Newsroom

Newsroom

Επιτρέπει τα μεταλλαγμένα η Ε.Ε.

Πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης η αμφιλεγόμενη ρύθμιση που επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν…

gmo action 2006

Πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης η αμφιλεγόμενη ρύθμιση που επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν τα ίδια αν θα επιτρέπουν την καλλιέργεια γενετικώς μεταλλαγμένων τροφίμων. Η σολομόντια αυτή λύση υιοθετήθηκε μετά απο 4 και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων. 

Ακόμα κι αν ένας γενετικά μεταλλαγμένος (GM) καρπός κριθεί ασφαλής από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν την απαγόρευση της καλλιέργειάς του. Από το 1998, μόνο καρποί καλαμποκιού τύπου MON 810 της εταιρείας Monsanto καλλιεργούνται στην ΕΕ, με την Ισπανία να καλλιεργεί το 90% της συνολικής παραγωγής. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Deutche Welle, η απόφαση της Τρίτης μπορεί να σημαίνει την καλλιέργεια άλλων επτά MG καρπών στο ευρωπαϊκό έδαφος.  

Όπως εξήγησε στο koutipandoras.gr η κα. Έλενα Δανάλη από την Greenpeace, ο νόμος δεν υποχρεώνει κανένα κράτος να επιτρέψει την καλλιέργεια GM τροφίμων αλλά το αρμόδιο υπουργείο κάθε κράτους που δεν επιθυμεί να καλλιεργηθούν στο έδαφός του, οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να θέσει το κράτος του εκτός πεδίου ενδιαφέροντος της κάθε εταιρείας που πουλάει GM σπόρους. “Θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο” επισημαίνει η κα. Δανάλη, δηλαδή η άδεια πώλησης σπόρων να δίδεται μετά από σχετικό αίτημα των εταιρειών. Αν κι είναι νωρίς για να δοθούν αξιόπιστες ερμηνείες στο νόμο, γίνεται κατανοητό πως αν το κάθε κράτος αμελήσει, για ευνόητους λόγους, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, οι εταιρείες θα μπορούν να πουλούν σπόρους σε καλλιεργητές χωρίς να παραβαίνουν κάποιο νόμο.

Όσον αφορά στη στάση της Ελλάδας στο θέμα, οι πολίτες που θέλουμε να προστατεύσουμε την ποιότητα των τροφών μας, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι. Όπως είχε γράψει το HOT DOC στο τεύχος 45, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης κι ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος δε δήλωσαν κατά των ΓΤ τροφίμων σε δύο περιπτώσεις που κλήθηκαν να το πράξουν. Αναρωτιόμαστε με ποιο κίνητρο το έκαναν αυτό, εκπροσωπώντας μια χώρα της οποίας τα γεωργικά προϊόντα ηψηλής ποιότητας είναι πολύτιμα εξαγωγικά αγαθά και σύμβολο του πολιτισμού της. 

Μπορείτε να διαβάσετε το συγκεκριμένο άρθρο πατώντας εδώ.

Για ορισμένα από τα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα αποτελούν μια δυνητική απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς και την εντιμότητα και την ακεραιότητα της φημισμένης τους γεωργικής παραγωγής. «Πρόκειται για ένα κακό μέτρο, διότι η ΕΕ θα γίνει σύντομα ένα συνονθύλευμα αντικρουόμενων καθεστώτων, όταν αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή προσέγγιση», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς.

Άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία κι η Ισπανία θεωρούν τα GM τρόφιμα ως βασική τεχνολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί για να θρέψει τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Η Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών Κάθριν Μπίρντερ καλωσόρισε την απόφαση: “Μας δίνει ένα ισχυρότερο νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι χώρες, οι αγρότες κι οι επιστήμονες μπορούν να δουλέψουν” είπε η ευρωβουλευτής.