«Η κυβέρνηση μεροληπτεί υπέρ των μεγάλων περιουσιών»

Στο φορολογικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας ασκεί κριτική η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι με τη μη αποδοχή των τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ για δικαιότερη κατανομή, αυτοί που βγαίνουν εμφανώς ωφελημένοι είναι οι μεγάλες περιουσίες

«Το φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης επιφέρει μικρές αλλαγές σε ήδη ψηφισμένες διατάξεις. Μέσω του σχεδιασμού μας είχαμε βρει το δημοσιονομικό χώρο για μόνιμα μέτρα. Όταν σήμερα λέει η Κυβέρνηση, ότι βρίσκει τον δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει στα μέτρα που συζητήσαμε, αποδέχεται εμμέσως, ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πλέον σταθερή.» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι «οι παρεμβάσεις ακολουθούν αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αποσκοπούσαν στην ανακούφιση της χαμηλής και μεσαίας τάξης». Επέκρινε, ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντικατέστησε τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, επιφέροντας μικρότερη μείωση μεσοσταθμικά όμως από το συνολικό μας, διετές πλάνο, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν απάντησε αν η μείωση είναι μόνο για φέτος, όπως αυτό συνάγεται από τον νόμο.

«Η νέα ρύθμιση διευρύνει την κατηγορία των δικαιούχων της μείωσης σε υψηλές περιουσίες εώς και άνω του 1εκ Ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου, η Κυβέρνηση επιλέγει να το δώσει στο 3,5% των πολιτών με μεγάλη περιουσία. Αντιμετωπίζει μία περιουσία αξίας 80χιλ. ευρώ με ποσοστιαία μείωση 20%, και ακριβώς το ίδιο μία περιουσία 1εκ. Ευρώ.» είπε χαρακτηριστικά η κα Παπανάτσιου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κατάθεση δύο τροπολογιών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, όπως σημειώνει «αντιπροτείναμε να περιοριστεί η μείωση στις 500χιλ ευρώ αξία και να δοθεί αυτό το ποσό στις μικρές και μεσαίες περιουσίες που το έχουν πραγματικά ανάγκη – στο 40% για 60χιλ, 30% εως 100χιλ, 25% έως 150χιλ, 20% έως 350χιλ και 10% έως 500χιλ.».

Η δεύτερη τροπολογία, όπως είπε, με μικρό δημοσιονομικό κόστος, βρισκόταν στο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη χρονιά, η οποία αφορά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για μόνιμους κατοίκους σε νησιά κάτω των χιλίων κατοίκων. Μετά την κίνηση της κυβέρνησης να μην αποδεχθεί καμία από τις δύο τροπολογίες, η κα Παπανάτσιου θέτει τα εξής ερωτήματα:

«Έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μείωσης φόρου οι 14.000 πολίτες άνω του 1εκ ευρώ περιουσία, από τους 270 μόνιμους κατοίκους στον Άγιο Ευστράτιο, εκ των οποίων οι 169  έχουν εισοδήματα έως 20χιλ; Ή έχουν λιγότερη ανάγκη μείωσης οι 458 μόνιμοι κάτοικοι στα Ψαρά, εκ των οποίων οι 299 έχουν εισοδήματα έως 20χιλ ευρώ;»

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «καταθέσαμε στοιχεία για τους φόρους ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ που αργότερα αντικατέστησε ο ΕΝΦΙΑ, θυμίζοντας στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταικούρα που την κρίσιμη περίοδο επιβολής αυτών των φόρων υπηρετούσε ως αρμόδιος Υπουργός στο ΓΛΚ, τις βεβαιώσεις των εν λόγω φόρων. Για τους ΕΕΤΑ/ΕΤΗΔΕ την περίοδο 2011-2014, η βεβαίωση έφτανε στα 7,1 δις, ενώ αργότερα, για το 2014 η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ έφτασε τα 3,7 δις. Επιπρόσθετα καταθέσαμε στοιχεία σχετικά με τα όσα ακούστηκαν για τα ληξιπρόθεσμα, τα οποία παραλάβαμε στα 76 δις €.»

Η κα Παπανάτσιου υπενθύμισε ότι «είχαμε εκφράσει τη μεγάλη μας διαφωνία για την ένταξη στη ρύθμιση με βάση την οφειλή του 1εκ ευρώ. Αυτό δημιουργεί διακριτική μεταχείριση νομικών προσώπων με βάση την οφειλή τους και όχι με βάση αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα, όπως ο κύκλος εργασιών τους.»

Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι «προσποιείται πως δεν θυμάται ότι το πολύ μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών, μαζί με τις αλόγιστες περικοπές δαπανών σε μισθούς και συντάξεις έγινε την περίοδο 2010-2014» ενώ σχετικά με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, τόνισε ότι κάτι τέτοιο «δεν της δίνει συγχωροχάρτι για τις προηγούμενες πολιτικές της, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία». 

Τέλος, επεσήμανε ότι «εμείς θα βρισκόμαστε εδώ, όχι για στείρα κριτική, αλλά για να ασκούμε εποικοδομητική κριτική».

Θρίλερ με τον θάνατο 44χρονου στο Μενίδι – «Αποκλείεται να αυτοκτόνησε, δεχόταν πολύ πόλεμο στη δουλειά» (video)

Θρίλερ με τον θάνατο 44χρονου στο Μενίδι – «Αποκλείεται να αυτοκτόνησε, δεχόταν πολύ πόλεμο στη δουλειά» (video)

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση θανάτου του 44χρονου στο Μενίδι

Ελληνικό: Μαθητές Γυμνασίου διακινούσαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες συμμαθήτριάς τους

Ελληνικό: Μαθητές Γυμνασίου διακινούσαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες συμμαθήτριάς τους

Το κορίτσι δεν άφησε καθόλου χρόνο να περάσει και απευθύνθηκε αμέσως στη Διευθύντρια του σχολείου.

Γλυπτά Παρθενώνα: Η κρυφή ατζέντα, οι «κόκκινες» γραμμές και το αδιέξοδο Μητσοτάκη

Γλυπτά Παρθενώνα: Η κρυφή ατζέντα, οι «κόκκινες» γραμμές και το αδιέξοδο Μητσοτάκη

Το χρονικό του αδιεξόδου μετά το αποικιοκρατικής αντίληψης «άδειασμα» από τον Ρίσι Σούνακ ήταν αποτέλεσμα…

Συγκίνηση στο ΑΠΘ: Η τελετή απονομής πτυχίου στις αδικοχαμένες φοιτήτριες των Τεμπών

Συγκίνηση στο ΑΠΘ: Η τελετή απονομής πτυχίου στις αδικοχαμένες φοιτήτριες των Τεμπών

Οι οικογένειες της Εριέττας Μόλχου και της Ελπίδας Χούπα παρέλαβαν τα πτυχία των αδικοχαμένων φοιτητριών…