Newsroom

Newsroom

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτακτική ανάγκη, τονίζει ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ

«Επιτακτική ανάγκη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα», τονίζει ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόϊ Ζίζεκ σε νέο του άρθρο, στο αμερικανικό…

sizek

«Επιτακτική ανάγκη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα», τονίζει ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόϊ Ζίζεκ σε νέο του άρθρο, στο αμερικανικό περιοδικό «In these times».
Ο Ζίζεκ τονίζει επίσης πως «μόνο ένα σχίσμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα προκληθεί από την Ελλάδα μπορεί να σώσει αυτό που αξίζει να σωθεί από την Ευρωπαϊκή κληρονομιά: τη δημοκρατία, την εμπιστοσύνη στον λαό και την ισότιμη αλληλεγγύη».
Ο Ζίζεκ που είναι ένας εκ των θεωρητικών εκφραστών της αριστεράς στην Ευρώπη σημειώνει επίσης πως στις 25 Ιανουαρίου το εκλογικό σώμα της Ελλάδας καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο κατεστημένο και τον ριζοσπαστικό αριστερό συνασπισμό από την άλλη.
Τονίζει επίσης πως και μόνο η πιθανότητα της νίκης ΣΥΡΙΖΑ, έχει προξενήσει πανικό στις αγορές με αποτέλεσμα αυτές να προχωρούν σε μια ιδεολογική προσωποποίηση, εκφράζοντας ανησυχία σε περίπτωση που δεν βγει ένα αποτέλεσμα που θα είναι υπέρ της συνέχισης του προγράμματος αυστηρής λιτότητας. «Σίγουρα δεν θα πρέπει να υποτιμάται η καταστροφική δύναμη του διεθνούς κεφαλαίου, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με τη δολιοφθορά της διεφθαρμένης και πελατειακής ελληνικής κρατικής γραφειοκρατίας» τονίζει επίσης χαρακτηριστικά.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες πίεσης ο Ζίζεκ αναρωτιέται «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορεί μια νέα κυβέρνηση να επιβάλλει αποτελεσματικά ριζοσπαστικές αλλαγές;» για να δώσει την απάντηση μέσω του βιβλίου «Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» του Τομά Πικετί, σύμφωνα με το οποίο ο καπιταλισμός πρέπει να γίνει αποδεκτός ως το μοναδικό παιχνίδι, οπότε η μόνη εναλλακτική λύση είναι να επιτρέψουμε στον καπιταλιστικό μηχανισμό να κάνει τη δουλειά του στη δική του σφαίρα, και η πολιτικά ισότιμη δικαιοσύνη να επιβληθεί από μία δημοκρατική δύναμη που θα ρυθμίζει το οικονομικό σύστημα και θα ενισχύει την αναδιανομή του πλούτου.
Προσθέτει επίσης πως την αποπληρωμή του χρέους δεν την επιθυμούν στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις καθώς το χρησιμοποιούν για να ασκούν έλεγχο «Φανταστείτε έναν μοχθηρό καθηγητή που δίνει στους μαθητές του ασκήσεις που δεν έχουν λύση και μετά, σαδιστικά να τους αποδοκιμάζει όταν τους βλέπει μέσα σε αγωνία και πανικό. Ο πραγματικός στόχος του δανεισμού χρημάτων στον ήδη χρεωμένο δεν είναι να πάρει τα λεφτά με τόκο, αλλά η αέναη συνέχιση του χρέους που διατηρεί τον οφειλέτη σε μόνιμη εξάρτηση και υποταγή»
Ο Σλοβένος φιλόσοφος καταλήγει στο άρθρο του πως η διαγραφή του χρέους είναι η μόνη πραγματική λύση για την Ελλάδα και πως για να κρατηθεί ζωντανό το όνειρο στην Ευρώπη χρειάζεται μια «αίρεση» σαν αυτή που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γράφει χαρακτηριστικά: «η θέση μας σήμερα αναφορικά με την Ευρώπη είναι: μόνο μία νέα «αίρεση» η οποία αντιπροσωπεύεται αυτή τη στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα σχίσμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλούμενο από την Ελλάδα, μπορεί να σώσει αυτό που αξίζει στην ευρωπαϊκή κληρονομιά: δημοκρατία, εμπιστοσύνη στον λαό, ισότιμη αλληλεγγύη».