Newsroom

Newsroom

Η κατανομή των "κόκκινων δανείων" στις τράπεζες

Ξεπερνούν το όριο των 70 δισ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια, με τα τραπεζικά επιτελεία να προβλέπουν περαιτέρω αύξησή τους το…

euro 2

Ξεπερνούν το όριο των 70 δισ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια, με τα τραπεζικά επιτελεία να προβλέπουν περαιτέρω αύξησή τους το 2014. Με το θετικό σενάριο, βάσει επιβραδυνόμενου ρυθμού επιβάρυνσης των νέων «κόκκινων δανείων», θα φτάσουν τα 76 δισ. ευρώ και ώς τα 84 δισ. ευρώ με το χειρότερο σενάριο.
Πρακτικά τα δάνεια σε 3μηνη και πλέον καθυστέρηση ξεπερνούν πλέον τα 70 δισ. ευρώ. Ποσόν υπερδιπλάσιο από τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ποσοστό φτάνει το 22,9% στη στεγαστική πίστη, το 42,4% στην καταναλωτική και στο 27,5% στα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες (με άνοιγμα 1,2 τρισ. ευρώ σε «κόκκινα δάνεια») προχωρούν σε πωλήσεις μέρους αυτών των δανείων σε διάφορα funds, προκειμένου να μειώσουν το ενεργητικό τους. Ερευνα υπολόγισε ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2013 πωλήθηκαν δάνεια 43 δισ. ευρώ.

Στην ελληνική αγορά το… φαινόμενο είναι ακόμη σε ελεγχόμενο σημείο, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών (με τη σύμφωνη γνώμη της Τραπέζης της Ελλάδος) προτιμούν να έρχονται σε διαπραγμάτευση με τους δανειολήπτες παρά να «πωλούν» μερίδια χαρτοφυλακίων «κόκκινων δανείων» σε ευτελείς τιμές. Κυρίως η Citibank είναι γνωστό ότι έχει ήδη πουλήσει σε χαμηλή τιμή «κόκκινα δάνεια» και άλλων κατηγοριών. Τη «νύφη» πληρώνουν οι οφειλέτες, για τους οποίους παύει να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας, και βρίσκονται κυριολεκτικά στα νύχια των «κορακιών» της διεθνούς κερδοσκοπίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ (Σεπτεμβρίου) τα προβληματικά δάνεια στη χώρα διαμορφώνονται στα 70 δισ. ή στο 32% των χορηγήσεων. Τα δάνεια περιορίζονται, καθώς οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα, όμως οι αποπληρωμές των υφιστάμενων επιδρούν στα συνολικά υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να μειώνονται σταδιακά. Ομως ακόμη πιο εκρηκτικό πρόβλημα συνιστά ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η μεγάλη αύξησή τους σε Alpha και Πειραιώς αποδίδεται κατά βάση στις εξαγορές τραπεζών που πραγματοποίησαν.

Ηδη από τα 72,4 δισ. ευρώ (στεγαστικά), τα περίπου 17-17,5 δισ. ευρώ λογίζονται ως «μη εξυπηρετούμενα» (ποσοστό σχεδόν 25%), ενώ από τα 29,1 δισ. ευρώ (καταναλωτικά), ποσοστό 42,3%, δηλαδή περίπου 12,3 δισ. ευρώ, έχουν περάσει στο «κόκκινο». Συνολικά 29,8 δισ. ευρώ (στεγαστικά και καταναλωτικά), με τα επιχειρηματικά «κόκκινα» να διαμορφώνονται στα 40-40,5 δισ. ευρώ.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…