Η Μινεάπολη έτοιμη για την κατάργηση του αστυνομικού τμήματος

Σε μια ιστορική κίνηση, οι νομοθέτες της Μινεάπολης δεσμεύονται να διαλύσουν το αστυνομικό τμήμα

floyd1

Το δημοτικό συμβούλιο της Μινεάπολης δεσμεύτηκε να καταργήσει το αστυνομικό τμήμα της πόλης και να το αντικαταστήσει με ένα νέο σύστημα δημόσιας ασφάλειας, μια ιστορική κίνηση που έρχεται ενώ εκκλήσεις για μείωση της χρηματοδότησης των δυνάμεων επιβολής του νόμου σαρώνουν τις ΗΠΑ.

Μιλώντας σε μια διαμαρτυρία την Κυριακή, μια – ασφαλής από βέτο –  πλειοψηφία μελών του συμβουλίου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να «διαλύσουν» και να «καταργήσουν» το αστυνομικό τμήμα που ευθύνεται για τον θάνατο του George Floyd – και να χτίσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο ασφάλειας καθοδηγούμενης από την κοινότητα. Αυτή η απόφαση είναι μια άμεση ανταπόκριση στις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις αμερικανικές πόλεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες και είναι μια μεγάλη νίκη για τους ακτιβιστές που παλεύουν για πολύ καιρό να καταργήσουν την αστυνομία και τις φυλακές.

«Στη Μινεάπολη και σε πόλεις κατά μήκος των ΗΠΑ, είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αστυνόμευσης δεν προσφέρει ασφάλεια στις κοινότητες», είπε η Λίζα Μπέντερ, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Μινεάπολης. «Οι προσπάθειές μας για σταδιακό μετασχηματισμό έχουν αποτύχει, τελεία. Η  δέσμευσή μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να κρατήσουμε κάθε ένα μέλος της κοινότητας ασφαλές και να πούμε την αλήθεια: ότι η αστυνομία της Μινεάπολης δεν το κάνει αυτό. Η δέσμευσή μας είναι να τελειώσουμε την αστυνόμευση όπως την ξέρουμε και να αναδιαμορφώσουμε συστήματα δημόσιας ασφάλειας που πραγματικά να μας κρατούν ασφαλής».

Εννιά μέλη του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσαν την στήριξή τους και εκπροσωπούν μια υπερ-πλειοψηφία του 12-μελούς συμβουλίου, που σημαίνει ότι ο δήμαρχος, ο οποίος νωρίτερα αυτό το σαββατοκύριακο δήλωσε την αντίθεσή του στην κατάργηση του αστυνομικού τμήματος, δεν μπορεί να τους παρακάμψει. Οι υπόλοιποι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν γενικώς τις προσπάθειες επίσης, αλλά δεν είναι έτοιμοι να προσυπογράψουν, είπαν κάποιοι ακτιβιστές. Ενώ ο δήμαρχος έχει την επίβλεψη της αστυνομίας, το δημοτικό συμβούλιο έχει εξουσία σχετικά με την χρηματοδότηση και την χάραξη πολιτικής και θα μπορούσε να εργαστεί για την διάλυση του τμήματος με περικοπές και διατάξεις.

Η επίσημη προσπάθεια για την κατάργηση ενός αστυνομικού τμήματος μιας αμερικάνικης μεγαλούπολης και η αντικατάστασή της από ένα διαφορετικό μοντέλο ασφάλειας θα ήταν σχεδόν αδιανόητο ακόμα και πριν κάποιες εβδομάδες και είναι ένα δείγμα του αντίκτυπου των διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν με τον θάνατο του Floyd στις 25 Μαΐου. Ο άοπλος 46χρονος δολοφονήθηκε από την αστυνομία της Μινεάπολης, όταν ένας αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του για σχεδόν εννιά λεπτά, ενώ αυτός τον εκλιπαρούσε να σταματήσει. Τέσσερις αστυνομικοί αντιμετωπίζουν εγκληματικές κατηγορίες.

«Αυτή είναι μια στιγμή που πρόκειται να περάσει στην ιστορία ως σημείο αναφοράς του κινήματος για την κατάργηση της αστυνομίας και της φυλακής», είπε ο Τόνι Γουίλιαμς, μέλος του MPD150, μια ομάδα της Μινεάπολης της οποίας τα κείμενα για ένα «μέλλον χωρίς αστυνομία» διαδόθηκαν ευρέως κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. «Υπάρχει ένα ρεύμα στήριξης. Οι άνθρωποι είναι προσγειωμένοι στην πραγματικότητα της ιστορίας της αστυνόμευσης με τρόπο που δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι ορατό ότι η αστυνομία δεν μπορεί να δημιουργήσει ασφάλεια στις κοινότητες.»

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να αντιμετωπίσουν την εναντίωση των αξιωματούχων επιβολής του νόμου και της ένωσης αστυνομικών, ωστόσο οι ακτιβιστές δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι η -ασφαλής από βέτο – πλειοψηφία έχει την εξουσία να προχωρήσει ανεξάρτητα από τις διαφωνίες.

«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η πολιτική βούληση υπάρχει και δεν μπορούν να την σταματήσουν», είπε ο Γουίλιαμς, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αν οι αστυνομικοί εναντιώνονται στην κίνηση, η μεγάλη πλειοψηφία τους μένει εκτός της Μινεάπολης και δεν μπορούν να ψηφίσουν τους αιρετούς τους.

Ο πρόεδρος Donald Trump εξέφρασε στο twitter τη Δευτέρα το πρωί την πλήρη αντίθεσή του στην κίνηση της Μινεάπολης: “LAW & ORDER, NOT DEFUND AND ABOLISH THE POLICE. The Radical Left Democrats have gone Crazy!”, «ΝΟΜΟΣ & ΤΑΞΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. Οι Ριζοσπάστες Αριστεροί Δημοκρατικοί έχουν τρελαθεί!»

Οι εκπρόσωποι του δημάρχου της Μινεάπολης δεν απάντησαν ευθέως στα ερωτήματα την Κυριακή. Το αστυνομικό τμήμα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αφού ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, δεν θα δεσμευόταν να καταργήσει την αστυνομία, οι διαδηλωτές στη συγκέντρωση του Σαββάτου φώναζαν, “Go home, Jacob!” και «Ντροπή», μέχρι εκείνος να αποχωρήσει. Η Μινεάπολη είναι επίσης η πατρίδα ενός ισχυρού συνδικαλιστή που αντιστάθηκε με πείσμα σε κάθε μετασχηματισμό του αστυνομικού τμήματος παρά την ιστορία ρατσιστικής βίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Οι νομοθέτες και οι υπερασπιστές της κατάργησης της αστυνόμευσης σε όλες τις ΗΠΑ πιθανώς να παρακολουθούν στενά ό,τι συμβαίνει στη Μινεάπολη. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και πως μπορεί να μοιάζει η μετάβαση. Οι υποστηρικτές πιέζουν το συμβούλιο να αρχίσει παίρνοντας κονδύλια από τον προϋπολογισμό της αστυνομίας και επενδύοντάς τα σε άλλα τμήματα της κυβέρνησης, κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα και παράλληλα να εκκινήσει μια κοινοτική διαδικασία για την δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων.

Ένα εναλλακτικό μοντέλο ασφάλειας, λένε οι υποστηρικτές του, ξεκινά βρίσκοντας «μη-αστυνομικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί», όπως είναι ειδικοί σύμβουλοι να απαντούν κλήσεις για ζητήματα ψυχικής υγείας και άτομα εξειδικευμένα στις εξαρτήσεις να απαντούν σε ζητήματα χρήσης ναρκωτικών.

Όπως πολλοί δήμοι των Ηνωμένων Πολιτειών, η Μινεάπολη αντιμετώπιζε ήδη έλλειψη πόρων εξαιτίας της κρίσης του Covid-19 και η περικοπή δαπανών για την αστυνομία θα μπορούσε να βοηθήσει τη διευθέτηση αυτών των κενών. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα κυβερνήσεων που κατάργησαν προβληματικές αστυνομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των χρόνων, ωστόσο οι αρχές έβαλαν άλλες τοπικές οντότητες επιβολής του νόμου να αναλάβουν την αστυνόμευση.

Μεταρρυθμίσεις της αστυνομίας σε όλη τη χώρα

Ενώ η προσπάθεια στη Μινεάπολη είναι η πιο ριζοσπαστική, ένα πλήθος άλλων δημάρχων των ΗΠΑ και τοπικών ηγετών έχουν αλλάξει τη στάση τους στο ζήτημα της χρηματοδότησης της αστυνομίας. Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες είπε ότι θα προσπαθούσε να κόψει το ποσό των $150 εκ. από την αστυνομία αυτή την εβδομάδα, μόλις λίγες μέρες μετά προώθησε έναν προϋπολογισμό που έκανε αύξηση 7%.

Τις μέρες που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις και τη διάδοση αφηγήσεων παράβασης καθηκόντων αστυνομικών στην Νέα Υόρκη, ο Δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο είπε την Κυριακή ότι κάποιοι πόροι θα μετακινούνταν από την αστυνομία σε «πρωτοβουλίες νεολαίας και κοινωνικές υπηρεσίες». Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ωστόσο, πίεζαν για μεταβίβαση $1 δις από το αστυνομικό τμήμα της ΝΥ (NYPD).

« Θα γίνει επεξεργασία των λεπτομερειών κατά την διαδικασία του προϋπολογισμού τις επόμενες εβδομάδες, αλλά θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι δεσμευόμαστε να μετακινήσουμε πόρους, ώστε να διασφαλίσουμε ότι εστιάζουμε στους νέους», είπε ο Ντε Μπλάσιο. «Και θα βεβαιώσω επίσης ότι κάνοντας αυτό, θα το κάνουμε μόνο με έναν τρόπο που θα συνεχίσουμε απολύτως να διασφαλίζουμε ότι η πόλη θα είναι ασφαλής».

Ο Ντε Μπλάσιο ανακοίνωσε επίσης ότι η επιβολή των κανόνων περιλαμβάνει ότι οι μικροπωλητές του δρόμου – πολλοί από τους οποίους είναι μαύροι ή και μετανάστες – δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέτρα. «Υπηρεσίες πολιτών μπορούν να εργαστούν για την κατάλληλη εφαρμογή και αυτό είναι που θα μας πάει μπροστά», είπε.

Στη Φιλαδέλφεια, τη Βαλτιμόρη, την Ουάσιγκτον, το Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις, οι τοπικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για κάποιου είδους περικοπές ή αντιθέτως ο προϋπολογισμός της αστυνομίες αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα.

Για χρόνια, οι ομάδες που υπερασπίζονταν την κατάργηση έχουν προτρέψει τις κυβερνήσεις να απομακρύνουν κονδύλια από την αστυνομία και τις φυλακές και να επανεπενδύσουν τους πόρους σε άλλες υπηρεσίες. Η βασική αρχή είναι οι προϋπολογισμοί της κυβέρνησης για τη «δημόσια ασφάλεια» να ξοδεύονται με προτεραιότητα τη στέγαση, την εργασία, την κοινοτική υγεία, την εκπαίδευση και άλλα ζωτικά προγράμματα, αντί των αστυνομικών.

Οι υπέρμαχοι των περικοπών λένε ότι οι πρόσφατες προσπάθειες μεταρρυθμίσεων ήταν ανεπιτυχείς, σημειώνοντας ότι η άσκηση αποκλιμάκωσης, οι μικροκάμερες και άλλες κινήσεις δεν σταμάτησαν την ρατσιστική επιθετικότητα και τις δολοφονίες. Η δολοφονίες από αστυνομικούς στην Αμερική σε διάρκεια μερικών ημερών είναι περισσότερες από όσες σε πολλές άλλες χώρες συμβαίνουν σε διάρκεια κάποιων χρόνων.

Εν μέσω των διαδηλώσεων, οι ακτιβιστές έχουν προωθήσει συνεκτικά βήματα προς την διάλυση της αστυνομίας και τον φυλακών, λέγοντας πως οι περικοπές πόρων στην αστυνομία είναι το πρώτο βήμα και ότι οι πόλεις πρέπει να απομακρύνουν την αστυνομία από τα σχολεία, να ανακαλέσουν νόμους που «ενοχοποιούν τους επιζώντες» όπως αντι-αστεγικές πολιτικές να προσφέρουν ασφαλή στέγαση για τους ανθρώπους και άλλα. Κολέγια, δημόσια σχολεία, μουσεία και άλλα ιδρύματα όλο και περισσότερα ανακοινώνουν σχέδια για την απεμπλοκή της αστυνομίας από αυτά.

Η ανακοίνωση της Μινεάπολης θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν, λέει ο Γουίλιαμς: «Πιστεύω ότι είμαστε στα πρόθυρα μια μεγάλης παγκόσμιας αλλαγής. Είμαι πραγματικά αισιόδοξος αυτή τη στιγμή!»

*Η Victoria Bekiempis συνέβαλε στο ρεπορτάζ

*Πηγή: Guardian

*Μετάφραση για το 3pointmagazine.gr, Μαρινίκη Κολιαράκη

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα