Η Μόρια πέθανε. Ζήτω η «νέα Μόρια» στο Καρά Τεπέ

Κατά τ' άλλα η δομή στον Καρά Τεπέ θα είναι προσωρινή... όμως  το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε 2,9 εκατομμύρια για μισθώσεις στις  εκτάσεις του Καρά Τεπέ μέχρι το 2025, στην κατά τα άλλα προσωρινή δομή! 

Kara tepe

Μια βδομάδα έχει περάσει από τη μέρα που η δομή της Μόριας τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Συνολικά 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, από το Σαββάτο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι και σήμερα (Τετάρτη) το πρωί. Υπάρχουν όμως πολλοί  πρόσφυγες που δεν πείθονται να μπουν στην δομή καθώς είναι βέβαιοι ότι θα εγκλωβιστούν εκεί για ακόμη περισσότερο καιρό. Άδικα; Mάλλον όχι. .

 

 Όπως ανέφερε  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, η δομή  στον Καρά Τεπέ είναι «προσωρινή λύση» και «προτεραιότητα μας να αντιμετωπιστεί το θέμα των 12.000 αστέγων» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για κλειστές δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, ενώ όπως είπε «και στη Λέσβο θα υπάρξει μόνιμη κλειστή ελεγχόμενη δομή. Η τοποθεσία είναι υπό συζήτηση».

«Θέλει έξι με εννιά μήνες, μια διαδικασία διαγωνισμού και εκτέλεσης της δομής. Δεδομένο ότι θα ξεχειμωνιάσουν στον Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες» πρόσθεσε.

Όμως το ρεπορτάζ, του Θράσου Αβραάμ, στην ιστοσελίδα stonisi, δείχνει ότι όχι μόνο η δομή στο Καρά Τεπέ δεν είναι προσωρινή, αλλά είναι και μόνιμη. Επιπλέον ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πιάνεται για ακόμη μία φορά ψευδόμενος ότι χρειάζονται χρόνο και διαγωνισμοί για την εκτέλεση δημιουργίας δομής, καθώς ήδη έχει ήδη πληρώσει μπροστά για νοικιαστούν οι εκτάσεις του Καρά Τεπέ εως το 2025. Έχοντας, λοιπόν, στο χέρι την συγκεκριμένη περιοχή προσώρας ως προσωρινή δομή, ο κ. Μηταράκης δεν θα διστάσει να προχωρήσει στην μετατροπή της σε μόνιμη. Είναι δε βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει αυτή την προοπτική, προκειμένου να πιέσει την τοπική αυτοδιοίκηση ότι από την στιγμή που δεν προτείνουν τοποθεσία σε άλλο σημείο του νησιού, τότε το Καρά Τεπέ είναι η ιδανική λύση. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Θράσος Αβραάμ, δημοσιοποιώντας τα σχετικά έγγραφα, ότι για την περίοδο Σεπτέμβριος 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2025, το Υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου δίνει το αστρονομικό ποσό των 2.9 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για την ενοικίαση εκτάσεων ξερής και εγκαταλειμμένης γης στον Καρά Τεπέ. Προκειμένου να δημιουργήσει ένα νέο μόνιμο ΚΥΤ.

Συγκεκριμένα με δυο χθεσινές (14.9.2020) αποφάσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που αναρτήθηκαν στο «Διαύγεια» δεσμεύονται τα παρακάτω ποσά:

– 142.051 ευρώ για την ενοικίαση  γεωτεμαχίων για τη λειτουργία προσωρινής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έως τις 31.12.2020.

– Επίσης δεσμεύονται άλλα 2.750.000 ευρώ (550.000 ευρώ το χρόνο) για τη μίσθωση των ίδιων γεωτεμαχίων στην περιοχή Καρά Τεπέ!

Ας σημειώσουμε ότι στις εκτάσεις αυτές που ανήκουν εξ αδιαιρέτως σε απογόνους γνωστής οικογένειας της παλιάς Μυτιλήνης, έχουν αρχίσει ήδη να πραγματοποιούνται χωματουργικές εργασίες, σε κάποια δε τμήματα στήνονται και σκηνές. Εκτείνονται δε πέραν του οικοπέδου του πεδίου βολής ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και φτάνει μέχρι και πίσω από το σούπερ μάρκετ Lidl, Σε επαφή δηλαδή από τη μια μεριά με επιχειρήσεις κατά μήκος του δρόμου από την παλιά ΕΦΑΜ μέχρι και το πεδίο βολής και από την άλλη μεριά, μέχρι τη θάλασσα.

Η ενοικίαση του συγκεκριμένου χώρου αποδεικνύει προφανώς ότι η νέα, κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενη «προσωρινή», δομή στον Καρά Τεπέ είναι ο χώρος όπου θα αναπτυχθεί το μόνιμο ΚΥΤ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Το μέγεθος δε της όλης έκτασης, πολλές εκατοντάδες στρέμματα, συμπεριλαμβανομένης και της έκτασης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δείχνει ότι θα είναι ένα τεράστιο ΚΥΤ πολύ μεγαλύτερο αυτό της Μόριας, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε άμεση επαφή με κατοικημένες περιοχές και πολλές δεκάδες επιχειρήσεις, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χωριό Παναγιύδα.

Ας σημειωθεί ότι όπως λέχθηκε από ανθρώπους της κτηματαγοράς στη Μυτιλήνη, το ύψος του ενοικίου είναι ίσως μεγαλύτερο και από το ύψος του ποσού που απαιτείτο μέχρι πρότινος για την αγορά της έκτασης.

Το κυβερνητικό αφήγημα δεν έχει τελειωμό

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Νότη Μηταράκη και  ο  Έλληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου σε  δηλώσεις του  στον Guardian ανέφερε ότι  οι πρόσφυγες της Μόριας πρέπει να μεταφερθούν στο νέο προσωρινό καταυλισμό που έχει στηθεί στο νησί. Τόνισε επίσης ότι για να φύγουν από το νησί,  πρέπει να πάνε μέσω αυτής της νέας δομής και να πάρουν πρώτα τα απαιτούμενα νομικά έγγραφα, καθώς όπως είπε (μοίρασε ψεύτικη ελπίδα….) όλοι οι πρόσφυγες θα έχουν φύγει από την Λέσβο μέχρι το Πάσχα.  «Θα φύγουν όλοι. Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που είναι εδώ αυτή τη στιγμή, προβλέπω ότι 6.000 θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα έως τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι ως το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν περάσει πολλά. Έκαναν πολλή υπομονή».

Από τα στοιχεία πάντως που αποκάλυψε η ιστοσελίδα stonisi, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο  για αποσυμφόρηση στη Λέσβο. 

Στην Αθήνα ο Μουτζούρης μετά το «άδειασμα» Μηταράκη

Οι κακές  εξελίξεις για τη νέα δομή στον Καρά Τεπέ- μετά τις αποκαλύψεις-  με της μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης και χωρίς καμία ενημέρωση, οδήγησαν τον γαλάζιο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη να μεταβεί στην Αθήνα για να ζητήσει εξηγήσεις για το άδειασμα της κυβέρνησης που τον φέρνει σε δύσκολη θέση ενόψει των  σφοδρών αντιδράσεων που θα δεχτεί από την τοπική κοινωνία.  Μάλιστα κάλεσε τον Λεσβιακό λαό σε εγρήγορση πράγμα που σημαίνει ότι η ένταση στην Λέσβο θα συνεχιστεί… με θύματα πάλι τους πρόσφυγες.

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

InCollage 20240502 120728230

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

Ένας πολύ έντονος διάλογος εκτυλίχθηκε στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης, από τον Ευάγγελο Αντώναρο και…

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

Μαζωνάκης

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

«Ναι καλησπέρα σας, φροντιστήριο γερμανικών εκεί; Μια ερώτηση παρακαλώ;», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο…