Η Κομισιόν καλεί τα κράτη – μέλη να βοηθήσουν Ελλάδα και Ιταλία με τους πρόσφυγες

Να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί ώστε να ανακουφιστούν η Ελλάδα κι η Ιταλία όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων,…

asylum seekers

Να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί ώστε να ανακουφιστούν η Ελλάδα κι η Ιταλία όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, καλεί τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεδομένης της απροθυμίας πολλών κρατών να φιλοξενήσουν άτομα που αιτούνται άσυλο στα εδάφη τους, η οριστική λήψη απόφασης ενδέχεται να αναβληθεί. Οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» θα συνεδριάσουν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στο Λουξεμβούργο και, εάν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αυτή τη σύνοδο, υπάρχει πιθανότητα να αναβληθεί για πολλούς μήνες, ενδεχομένως μέχρι τον Σεπτέμβριο, η εφαρμογή της πρότασης που προβλέπει την υποδοχή 40.000 μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες αυτές, μια εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, είναι αποφασισμένος να απαιτήσει δεσμεύσεις από τις χώρες-μέλη. «Δεν αρκεί να θρηνούμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και να κάνουμε εκκλήσεις για ανάληψη δράσης», είπε η Νατάσα Μπερτό, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ.

«Θέσαμε στο τραπέζι μια φιλόδοξη πρόταση που αφορά έναν μηχανισμό επανεγκατάστασης. Ξέραμε ότι η πρόταση δεν θα κέρδιζε βραβείο δημοτικότητας, αλλά πραγματικά αναμένουμε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV