ΤΑ

Τάσος Αποστολίδης

Η έκκληση «Μετανοείτε» αυτή τη φορά απευθύνεται στην Εκκλησία

Από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, πολλοί χλεύασαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Άλλοι επειδή δεν κατάλαβαν την κρισιμότητα της κατάστασης, άλλοι διότι διαπίστωσαν ότι τα μέτρα έχουν μεν λογική αλλά… είναι βλακωδώς επιλεκτικά.

4789472 2

Προσωπικά είμαι από αυτούς που επικροτώ τα μέτρα και μάλιστα θεωρώ ότι έπρεπε να είχαν ληφθεί, τα ίδια και πολύ αυστηρότερα, 15 μέρες πριν. Θεωρώ όμως μάλλον ανώφελο να σπεύδει κάποιος να κατηγορήσει την κυβέρνηση για την καθυστέρηση γιατί αυτό που συμβαίνει έπιασε απροετοίμαστο όλο τον πλανήτη.

Όταν μετέτρεπαν σε «βόμβα» το καρναβάλι

Η πρώτη κίνηση με την οποία ο πολύς κόσμος κατάλαβε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει ήταν η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Κι εκεί άρχισαν οι παραλογισμοί. Η αστυνομία περιφρούρησε τις πλατείες για να μην γίνουν παρελάσεις και μεγάλες συναθροίσεις κόσμου αλλά δεν είχε καμία εντολή για τους κλειστούς χώρους.

Έτσι έγιναν καρναβαλικές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, πολύ περισσότερων από το κανονικό. Εκατό άτομα σε χώρους που χωρούν πενήντα, απέδειξαν ότι το μέτρο της ματαίωσης των παρελάσεων -έτσι όπως εφαρμόστηκε- ήταν μάταιο. Ο συγχρωτισμός έγινε εγγύτερος, εντονότερος, μαζικότερος.

Ο διχασμός με «χριστιανόμετρο» & «πιστόμετρο»

Την ίδια ώρα που η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού αντιμετωπιζόταν μόνο σε επίπεδο καρναβαλιού, όποιος μιλούσε για το αυτονόητο, δηλαδή την ανάγκη να κλείσουν και χώροι συνάθροισης ανθρώπων των ευπαθών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι στις εκκλησίες, δεχόταν επιθέσεις από πιστούς που θέλησαν να κάνουν επίδειξη της πίστεως και της δήθεν προσήλωσης στη θρησκεία.

Με τη συνεπικούρηση και ανεύθυνων επιστημόνων, άρχισαν θεωρίες που ξεπερνούσαν κάθε κοινή λογική αλλά και υποτιμούσαν την επιστημονική κοινότητα. Κι ας έσπευσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος να ξεκαθαρίσει ότι η Εκκλησία σέβεται την Ιατρική και ότι “η πίστη είναι υπέρβαση και όχι κατάργηση της ανθρώπινης λογικής” (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Το «χριστιανόμετρο» και το «πιστόμετρο» στο facebook ήρθε να χωρίσει πάλι την Ελλάδα στα δύο. Φανατισμός, παραλογισμός, σκοταδισμός.

Οι σελίδες της ιστορίας της Εκκλησίας, δεν θα είχαν μελανά σημεία αν δεν υπήρχαν αυτοί που αφήνονται να αμαυρώνουν τον πραγματικό πνευματικό και κοινωνικό ρόλο της, με την μεγάλη επίδραση στην ιστορία και την παράδοση της χώρας.

Η Πολιτεία σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου

Όσο τα κρούσματα και οι νεκροί στη διπλανή μας Ιταλία εκτοξεύονταν, η ελληνική Πολιτεία άφησε το θέμα του τρόπου προστασίας να το λύσουν μεταξύ τους οι πολίτες, αφού πρώτα… αναμετρηθούν ποιος πιστεύει πιο πολύ.

Έκλεισαν σχολεία, καφετέριες, μαγαζιά, υπηρεσίες αλλά η κυβέρνηση δεν τολμάει όλες αυτές τις μέρες να επιβάλλει απαγόρευση συνάθροισης στην Εκκλησία. Τα κυβερνητικά στελέχη μπαίνουν σε μια διαδικασία αυτολογοκρισίας.

Ο διχασμός -για τα αυτονόητα- σε επίπεδο πολιτών συνεχίζεται. Κάποιοι βλακωδώς και χωρίς περίσκεψη προσεγγίζουν το θέμα ως σύγκρουση “Αριστεράς-Δεξιάς” ή “άθεων-πιστών”, όντες στην ουσία πιστοί σε μια γραμμή που δεν τους δόθηκε. Ένας συντηρητικός αυτοματισμός που δεν ελέγχεται.

Στην πραγματικότητα όμως, πολλοί πιστοί έχουν πάρει χαμπάρι ότι ο κορωνοϊός πίστη δεν κοιτά και δεν χαμπαριάζει από μεγάλα σταυροκοπήματα… Αλλά η κυβέρνηση εκεί. Διστάζει να πράξει το αυτονόητο.

Μέσα στο Σκότος, ευτυχώς υπήρξε Φως!

Μέσα στις ακραίες, σκοταδικές ή ανόητες απόψεις που δυστυχώς διαδόθηκαν, όπως αυτή με τα λίγα ml αγιασμού που μπορούν να μετατρέψουν δεκάδες λίτρα νερό σε αντισηπτικό και άλλες θεωρίες, που από μόνες τους συνιστούν αμαρτία, υπήρξε ΦΩΣ.

Το «φως» για το οποίο μιλάει η Αγία Γραφή. Η οποία επίσης μιλά για «σώμα και αίμα» αλλά δεν εξηγεί πουθενά ότι μεταλαβαίνουμε όλοι από το ίδιο κουτάλι, ακόμη και σε περίπτωση φονικής πανδημίας.

Αυτό επισημαίνουν οι «πεφωτισμένοι» κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που υπενθύμισαν εδώ και εβδομάδες ότι το Μέγα Μυστήριο της Θείας Μετάληψης ουδέποτε ματαιώθηκε αλλά ότι λήφθηκαν κατά καιρούς και ανά περιοχές μέτρα, όπως η χρήση διαφορετικών ποτηριών. Στην Ελλάδα. Τα τελευταία 100 χρόνια. Αμέτρητες φορές. Σε τοπικές εξάρσεις νόσων.

Ο μητροπολίτης που είπε επί λέξει «Μείνετε Σπίτι»

Μέσα στις φωτισμένες φωνές και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, που δεν περίμενε την Ιερά Σύνοδο αλλά επέλεξε να προστατέψει το «ποίμνιό» του. Ήταν ίσως ο πρώτος αξιωματούχος της Εκκλησίας που είπε ξεκάθαρα «ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ» και τόνισε ότι «χρειάζεται να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα που μας δίνονται από τους κρατικούς υπευθύνους και τους ειδικούς επιστήμονες».

Ο Άνθιμος (που πραγματικά αξίζει την προσφώνηση «Σεβασμιότατος» αφού τόλμησε να πάει κόντρα στον παραλογισμό που επικράτησε στους κόλπους της Εκκλησίας αλλά και της κυβέρνησης) υπενθύμισε κάτι που διδάσκει εδώ και αιώνες η Εκκλησία, ότι ο Θεός είναι παντού, ότι αυτός που πιστεύει μπορεί να προσευχηθεί όπου κι αν βρίσκεται.

«Μετατρέψτε τα σπίτια σας σε εκκλησίες», είπε και τόνισε «διόλου δεν θα διακοπεί η κοινωνία μας με το Χριστό».

«Γονατίστε, προσευχηθείτε και διαβάστε. Όσοι δείξουν αδιαφορία στην τήρηση αυτών των εντολών και κυκλοφορούν ανεύθυνα στους δρόμους και σε συναντήσεις, αυτοί θα βασανίσουν και θα σκοτώσουν ευπαθείς συνανθρώπους μας κι αυτό θα είναι τεράστιο βάρος στην ψυχή τους» είπε ο μητροπολίτης, την ίδια ώρα που οι «πολύ» πιστοί διασταύρωναν επιδεικτικά τα ξίφη τους στο facebook με συμπολίτες τους που υπεραμύνονταν της κοινής λογικής.    

Υπενθύμισε την 3η Εντολή

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης μίλησε ξεκάθαρα και είπε επί λέξει πως δεν χρειάζεται επίσκεψη στην εκκλησία. «Αυτό είναι το θέλημα του Θεού για το καλό όλων μας» είπε και απευθυνόμενος προφανώς στους φανατικούς, τους ζήτησε να μην αισθανθούν ενοχή για την αποχή τους από την εκκλησία.

«Προσέξτε! μην πει κανείς ‘’εγώ θα πάω και θα με προστατέψει ο Θεός’’! Δεν ‘’εκπειράζεται’’ ο Θεός, ούτε επιτρέπεται οι χριστιανοί, με την ασθενική  πίστη μας, να καυχώμαστε για τη δύναμη των μυστηρίων του Θεού» υπενθύμισε.

«Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω· ου γαρ μη καθαρίση Κύριος ο Θεός σου τον λαμβάνοντα το όνομα αυτού επί ματαίω» λέει το κείμενο που είναι γνωστό ως «Τρίτη Εντολή».

(Μην προφέρεις καταχρηστικά το όνομα του Κυρίου, του θεού σου. Ο Κύριος δεν θ’ αθωώσει κανέναν που προφέρει το όνομα του καταχρηστικά).

Κι αυτό ακριβώς υπενθύμισε ο μητροπολίτης Άνθιμος.

«Αυτή η μέριμνα, αποφυγής του συγχρωτισμού, δεν αφορά στην εγωϊστική προστασία του εαυτού μας, όχι! Λαμβάνεται εκτάκτως, ώστε να μην γίνουμε αιτία διασποράς του ιού και αφορμή να βασανιστούν ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, εγκυμονούσες γυναίκες, πολυ-ασθενείς και βαρειά εγχειρισμένοι συνάνθρωποί μας ή κάποιοι που έχουν λανθάνουσες αρρώστιες οι οποίες δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί» επισήμανε, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει ότι οι πιστοί μπορεί να γίνουν άθελά τους οι φορείς που θα μεταδώσουν μαζικά τον ιό με αποτέλεσμα να προκαλέσουν θανάτους.

Ο Νόμος του Κράτους που δεν εφαρμόστηκε

«Φωτισμένοι» κληρικοί σαν τον Άνθιμο, υπάρχουν πολλοί. Ώτα ακουόντων όμως θα υπάρξουν αρκετά, μόνο όταν η Εκκλησία πάρει σαφή θέση. Και η Εκκλησία άργησε.

Δυστυχώς, η Πολιτεία έτσι όπως αυτή εκφράζεται από την κυβέρνηση και τα μέτρα που παίρνει, έκανε για εβδομάδες ένα σωστό βήμα μπροστά και δύο λάθος βήματα πίσω.

Στις 25/2/2020, πολύ πριν τρομάξουμε για τα καλά με τον κορωνοϊό και τους νεκρούς, η κυβέρνηση αποφάσιζε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δημοσιευμένη σε ΦΕΚ την «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των χώρων θρησκευτικής λατρείας».

Και όπως κάθε σοβαρό κράτος δεν διαχώρισε τα δόγματα σε κρατούσες θρησκείες και «αιρέσεις». Οι Νόμοι είναι για όλους. Σε κανέναν δεν συγχωρείται άγνοια νόμου. Επίσης δεν θα συγχωρηθεί σε κανέναν η πλημμελής εφαρμογή.

Επί 21 ημέρες κατά τις οποίες η χώρα μπορούσε -και είχε αποφασίσει- να ανακόψει την μετάδοση του ιού, η Εκκλησία περί άλλων ετύρβαζε. Η κυβέρνηση το ίδιο. Όταν τα πάντα έχουν κλείσει και όλοι αργά ή γρήγορα «γονατίζουν» οικονομικά και ψυχολογικά, επέλεξε να αφήσει την εκκλησία να φαίνεται ως «κράτος εν κράτει».

Η αμαρτία είναι μεγάλη.

Τόσο μεγάλη που αυτή τη φορά θα είναι οι ίδιοι οι πιστοί αυτοί που θα απευθύνουν την έκκληση «Μετανοείτε» στην Ιεραρχία της Εκκλησίας αλλά και στους πολιτικούς που χρησιμοποιούν την εκκλησία για ψηφοθηρία.

ΥΓ

Όταν όλο αυτό τελειώσει, μητροπολίτες όπως ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος (φωτογραφία κάτω) θα μείνουν στην Ιστορία για τις δημόσιες παρεμβάσεις τους. Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση όπως είχε δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης

Πηγή: kavalanews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο