Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης του Πάπα προς τους πρόσφυγες

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λέσβο από τον Πάπα Φραγκίσκο μεσούσης της προσφυγικής κρίσης.

571235fe1dc5240e4f8b48db

Τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας ενώ έκκληση στη διεθνή κοινότητα από το χοτ σποτ της Μόριας απηύθυναν οι τρεις Ιεράρχες. Σε μια κίνηση, επίσης, έντονου συμβολισμού ο Πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε από το Βατικανό παίρνοντας μαζί του τρεις οικογένειες προσφύγων, που επελέγησαν με κλήρωση 

Το χρονικό της επίσκεψης

  15:26 

Αποχαιρετισμός στη Λέσβο

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. Το αεροπλάνο της Alitalia που μεταφέρει τον Ποντίφηκα στο Βατικανό ξεκίνησε το ταξίδι του στις 15:25. Μαζί με τον Πάπα, αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη και 10 πρόσφυγες, τρεις οικογένειες, τους οποίους ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ζήτησε να πάρει μαζί του. Επιλέχθηκαν με κλήρωση.  

    15:19 

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο που θα τον μεταφέρει στη Ρώμη. Το αεροσκάφος θα αναχωρήσει από λεπτό σε λεπτό. 

15:17 

Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.

15:10 

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύει τον Πάπα Φραγκίσκο προς το αεροπλάνο με το οποίο θα αναχωρήσει από τη Λέσβο.

14:54

Συνάντηση στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης έχουν οι Πάπας Φραγκίσκος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, εν όψει της αναχώρησης του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας από τη Λέσβο. 14:52 Στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης φτάνουν οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες.

14:25

Ακολουθεί η ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.

14:24

Ενός λεπτού σιγή για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας το Αιγαίο.

14:17

Δέηση των τριών ιεραρχών για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο.

14:07

Πάπας Φραγκίσκος: Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου στην Ελλάδα είναι κατανοητές και νόμιμες. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι.

14:02

Πάπας Φραγκίσκος: Θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου στον ελληνικό λαό, ο οποίος παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και ανοιχτές τις πόρτες του.

13:59

Με τρεις οικογένειες προσφύγων γευμάτισαν οι τρεις ιεράρχες

Με τρεις οικογένειες προσφύγων γευμάτισαν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για τον καταυλισμό σημερινό φαγητό: ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

13:57

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης έφτασαν ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

13:29

Ολοκληρώθηκε το γεύμα των τριών θρησκευτικών ηγετών με πρόσφυγες.

13:26

Κοινό μήνυμα αλληλεγγύης για το προσφυγικό

Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό, αλλά και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας έστειλαν από τη Μόρια της Λέσβου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ο ελληνικός λαός ανταποκρίνεται με μεγάλη γενναιοδωρία στις ανάγκες των προσφύγων, παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του, μετά από την επίσκεψή των τριών ιεραρχών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο. «Ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους Έλληνες που σας καλωσόρισαν», είπε κατά τον χαιρετισμό του.

«Παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη» χαρακτήρισε τη σημερινή πρωτοβουλία στη Λέσβο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος.

12:59 

Κοινή έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπέγραψαν οι τρεις ιεράρχες.    

12:40

Πάπας Φραγκίσκος: Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο.

12:39

Πάπας Φραγκίσκος: Ήρθα εδώ για να σταθώ δίπλα σας και να ακούσω τις ιστορίες σας. Ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση.

12:37

Πάπας Φραγκίσκος: Δεν είστε μόνοι. Περάσατε πολλά δεινά σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής.

12:35

Ακολουθεί χαιρετισμός από τον Πάπα Φραγκσίσκο.

12:34

Βαρθολομαίος: Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουμε τα μάτια και τις καρδιές του κόσμου.

12:33

Βαρθολομαίος: Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος. είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου. Πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης.

12:30

Βαρθολομαίος: Ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους Έλληνες που σας καλωσόρισαν.

12:29

Ιερώνυμος: Απευθύνω έκκληση να αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ να πράξει τα δέοντα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση.

12:28

Ιερώνυμος: Καμαρώνω για τους Έλληνες που παρά τις δυσκολίες βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος.

12:27

Ιερώνυμος: Θρηνούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο.

12:25

Ιερώνυμος: Ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων. Από τη Λέσβο ξεκινά ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατουν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη.

12:22

Ιερώνυμος: Καθοριστικής σημασίας η παρουσία του Πάπα στον τόπο μας. Μαζί υπογραμμιζουμε τη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων.

12:10

Μία χορωδία παιδιών προσφύγων υποδέχεται τους τρεις προκαθήμενους με τραγούδια.

11:42

Προσφυγόπουλα χαρίζουν ζωγραφιές στον Πάπα Φραγκίσκο.

11:29

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος αγκαλιάζουν ένα βρέφος προσφύγων.

11:26

Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος χαιρετούν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια.

11:18

«Η παρουσία σας εδώ, μαζί με τους Ιεράρχες μας, στην εποχή της μεγάλης σύγχυσης και του διάχυτου ανθρώπινου πόνου, μας δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε να υπηρετούμε πανανθρώπινες αρχές και αξίες», δήλωσε υποδεχόμενη τον Πάπα Φραγκίσκο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

11:15

Οι τρεις ιεράρχες αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμούς και στις 12:25 θα ακολουθήσουν ομιλίες τους. Στις 12.40 θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα των τριών με πρόσφυγες.

11:14

Στη Μόρια κατευθύνονται οι τρεις προκαθήμενοι.

10:47

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Έρχεστε σε μια εποχή που ο λαός μας περνάει δύσκολες ώρες.

10:47

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

10:45

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διορθώνει το ένδυμα του Πάπα Φραγκίσκου .

Αλ. Τσίπρας: Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή

«Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή», χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία της σημερινής επίσκεψης των τριών ιεραρχών στη Λέσβο, κατά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι Έλληνες αναδεικνύουν πανανθρώπινες αξίες αλληλεγγύης, όταν άλλοι, όπως επισήμανε, στο όνομα του Χριστιανισμού, αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες με τείχη, φράχτες και βία.Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικό είναι ότι με αυτή την προσπάθεια σήμερα και την παρουσία τους, όπως και του Πάπα Φραγκίσκου, δίνουν ένα μήνυμα που ξεπερνά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για την προσφυγική κρίση», σημείωσε.Αφού επισήμανε στη συνέχεια ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περί τους 50.000 πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία είναι κοντά στα 2 εκατ.  

10:29

Αλ. Τσίπρας: Οι πολίτες των νησιών μας παρά τις μεγάλες δυσκολίες τους, παρά το ότι υπέφεραν από τις πολιτικές λιτότητας, έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη.

Αλ. Τσίπρας: Η επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μίας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.  

10:25

Ξεκινά η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  

10:20

Ανάκρουση των εθνικών ύμνων κατά την τελετή υποδοχής του Πάπα Φραγκίσκου.

10:18

Αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος ο Πάπας Φραγκίσκος. Χειραψίες με τον πρωθυπουργό, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας.

Η συνάντηση με Τσίπρα


Οι ευχαριστίες στους Έλληνες


Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…