Newsroom

Newsroom

Χτυπάει "κόκκινο" η διπλωματία για Ελλάδα

Σκηνικό πυρετωδών διεργασιών διαμορφώνεται μια μέρα πριν την καθοριστική σύνοδο κορυφής τόσο για την ελληνική διάσωση όσο και για την…

krisi

Σκηνικό πυρετωδών διεργασιών διαμορφώνεται μια μέρα πριν την καθοριστική σύνοδο κορυφής τόσο για την ελληνική διάσωση όσο και για την αξιοπιστία της ευρωζώνης στο σύνολό της: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων για το νέο πακέτο ελληνικής βοήθειας, το απόγευμα τηλεδιάσκεψη για την οριστικοποίηση της πρότασης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ την ίδια ώρα συναντώνται Σαρκοζί και Μέρκελ, με την Λαγκάρντ να βρίσκεται “καθ’ οδόν” προς Βρυξέλλες και τον Μπάρακ Ομπάμα να έχει παρέμβει εκ νέου προς το Βερολίνο.
Με τις γερμανικές ενστάσεις, όπως εκφράστηκαν και πάλι χθες από την καγκελάριο Μέρκελ να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων για επίτευξη λύσης, η Γαλλική Προεδρεία ανακοίνωσε ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί το απόγευμα με την Αγκελα Μέρκελ και “θα δειπνήσει στη συνέχεια με την καγκελάριο”, ενώ θα αναχωρήσει από το Βερολίνο το πρωί της Πέμπτης, 21 Ιουλίου, με προορισμό τις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα στη βελγική πρωτεύουσα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, θα εγκαινιάσει τη σειρά επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες, με τις συνομιλίες που θα έχει στις 5 το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Σαρκοζί και Μέρκελ “έκλεισαν το ραντεβού” κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επαφής που είχαν το βράδυ της Τρίτης, κι ενώ αυξάνονται οι πιέσεις παναταχόθεν για εξεύρεση λύσης αύριο. Μια μέρα μετά την έκκληση που απηύθυνε το ΔΝΤ για αποτελεσματική στάση των Ευρωπαίων, έγινε σήμερα γνωστό ότι καταφθάνει στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα, η νέα διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Παράλληλα, χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν κατά την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους, πραγματοποίησε νέα παρέμβαση προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, ζητώντας ουσιαστικά την άμεση εκπόνηση σχεδίου διάσωσης.
Η συνάντηση Σαρκοζί – Μέρκελ
Το Παρίσι εμφανίζεται αποφασισμένο να πιέσει για “σαφή απάντηση” της ευρωζώνης κατά την αυριανή σύνοδο κορυφής, κάτι που όμως δείχνει να μη συμμερίζεται το Βερολίνο, διαταράσσοντας σοβαρά τις ισορροπίες του Γαλλο – Γερμανικού άξονα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, δήλωσε σήμερα πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν αποφάσεις που “θα δώσουν χώρο στην Ελλάδα να αναπνεύσει”.
Η απόφαση για την συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί προέκυψε στη συνέχεια των δηλώσεων της καγκελαρίου, ότι από το αυριανό συμβούλιο δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς “θεαματικά αποτελέσματα”.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ούτε η ίδια, ούτε η κυβέρνησή της θα δεχθούν προτάσεις “που γίνονται έτσι απλά. Όποιος έχει συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιοι μεμονωμένο εντυπωσιακό γεγονός, το ζητούμενο είναι μια ελεγχόμενη διαδικασία μέτρων, τα οποία να οικοδομούνται το ένα πάνω στο άλλο”.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι όποιος μιλάει αυτή τη στιγμή για ευρωομόλογο, αναδιάρθρωση του χρέους ή αναδιανεμητική ένωση, δεν ενεργεί πολιτικά υπεύθυνα.

“Είναι ανθρώπινο να επιθυμεί κανείς κάτι τέτοιο, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσω έτσι σε αυτό”, πρόσθεσε.

Παραμένει το ερώτημα της επιλεκτικής χρεοκοπίας
Εκτός από την προετοιμασία της αυριανής συνόδου μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί συνεχίζονται και οι πυρετώδεις διεργασίες στα υπουργεία Οικονομικών των 17 αλλά και στις Βρυξέλλες, με την ομάδα εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας, Χαβιέ Μυσκά, που θεωρείται άνθρωπος – κλειδί για το Παρίσι στις διαπραγματεύσεις για την κρίση του ευρώ.

Το ερώτημα της επιλεκτικής χρεοκοπίας ή όχι, παραμένει ζητούμενο στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν διευκρίνισε ότι “δεν θέλει να ακούει να λέγεται η φράση επιλεκτική χρεοκοπία της Αθήνας”.

Κερδίζει έδαφος ο τραπεζικός φόρος
Κύκλοι των Βρυξελλών πάντως αναφέρουν ότι διαφαίνεται κάποια κινητικότητα στο μείζον ζήτημα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο διάσωσης που θα αποτελούσε για τους οίκους πιστωτικό γεγονός.

“Οι χώρες του ευρώ προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη διένεξη”, αναφέρει χαρακτηριστικά το Γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο μεταφέρει κλίμα “ύφεσης” από τις Βρυξέλλες. Όπως γράφει η ανταποκρίτριά του Ορελί Μαγιεμπό, έδαφος φαίνεται να κερδίζει η πρόταση επιβολής τραπεζικής εισφοράς στη ζώνη του ευρώ. Αυτή η λύση έχει το πλεονέκτημα ότι δεν συμμετέχουν άμεσα οι τράπεζες και έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό γεγονός που θα οδηγούσε στην επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.

Οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες πάντως διαφώνησαν με αυτήν την πρόταση.

“Αν οι πολιτικοί σκέπτονται να επιβάλουν έναν έκτακτο φόρο, τότε θα πρέπει να επιβληθεί σε όλους τους κατοίκους της ζώνης του ευρώ”, δήλωσε ο Μίχαελ Κράμερ, πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών ιδιωτικών Τραπεζών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο τραπεζικής εισφοράς δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, διότι θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τις χώρες-μέλη.

Το EFSF και ως προληπτικό εργαλείο
Η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ελλείψει του κατάλληλου εργαλείου άμεσης δράσης για τον καθησυχασμό των αγορών και κυρίως των οίκων αξιολόγησης, σχεδιάζουν την μετατροπή του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) και σε προληπτικό μηχανισμό στήριξης κρατών με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι 17 θα καταθέσουν αύριο στις Βρυξέλλες συγκεκριμένες προτάσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι η πρόβλεψη κυμαινόμενου ορίου δανεισμού, όπως εφαρμόζει και το ΔΝΤ.

Μια άλλη πρόταση είναι η παροχή εγγυήσεων από τον συγκεκριμένο μηχανισμό, έτσι ώστε χώρες με δανειακά ελλείμματα να μην πληρώνουν υπερβολικά επιτόκια δανεισμού.

Η προληπτική ενεργοποίηση του μηχανισμού θα αποτελέσει τμήμα μιας συνολικότερης λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι από τη σύνοδο κορυφής θα δοθεί το μήνυμα ότι οι χώρες του ευρώ εκτός από τη συγκεκριμένη λύση του ελληνικού χρέους, κάνουν τα πάντα για να διασώσουν το κοινό νόμισμα.
http://www.ethnos.gr

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας