Η επικίνδυνη γκάφα του Κυριάκου και η αλήθεια για το περιβόητο έγγραφο των Wikileaks

Αίσθηση προκαλεί το νέο σοβαρό ατόπημα στο οποίο προέβη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με επίσημη δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλέστηκε δήθεν αποκάλυψη των Wikileaks - την οποία το επιτελείο του δεν μπήκε καν στον κόπο να διερευνήσει για το αν πρόκειται για ψευδή είδηση - επαναφέροντας την ακροδεξιά ρητορική στην οποία αρέσκεται ο ίδιος και οι αντιπρόεδροί του.

5b4f4c591dc52490488b456a

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στην απέλπιδα προσπάθειά του να αλλάξει την ατζέντα μετά τις αποκαλύψεις του Documento οι οποίες συνδέουν τον ανιψιό και σύμβουλό του με το σκάνδαλο της Energa και τον Αριστείδη Φλώρο, δεν δίστασε να παραπληροφορήσει τον ελληνικό λαό ακόμα και για κρίσιμα θέματα όπως οι σχέσεις με την πΓΔΜ.

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους «Μακεδόνες» που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.».

Τα παραπάνω, ανήκουν στην επίσημη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα γύρω από τις δήθεν αποκαλύψεις που επικαλείται;  To έγγραφο το οποίο επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς και δεν είναι διαρροή του 2018 αλλά για να αναζητήσει κάποιος το πότε δημιουργήθηκε θα πρέπει να ανατρέξει ακριβώς μια δεκαετία πίσω. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ προς την πΓΔΜ τον Ιούλιο το 2008 και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το 2011. Από το έγγραφο φαίνεται ότι η γειτονική χώρα δεχόταν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και ζητούσε την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας. Όχι όμως erga omnes όπως τελικώς συμφωνήθηκε αλλά μόνο για τις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα και όποια άλλη χώρα επιθυμούσε και για τους διεθνείς οργανισμούς. Αυτό που με άλλα λόγια ήθελε η τότε κυβέρνηση της πΓΔΜ ήταν να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία» η ίδια και όποια άλλη χώρα επιθυμεί να την αναγνωρίζει με αυτό. Γίνεται αντιληπτό πως αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε συμφωνία.

Τα ζητήματα επομένως που εγείρονται πέραν της διασποράς fake news από πλευράς ΝΔ, έχουν να κάνουν πρώτον με το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλείται έγγραφο του 2008, το οποίο είναι γνωστό από το 2011 ως αποκάλυψη του 2018 και επιπλέον στο κείμενο των Wikileaks γίνεται λόγος απλώς για διπλή ονομασία κι όχι για erga omnes, κάτι το οποίο ισχύει στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακολούθησε σκληρή απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά

«Είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτή την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία.

Η οποία μάλιστα, μέσα στη βιασύνη της, παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί.

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σκοπιανός.

Στην πραγματικότητα, ο κύριος Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία» την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το «Μακεδονία».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι.

Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή.

Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι.

Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία.

Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…