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημα αποστολής βοήθειας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας σημειώνει πως με το χιόνι, τις χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να κινείται μεταξύ -6 και -4 βαθμών Κελσίου και τους ισχυρούς ανέμους, έντασης 7-8 μποφόρ, το νησί εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανά διαστήματα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο μεταξύ, ασθενείς χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το καιρικό σκηνικό σε ολόκληρο τον Έβρο, όπου το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, ωστόσο οι κατά τόπους δημοτικές Αρχές εφιστούν την προσοχή των οδηγών λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος εξαιτίας του παγετού, ενώ τα συνεργεία των δήμων συνεχίζουν τη ρίψη αλατιού.

Σε ό,τι αφορά στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, προχώρησαν σήμερα στην άρση της προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης, που εφαρμόστηκε από το Σάββατο λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 280 κλήσεις δέχθηκε το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν για παροχή βοήθειας, κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένων.

Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής δέχθηκε 131 κλήσεις για κοπές δέντρων και 97 κλήσεις για απομάκρυνση αντικειμένων. Στην Κρήτη, 19 κλήσεις για κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων, ενώ πραγματοποιήθηκαν μεταφορές τεσσάρων ατόμων σε ασφαλές σημείο. Στην περιοχή του Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά, έγιναν 13 κλήσεις για κοπές δέντρων και 3 για απομακρύνσεις αντικειμένων. Στη Σαμοθράκη, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης, πραγματοποιήθηκαν 16 παροχές βοήθειας για διάνοιξη δρόμων και μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα-φάρμακα-καύσιμα). Στην περιοχή Καλεσμένο Ευρυτανίας μεταφέρθηκαν 2 άτομα σε ασφαλές σημείο, ενώ στην κοινότητα Γλυφάδας Ευβοίας πραγματοποιήθηκε μεταφορά ασθενούς από την οικία του σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Όπως σημειώνει η Πυροσβεστική, οι δυνάμεις της παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών που τυχόν θα προκύψουν.

Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο

Συνεχίζονται εξάλλου τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων που φθάνουν πρόσκαιρα τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων αργότερα, στα δυτικά και στα βόρεια.

Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό.

Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κεραμωτής Καβάλας-Λιμένα Θάσου, Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης και Ρίου-Αντίρριου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων που μπορεί να προκύψουν από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ