Η μεγαλύτερη νίκη του Τσάβι

Η Μπαρτσελόνα νίκησε 4-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης και θύμισε κάτι από το ένδοξο παρελθόν, με συνδετικό κρίκο τον προπονητή της.

AP22079729184553 1

Η δική του Μπαρτσελόνα δεν ήταν απλά πρωταθλήτρια. Ήταν μια ομάδα που τα κατάφερε με τον δικό της τρόπο, με τον τρόπο που αρμόζει στο τεράστιο κλαμπ από την Καταλονία. Έφτιαξε σχολή ποδοσφαίρου και έβαλε τη σφραγίδα της σε ένα στιλ που το Καμπ Νόου λατρεύει να παρακολουθεί. Μια κληρονομιά, θαρρείς, από τον Γιόχαν Κρόιφ στον Πεπ Γκουαρδιόλα. Κι από αυτόν στον Τσάβι.

Όταν το «κομπιούτερ» που είχε στη μεσαια γραμμή η Μπαρτσελόνα τα πρόσφατα χρόνια της δόξας ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει την τεχνική της ηγεσία, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αμφισβήτησαν την επιλογή. Στα 42 του χρόνια, ο πιστός μαθητής του Πεπ Γκουαρδιόλα είχε προπονητική εμπειρία μόνο από την Αλ Σάαντ του Κατάρ. Η αλήθεια είναι πως μέσω τοποθετήσεων και αναλύσεών του είχε διαφανεί η προπονητική του προσέγγιση. «Οι ομάδες μου πρέπει να έχουν την μπάλα. Όχι απλά για να την έχουν, αλλά για να δημιουργούν, να κάνουν επιθέσεις, να κυνηγούν το γκολ. Υποφέρω όταν δεν έχουμε την μπάλα, το ίδιο ένιωθα και ως ποδοσφαιριστής», έλεγε χαρακτηριστικά, δοκιμάζοντας στο Κατάρ συστήματα, τακτικές και προσαρμοστικότητα. Θα μπορούσε, όμως, να εφαρμόσει τη φιλοσοφία του στην Μπαρτσελόνα των πολλών οικονομικών και αγωνιστικών προβλημάτων, στον γίγαντα με την πληγωμένη υπερηφάνεια;

Το clasico απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήταν ματς τίτλου. Οι Μαδριλένοι έχουν ξεφύγει στη βαθμολογία, συνεχίζουν στο Champions League, είχαν το βαρύ πυροβολικό τους, τον Καρίμ Μπενζεμά, λαβωμένο και μοιραία δεν είχαν την κατάλληλη ψυχοπνευματική προετοιμασία για το ματς. Ένα ντέρμπι ωστόσο είναι πολλά περισσότερα από τρεις βαθμούς. Κι αυτό ο Τσάβι το ήξερε καλά. Η τελευταία νίκη της ομάδας του απέναντι στη Ρεάλ ήταν τον Μάρτιο του 2019, όταν προπονητής ήταν ακόμα ο Ερνέστο Βαλβέρδε και αρχηγός ο Λιονέλ Μέσι. Από τότε, ακολούθησε μια ισοπαλία χωρίς τέρματα και 5 νίκες των Μαδριλένων. Η ήττα είχε γίνει συνήθεια.

Το πρώτο clasico του προπονητή Τσάβι ήταν τον Ιανουάριο, στον ημιτελικό του του Super Copa. Η Μπάρτσα έχασε 3-2 στην παράταση. Βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ και επέστρεψε. Ήταν ξανά ανταγωνιστική. Είχαμε ξανά clasico. Πριν το μεγάλο ματς, ο Τσάβι ρωτήθηκε αν οι παίκτες του έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας και αισθάνονται φόβο για τον μεγάλο αντίπαλο από την πρωτεύουσα. Χωρίς να αναφερθεί στους προκατόχους του, ο Καταλανός χαρακτήρισε το παιχνίδι ως «μια σπουδαία ευκαιρία για να αλλάξουμε την αφήγηση. Μια νίκη θα υποστηρίξει όλα όσα κάνουμε».

Ο ίδιος ήταν το 2009 μέλος της ομάδας που σκόρπισε με 6-2 τους Μερένγκες, μοιράζοντας μάλιστα και 4 ασίστ. Δήλωνε πως το 2022 δεν μπορεί κανείς να περιμένει τέτοια σκορ. Κι όμως, οι παίκτες του ήταν εκεί για να τον διαψεύσουν. Μπολιασμένοι από τις αρχές του και με την τακτική του να κάνει τη διαφορά, κατάφεραν να φύγουν από το Μπερναμπέου με το εκκωφαντικό 4-0. Oι παίκτες του χόρευαν στο χορτάρι και το σκορ θα μπορούσε να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος ο Πικέ προωθήθηκε από την άμυνα, αναζητώντας το πέμπτο γκολ για τον περίφημο πανηγυρισμό της «μανίτα». «Είμαι χαρούμενος, περισσότερο για τους οπαδούς της Μπάρτσα, καθώς είμαι ένας από αυτούς. Νομίζω ότι αυτή η νίκη μπορεί να αλλάξει τη δυναμική στο παρόν και στο μέλλον. Αυτός είναι ο δρόμος και ο τρόπος παιχνιδιού. Είμαι νέος και το 4-0 μου δίνει πολλή δύναμη. Ωστόσο, δεν κατακτήσαμε κάποιον τίτλο, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», είπε ο προπονητής του θριάμβου μετά τη λήξη.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ρεάλ θα κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα. Είναι πιθανόν να κάνει και πορεία στο Champions League, από όπου η Μπάρτσα αποκλείστηκε πρόωρα. Η ομάδα του Τσάβι όμως έχει επιστρέψει. Οι σερί νίκες, με κερασάκι αυτή του clasico, την έχουν φέρει ξανά στις θέσεις που οδηγούν στο Champions League της επόμενης χρονιάς κι αυτός είναι ο ρεαλιστικός βαθμολογικός στόχος. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα για διάκριση στο Europa League, για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή της. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι πετυχαίνει όλα αυτά κρατώντας αναλλοίωτο το DNA της Μπάρτσα, το οποίο βρίσκεται και στον Τσάβι.

Κατοχή, γρήγορη κυκλοφορία, πίεση ψηλά, άμεση επανάκτηση, σωστή αξιολόγηση του χώρου και του χρόνου. Και η ομάδα έχει τη σφραγίδα του νέου προπονητή, ο οποίος εφαρμόζει την τακτική του, μοιράζει ρόλους που ταιριάζουν σε αυτούς και έχει αναπτύξει μια εντελώς διαφορετική διαχείριση ως προς τον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Έχει καταφέρει να βγάλει άμεσα τον καλύτερο εαυτό του Ομπαμεγιάνγκ, να κρατήσει συγκεντρωμένο τον Ντεμπελέ, να αποδείξει γιατί επέμενε τόσο στον Φεράν Τόρεθ. Παράλληλα, χάρισε στο τέλος το βάπτισμα του πυρός σε ντέρμπι στις μεγάλες ελπίδες που ακολουθούν, τον Γκάβι και τον Νίκο Γκονσάλες, καθώς και τον «βετεράνο» Ντάνι Άλβες, που επαιξε το 400ο του ματς με την μπλαουγράνα φανέλα. Η αρμονική συνύπαρξη του παρελθόντος με το μέλλον.

Το tweet του Πικέ ήταν χαρακτηριστικό. Έγραψε απλά: «Επιστρέψαμε». Αυτό είναι το αίσθημα που κυριαρχεί και η μεγαλύτερη νίκη του Τσάβι. Κατάφερε να διώξει τον φόβο, να επαναφέρει στην Μπαρτσελόνα τη νοοτροπία ότι μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο, παίζοντας το «δικό της» ποδόσφαιρο. Και η νίκη αυτή θα τον βοηθήσει να επενδύσει ακόμα περισσότερο στο οικοδόμημά του, να βρει επιπλέον στήριξη από τον οργανισμό και να κρατήσει τους παίκτες με το μαχαίρι στα δόντια…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ