Η αθώωση Βαξεβάνη είναι «καύσωνας» για τους εκβιαστές των SLAPP

Το δικαίωμα του δημοσιογράφου να ασκεί έλεγχο στα δημόσια πρόσωπα, τελικά παραδόξως για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.... επιβραβεύτηκε!

mitso vax 1

Η αθώωση του δημοσιογράφου ( το τονίζουμε αυτό) και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, που αντιμετώπιζε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης εναντίον του κ. Αθανασίου ύστερα από μήνυση του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή της Ν.Δ. για δημοσιεύματα που αφορούσαν την υπόθεση του -εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών- επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου, απέδειξε περίτρανα ότι  η ΝΔ,  δεν μπορεί τελικώς όταν λειτουργεί η Δικαιοσύνη ως αυτόνομος θεσμός , να αντιμετωπίζει τους θεσμούς σαν κομματικό τσιφλίκι.

Άλλωστε είναι  γνωστό εἰς πασαν ότι τα κυβερνητικά στελέχη και η ίδια η Κυβέρνηση εδώ και καιρό είχαν προέβη σε ένα πόλεμο νεύρων κατά του Τύπου, καi δη του Documento και της ερευνητικής ομάδας του Κώστα Βαξεβάνη.

Η διαφορά είναι ότι πάρα τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, και το ίδιου του δημοσιογράφου-εκδότη , το κυβερνών κόμμα και το σύστημα εξουσίας το κακό έχει παραγίνει. Στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικά μετά την ευρεία εκλογική νίκη, νόμιζαν ότι οι δημοσιογράφοι ότι δημοσιογράφοι του Documento θα «πρέπει» να λειτουργούν σαν cheerleaders, σε ό,τι κι αν συμβαίνει,

Η δικαστική διαμάχη του Κώστα Βαξεβάνη με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, με παράνομο κατηγορητήριο από τον δεύτερο, απέδειξε ότι στην Κυβέρνηση της ΝΔ από την ημέρα που ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας, οι δημοσιογράφοι, αν δεν «κάθονται φρόνιμα» και ξεφεύγουν από το κεντρικό αφήγημα, είτε θα κατηγορηθούν είτε θα κυνηγηθούν ως συκοφάντες.

Και αυτό προσπάθησε να κάνει για μια ακόμη φορά η ΝΔ, αλλά με χείριστο τρόπο, πιστεύοντας ότι το ξεπερασμένο, παραδοσιακά σύστημα θα «χαλιναγωγήσει» τους δημοσιογράφους στον φόβο και στη σιωπή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα στελέχη της πίστευαν δηλαδή ότι οι κομπίνες γίνονται…αλλά δεν θα βρεθεί κάποιος να αμφισβητεί το Βέβαιο. Δηλαδή ότι θα υπάρχουν δημοσιογράφοι που θα αποκαλύψουν την διαρροή παράνομων έγγραφων και πως ήταν ικανοί να το αποδείξουν. Τις τελευταίες ημέρες , ζούμε κάτι πρωτόγνωρο για τα οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται…αυστηρή αλλά κατά επιλογή !

Το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη να κυκλοφορούν-‘έχοντας πρόσβαση- σε απόρρητα έγγραφα- τα εμφανίζουν ως υπεραστική γραμμή για να πλήξουν όποιον σταθεί εμπόδιο, ως φέιγ βολάν

Στην προκειμένη περίπτωση όμως και όπως λέμε στην ποδοσφαιρική αργκό… πήγαν κουβά! Πλέον το αποτέλεσμα της διαδικασίας που κίνησε ο βουλευτής Λέσβου δεν κατέληξε όπως προσδοκούσε. Οχι μόνο ο δημοσιογράφος απαλλάχθηκε των κατηγοριών, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα με την πολύ σοβαρή κατηγορία της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου τα έγγραφα που κατέθεσε κατέχοντάς τα παρανόμως ο Χαράλαμπος Αθανασίου!

Κοινώς, όταν η δικαιοσύνη λειτουργεί για τιο δημόσιο συμφέρον τότε οι αποκαλύψεις του «Documento» και κάθε μέσου που βρέθηκαν να απολογούνται, τότε ίσως η Ελλάδα στην ελευθερία του τύπου που εν έτη 2023 το κλίμα γίνεται όλο και πιο ζοφερό, ίσως τελικά να μην είναι μια χαμένη, υπόθεση… Εξού ότι η συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη, ενώ θα έπρεπε να θεωρείται «κανονικότητα», αντιμετωπίζεται ως «θρίαμβος». Όπως και να έχει πάντως την τιμή της ενημέρωσης, διέσωσε η εισαγγελέας της έδρας Μαρία Πετρουλάκη

Υ.Γ Η δικαίωση του Κώστα Βαξεβάνη για τις αποκαλύψεις του κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, είναι μία ιστορική στιγμή για την ίδια τη δημοκρατία, και την ελευθερία του τύπου.

Η σημειολογία είναι αποκαλυπτική: Η απόφαση της υπόθεσης, έγινε τον καιρό της παντοδυναμίας της κυβέρνησης στην οποία ανήκει ο πρώην υπουργός. Η ΕΣΗΕΑ την ώρα ακόμα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου  χαιρετίζει την πανηγυρική αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη στη μήνυση του κ. Αθανασίου για συκοφαντική δυσφήμιση, δεν έχει βγάλει ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου..μια ανακοίνωση για την πανηγυρική δικαίωση του λειτουργήματός που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Άλλωστε ίσως είναι ο μόνος από τις πρωτόγνωρες φωνές αντίστασης που μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των μηχανισμών και αναλαμβάνει να προστατεύσει από τις Διώξεις και αγωγές (SLAPP)

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας