Η φενάκη της ισοτιμίας

«Εγώ δεν πιστεύω πως ο λαός είναι σοφός», απεφάνθη προ ημερών σε τηλεεμφάνισή του ένας άκρως ναρκισσευόμενος μνηστήρας της ψήφου μας, ο οποίος, εδώ που τα λέμε, για να ελπίζει ότι θα δει φως, θα πρέπει να αληθεύει ο ισχυρισμός του. 

balance 2108024 1920

Μόνο ένας μη σοφός λαός, μόνο ένα κοινωνικό σύνολο που έχει χάσει εντελώς τη στοιχειώδη κριτική ικανότητά του, θα επέλεγε τη σνομπ εξοχότητά του για εκπρόσωπό του στη Βουλή.

Οχι. Ο λαός δεν είναι σοφός. Αλλά ούτε νήπιος είναι. Δεν είναι άγιος. Ούτε αγύρτης. Δεν είναι πονηρός. Αλλά ούτε και αποκλειστικά αγαθός. Δεν είναι, δηλαδή, μονάχα το ένα ή μονάχα το άλλο. Αν ένα και μοναδικό άτομο προλαβαίνει να πέσει σε δέκα αντιφάσεις στη διάρκεια μιας εβδομάδας, κι αν και στο πιο μικρό χωριό βλέπουμε όλη την ανθρώπινη ποικιλία, εύκολα φανταζόμαστε πόσοι άνεμοι –και μάλιστα αντίθετοι– πνέουν στο τεράστιο κοινωνικό πέλαγος. Ωστε η αποθέωση ή η αυτάδελφή της η δαιμονοποίηση είναι ο τελευταίος τρόπος για να κατανοήσουμε τι θα μπορούσε να είναι ο λαός, μια έννοια έτσι κι αλλιώς δύστροπη, που αντιστέκεται σθεναρά, χρόνια τώρα, στις εύκολες ερμηνείες και ταξινομήσεις. Γιατί ενιαία συμπεριφορά δεν αποκτά ο λαός ούτε καν στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του. Ας θυμηθούμε την Επανάσταση του 1821 ή την Αντίσταση του 1940. Ούτε στον πρώτο συγκλονισμό ούτε στον δεύτερο είχαν λείψει οι φιλοτομαριστές και οι μηδίζοντες.

Για την κομματική λογική, βέβαια, που συνηθίζει να απαντά στα ερωτήματά της πριν καν τα θέσει, τα πράγματα είναι απλά: Ο καλός λαός, ο σοφός και άξιος και αδικημένος, είναι αποκλειστικά εκείνο το  κομμάτι του (μπορεί 2%, μπορεί 12%, μπορεί 30% ή και παραπάνω) που μας ψηφίζει, στρατεύεται μαζί μας, μας νιώθει και μας συγχωρεί,  υπηρετεί την εξουσία μας. Το υπόλοιπο τμήμα, ακόμα κι αν είναι το πολύ μεγαλύτερο; Μα το αποτελούν οι αστόχαστοι, οι αμνήμονες, οι αχάριστοι, οι εξαπατημένοι, ίσως και οι εξαγορασμένοι. Θέλει και ρώτημα;

Ενα δεύτερο ζήτημα που φυτρώνει πάντα στο εκλογικό έδαφος αφορά την ισότητα της ψήφου. Α, είναι πολλοί αυτοί που δεν την αντέχουν, αλλά ο «πολιτικός πολιτισμός» τους δεν τους επιτρέπει να το φωνάξουν στεντορείως. «Μα είναι δυνατόν εγώ και η γιαγιούλα το ίδιο βάρος, εγώ κι ο βλάχος στο βουνό;». Είναι. Και δυνατόν και πρέπον. Δημοκρατία εξακολουθούμε να το αποκαλούμε το πολίτευμά μας. Ας είναι τουλάχιστον ισότιμες οι ψήφοι μας. Και ας ξέρουμε πως είναι φενακιστική αυτή η ισοτιμία, με ισχύ ενός εικοσιτετραώρου.

Πηγή: Καθημερινή 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ