Η επίφαση αντικειμενικότητας των καναλιών: Πρώτο θέμα η Λοΐζου, καμία αναφορά στη Μοροπούλου

Μυρσίνη Λοΐζου, Τόνια Μοροπούλου. Δύο υποθέσεις παρόμοιες, δύο ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα.

Η πρώτη ανακοινώθηκε ως υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες μέρες μετά, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα αποκάλυψε την υπόθεση με τη σύνταξη της μητέρας της. Αμέσως έγινες ο κακός χαμός. Η είδηση έγινε θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και όχι μόνο. Για μέρες οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι ασχολιόντουσαν με την υπόθεση Λοΐζου και δικαίως θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς όντως επρόκειτο για ένα ζήτημα το οποίο ξεσήκωνε το λαϊκό αίσθημα περί δικαίου. Τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν. Η κριτική προς την κυβέρνηση επίσης. Τα στελέχη της ΝΔ ζήτησαν αμέσως την κεφαλή της κας Λοΐζου επί πινάκι. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να επιρρίπτουν ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν «παγωμένα». Μια ολόκληρη κυβέρνηση έφτασε να απολογείται για την κυρία Λοΐζου, η οποία τελικά οδηγήθηκε σε παραίτηση από τον πρωθυπουργό.

Στην περίπτωση της κας Μοροπούλου, τα κανάλια επέδειξαν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Η είδηση δεν έπαιξε καν στα δελτία ειδήσεων. Μόνο αν δεν κάνω λάθος το One του Βαγγέλη Μαρινάκη, αναφέρθηκε κάποια στιγμή στην υπόθεση και αυτό αναφορικά με την παραίτηση της κας Λοΐζου. Οι ίδιοι λαλίστατοι δημοσιογράφοι στο θέμα της κας Λοΐζου, εποίησαν τη νήσσαν για την υπόθεση Μοροπούλου. Όχι μόνο δεν άσκησαν κριτική με τον ίδιο τρόπο που άσκησαν στην περίπτωση Λοΐζου, αλλά δεν την έπαιξαν καν ως είδηση. Παρά μόνο την επόμενη μέρα της παραίτησης της. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το θέμα για αυτούς ήταν ανύπαρκτο.

Η υποτιθέμενη αντικειμενικότητα

Δύο μέρα και δύο σταθμά για την υποτιθέμενη αντικειμενική ενημέρωση των καναλιών. Μία ενημέρωση η οποία εγκυμονεί ζητήματα για την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας και των ΜΜΕ. Το πρόβλημα για την αξιοπιστία του κλάδου δεν είναι το κάθε ΜΜΕ που εμφανίζεται κι έχει μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή. Για να το πιο απλά όλοι για παράδειγμα γνωρίζουν ότι η εφημερίδα Δημοκρατία απευθύνεται σε δεξιό κοινό, όπως και ο Ελεύθερος Τύπος, το Documento και η Εφ.Συν σε κεντροαριστερό, κτλ κτλ.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως με τα κανάλια. Για χρόνια οι τηλεοπτικοί αστέρες και τα στελέχη των καναλιών «σερβίρουν» στον έλληνα τηλεθεατή μία υποτιθέμενη αντικειμενικότητα η οποία όμως δεν ισχύει. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για επίφαση αντικειμενικότητας η οποία υποσκάπτεται από τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας τους. Και η περίπτωση Μοροπούλου το αποδεικνύει με τον πλέον παραδειγματικό τρόπο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ για Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Ο Δημητριάδης άδειασε Μητσοτάκη και ακύρωσε όλες τις δικαιολογίες του

Επιτροπή Θεσμών

ΣΥΡΙΖΑ για Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Ο Δημητριάδης άδειασε Μητσοτάκη και ακύρωσε όλες τις δικαιολογίες του

Ξεκάθαρες απαντήσεις απαιτεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ισχυρισμό του Γρηγόρη Δημητριάδη…

Περπατούσε και πέθανε ξαφνικά – Έντρομοι οι περαστικοί με τον ξαφνικό θάνατο άνδρα στα Τρίκαλα

Περπατούσε και πέθανε ξαφνικά – Έντρομοι οι περαστικοί με τον ξαφνικό θάνατο άνδρα στα Τρίκαλα

Τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του 62χρονου στα Τρίκαλα αναμένεται να καταδείξει η νεκροψία…