Newsroom

Newsroom

Η Ευρώπη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: συλλήψεις σε Αγγλία-Γερμανία, ο στρατός στους δρόμους του Παρισιού (δείτε φώτος)

Ένας Γάλλος υπήκοος συνελήφθη σήμερα Σάββατο στο αεροδρόμιο «Γκάτγουικ» του Λονδίνου καθώς στην κατοχή του βρέθηκε ένα όπλο, όπως ανακοίνωσε…

parissi 2

Ένας Γάλλος υπήκοος συνελήφθη σήμερα Σάββατο στο αεροδρόμιο «Γκάτγουικ» του Λονδίνου καθώς στην κατοχή του βρέθηκε ένα όπλο, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Ο άνδρας, ηλικίας 41 χρόνων, κατάγεται από το Βαντόμ, διευκρίνισε η αστυνομία η οποία εξετάζει “την κατάσταση της λειτουργίας του όπλου”.

Σημειώνεται πως ο τερματικός σταθμός του Γκάτγουικ που είχε κλείσει νωρίτερα επειδή εντοπίστηκε ένα “ύποπτο” αντικείμενο, ερευνήθηκε από αστυνομικούς και ξαναλειτουργεί κανονικά. Ένας άνδρας συνελήφθη, εξάλλου, καθώς η συμπεριφορά του θεωρήθηκε ύποπτη.

Οι βρετανικές αρχές ενίσχυσαν σήμερα Σάββατο τα μέτρα ασφαλείας “για προληπτικούς λόγους” και οι Βρετανοί συνοριοφύλακες συνεργάζονται με τους Γάλλους συναδέλφους τους, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Βρετανούς πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Νωρίτερα, ο κ. Κάμερον συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της κυβέρνησής του και “οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα σχέδιά μας” προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους επιθέσεις ενόπλων, όπως εκείνες που έγιναν στο Μουμπάι της Ινδίας το 2008.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε σήμερα να μην γίνεται οποιαδήποτε “εσπευσμένη σύνδεση” ανάμεσα στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

“Θα ήθελα να ζητήσω να μην γίνεται καμιά εσπευσμένη σύνδεση με τη συζήτηση για τους πρόσφυγες”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός υποστήριξε επιπλέον πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί καμιά σχέση ανάμεσα στις επιθέσεις στο Παρίσι και τη σύλληψη ενός υπόπτου την περασμένη εβδομάδα στη Βαυαρία.

“Υπάρχει μια σχέση με τη Γαλλία, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει μια σχέση με τις επιθέσεις” οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή στο Παρίσι, δήλωσε ο υπουργός στη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “μια διεύθυνση στο Παρίσι” βρέθηκε στα πράγματα του υπόπτου, που συνελήφθη στο Ρόζενχαϊμ της Βαυαρίας.

Έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί “αν και με ποιόν τρόπο μπορεί να υφίσταται κάποια σχέση” με τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, επίσης, Χορστ Ζέεχοφερ είχε δηλώσει νωρίτερα πως υπάρχουν “βάσιμες ενδείξεις” για τη σχέση ανάμεσα στον ύποπτο και τις επιθέσεις αυτές.

Η δικαστική αστυνομία είχε επιβεβαιώσει προηγουμένως στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σύλληψη ενός υπόπτου στις 5 Νοεμβρίου στη Βαυαρία στη διάρκεια ελέγχου στον αυτοκινητόδρομο A9, ο οποίος έκρυβε στο αυτοκίνητό του οκτώ τουφέκια Καλάσνικοφ, δύο χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, ένα περίστροφο και 200 γραμμάρια TNT.

Παραλλήλως, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες γαλλικά στρατεύματα βρίσκονται στο κέντρο του Παρισιού.

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες στρατιώτες, και στρατιωτικά οχήματα περιπολούν στη γαλλική πρωτεύουσα, η οποία έχει κυριολεκτικά αδειάσει από τους κατοίκους της.

Άλλοι 500 στρατιώτες προστέθηκαν σήμερα Σάββατο στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας οι οποίοι κάνουν περιπολίες με βαρύ οπλισμό, φυλάσσουν δημόσια κτίρια και περπατούν στο δρόμο.

στρατός

stratos-2

stratos

stratos-1

 

 

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…