ΧΑ

Χρήστος Αβραμίδης

«Η Κανονικοποιήση του Ακροδεξιού Λόγου στην Ελλάδα»: Συνέντευξη με τους επιμελητές του βιβλίου (vid)

Έχουμε ξεμπλέξει με την Ακροδεξιά; Μια αρνητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι σχεδόν αυτονόητη, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για το φάσμα ερωτημάτων που γεννιούνται μετά από αυτήν την απάντηση όταν κανείς καλείται να απαντήσει στο γιατί.

biblio eksof 1024x576 1

Η μελέτη που επιμελείται ο Γιώργος Σουβλής και η Ρόζα Βασιλάκη, καταφέρνει να ψηλαφίσει απαντήσεις σε πολλά διαφορετικά επίπεδα της κοινωνίας και της πολιτικής. Τα ιδεολογικά μοτίβα στα οποία στηρίχθηκε η Χρυσή Αυγή παραμένουν ενεργά και μάλιστα σε κάποιους θεσμούς ίσως ακόμα και κυρίαρχα.  Τον πρόλογο υπογράφει ο Αριστοτέλης Καλλής, ο οποίος έχει τίτλο «Η κοινοτοπία των άκρων και η «κανονικότητα» της Χρυσής Αυγής».

Το πρώτο κεφάλαιο αφορά το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα της «δεξιοποίησης των έμφυλων πολιτικών ταυτότητας», με αναφορά στον Ομοεθνικισμό και τον φεμοεθνικισμό στην Ελλάδα. Υπογράφεται από τις ερευνήτριες Έλλη Βουγιούκα , Ανδρομάχη Κουτσουλέντη, Άννα Μπιρμπιλοπούλου, Ηρώ Τσαρμποπούλου-Φωκιανού και Έλια Ψαρά.

Το δεύτερο κεφάλαιο μελετάει τον ρόλο των ΜΜΕ στην Ελλάδα, έχει τίτλο «Συμβατικά ΜΜΕ και αντισυμβατικοί λόγοι: ηθικός πανικός και κανονικοποίηση της ακροδεξιάς ρητορικής» και υπογράφεται από τις Κατερίνα Δουρακέλλη & Νατάσα Μπραέσα.

Το τρίτο κεφάλαιο μελετά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο τίτλος του είναι «Χωρίς στρατό δεν υπάρχει πατρίδα»: η ακροδεξιά ρητορική στις Ένοπλες Δυνάμεις και υπογράφεται από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την Ηρώ Τσαρμποπούλου-Φωκιανού.

Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται η «ακροδεξιά ρητορική και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας», με συγγραφείς τους Νίκο Αντωνάκο, Στέφανο Λιακάκο, Μόνικα Ναμία, και Βασίλη Νικητάκη. Το επίμετρο της μελέτης υπογράφει ο Δημήτρης Χριστόπουλος με τίτλο «Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι έχει αρχίσει να του μοιάζει». Επίσης στην έκδοση συμπεριλαμβάνεται και το παράρτημα με τίτλο «Μετά τη Χρυσή Αυγή: η διείσδυση και οι μεταμορφώσεις του ακροδεξιού τρόπου σκέψης» το οποίο υπογράφεται απ’τους επιμελητές μαζί με τον Τρύφωνα Λεμοντζόγλου.

Ο αναγνώστης μπορεί να προμηθευτεί την μελέτη δωρεάν μέσα από το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, πατώντας εδώ.

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας